Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Μετατίθεται για Νοέμβριο η "μάχη" για συντάξεις, μέρισμα, παροχές

Μετατίθεται για Νοέμβριο η "μάχη" για συντάξεις, μέρισμα, παροχές

7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Μετατίθεται για Νοέμβριο η "μάχη" για συντάξεις, μέρισμα, παροχές
Της Δήμητρας Καδδά
Χωρίς "λευκό" ή "μαύρο" καπνό αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο ο πρώτος "γύρος" δια ζώσης επαφών της μεταμνημονιακής Ενισχυμένης Εποπτείας στην Αθήνα. Όπως έκανε σαφές χθες κυβερνητική πηγή, οι αποφάσεις για τα κρίσιμα μέτωπα των συντάξεων, των εξαγγελιών της ΔΕΘ για την προσεχή 3ετία, αλλά και για το μέρισμα του 2018 θα ληφθούν πολύ αργότερα, πιθανόν τον Νοέμβριο. 
Αυτό που αναζητείται είναι συγκλίσεις στις ολοήμερες συναντήσεις που συνεχίζονται σήμερα για 2η ημέρα σε επίπεδο "κορυφής" μεταξύ του διαπραγματευτικού επιτελείου  της κυβέρνησης (που εκπροσωπείται πλέον μόνο από τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη) και θεσμών, με τις διαβουλεύσεις να λαμβάνουν χώρα στο απρόσιτο κτήριο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Αύριο, κατά την τελευταία ημέρα των επαφών, θα γίνει ο απολογισμός, ενώ αναμένεται και ανακοίνωση θεσμών. Εν συνεχεία οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν εξ αποστάσεως με επόμενο βήμα την ανακοίνωση της έκθεσης της Κομισιόν τον Νοέμβριο, η οποία θα οδεύσει προς πολιτική συμφωνία στο Eurogroup (του Νοεμβρίου ή του Δεκεμβρίου). 
Πάντως, ο επικεφαλής της Κομισιόν χθες απαντώντας σε ερώτημα της Καθημερινής για το τι πρέπει να περιμένουν οι συνταξιούχοι από 1/1/2019 απάντησε λακωνικά ότι "τα συμφωνημένα μέτρα πρέπει να εφαρμοσθούν".
Σε τελείως διαφορετικό κλίμα κυβερνητική πηγή, ενημερώνοντας χθες για τις διαβουλεύσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε σαφές ότι δόθηκαν στοιχεία στους θεσμούς για την ελληνική θέση που είναι η ακύρωση του Νόμου Κατρούγκαλου. Παραδέχθηκε πάντως ότι ακόμη δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, ότι  θα είναι πολιτική η τελική απόφαση σε επίπεδο Eurogroup αλλά και ότι για τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ οι θεσμοί προς το παρόν δεν δέχονται "δημοσιονομικό χώρο" υπολογίζοντας σε μικρή υπέρβαση του 3,5% του ΑΕΠ…. 
Ολοήμερες επαφές σήμερα
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης σήμερα θα λάβει χώρα σειρά διαδοχικών συναντήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αλλά με παρουσία - ανά περίπτωση - των κ.κ. Τσακαλώτου Χουλιαράκη για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019, αλλά και για όλα τα άλλα ανοικτά θέματα, από την αύξηση του κατώτατου μισθού έως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τράπεζες, ιδιωτικοποιήσεις, ενέργεια, εξωδικαστικό συμβιβασμό κ.λ.π. 
Κυβερνητική πηγή ανέφερε χθες ότι οι θεσμοί φάνηκαν να αποδέχονται την υπέρβαση στόχου από το 3,5% του ΑΕΠ το 2019, αλλά θεωρούν ότι θα είναι περιορισμένη και έτσι δεν "βλέπουν" ότι θα υπάρχει "δημοσιονομικός χώρος", δηλαδή περιθώριο για αντίμετρα/παροχές ΔΕΘ. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά θα αλλάξουν με τις νέες αποστολές πακέτων το επόμενο διάστημα, αναφέρει/εκτιμά η ελληνική πλευρά. Θα αφορούν σε στοιχεία για το ΑΕΠ και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους επόμενους μήνες. 
Την Παρασκευή θα γίνει σύσκεψη για τις συγκλίσεις που επιχειρείται να υπάρχουν στο δημοσιονομικό πεδίο και εν συνεχεία θα υπάρξει μία τελική σύσκεψη αποτίμησης της "αποστολής". Προαναγγέλθηκε και ανακοίνωση από την πλευρά των θεσμών.
Χθες, αναλύθηκαν επίσης οι παροχές που εξαγγέλθηκαν από το βήμα της ΔΕΘ.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η ελληνική πλευρά ζητά την ακύρωση του Νόμου και έδωσε χθες στοιχεία που στηρίζουν την θέση ότι δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, καθώς αφορά σε "παλαιούς" συνταξιούχους (κατάργηση προσωπικής διαφοράς). Η θέση είναι ότι δεν θα "χτυπούν" στο μέλλον λόγω του κύκλου ζωής των συνταξιούχων ώριμης ηλικίας (σ.σ. και άρα δεν θα επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και του χρέους).  Δόθηκε σχετικός πίνακας με την δημοσιονομική επίδραση ανά 10ετία, αλλά και στοιχεία για την κοινωνική επίδραση της μείωσης.
Σε ερώτημα για το αν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, η θέση κυβερνητικού στελέχους ήταν χθες ότι δεν έχουν τεθεί γιατί δεν είναι αυτή η συζήτηση που γίνεται στην Αθήνα. Παρουσιάζεται η ελληνική θέση (δηλαδή ότι δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο και ότι διασφαλίζονται τα πλεονάσματα χωρίς την εφαρμογή του). Εξήγησε ότι αφού δεν έχουμε καταλήξει στην συζήτηση για τον δημοσιονομικό χώρο, δεν χρειάζεται καν να μπούμε στην συζήτηση για σενάρια. Αποφάσεις θα υπάρξουν όταν η κυβέρνηση είναι  έτοιμη, εξήγησε.  "Δεν τους είδα να το αμφισβητούν, δεν ξέρω αν το πιστεύουν και ακόμη δεν μας το είπαν, αλλά δεν ακούστηκε", ανέφερε η ίδια πηγή.
Εξήγησε ότι αναμένεται η εκτίμηση των θεσμών και το θέμα θα πάει στο Eurogroup προς απόφαση. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο  μάλιστα "να μην έχουμε πλήρη συμφωνία". 
Για αυτό και εξήγησε ότι στο Προσχέδιο του Οκτωβρίου είναι πιθανό να υπάρχει - όπως και στο Μεσοπρόθεσμο - η περικοπή των συντάξεων και η τελική θέση να φανεί στο σχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20-21 Νοεμβρίου.
Αντίμετρα - παροχές
Η ελληνική θέση, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, είναι ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να εφαρμοσθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων χωρίς την περικοπή των συντάξεων. Ο λόγος για τα πακέτα 3,8 δισ. ευρώ του 2019 -2020 εκ των οποίων ένα μέρος παρουσιάστηκε στην ΔΕΘ. 
Έγινε σαφές όμως ότι δεν μπορούν να γίνουν πλέον την προσεχή 2ετία (στο σενάριο μη εφαρμογής του μέτρου των συντάξεων) και  θα εφαρμοσθούν σε εύρος 4ετίας.
Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός από το Βήμα της ΔΕΘ προανήγγειλε για το 2019 την εφαρμογή της του επιδόματος στέγασης. Αλλά δεν αναφέρθηκε σε άλλα αντίμετρα (δηλαδή ισοδύναμα για την μείωση των συντάξεων), όπως είναι η αύξηση των επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.  
 
Το μέρισμα μετά 
Αναφορικά με το μέρισμα του 2018 και το ποσό που θα διανεμηθεί, έγινε σαφές ότι δεν συζητήθηκε. Αυτό θα γίνει αργότερα, καθώς όπως ειπώθηκε χθες είναι πολύ δύσκολο να ξέρουμε μέχρι τον Οκτώβριο- Νοέμβριο το θα γίνει. Ορίστηκε ανταλλαγή πληροφοριών σε 1 μήνα. 
*Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: