Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Αντίστροφη μέτρηση στις τράπεζες για τις «ακτινογραφίες» των θεσμών «Κόκκινα» δάνεια - Δυνατότητες άντλησης ρευστότητας - Αστάθεια στον ευρωπαϊκό Νότο

Αντίστροφη μέτρηση στις τράπεζες για τις «ακτινογραφίες» των θεσμών

«Κόκκινα» δάνεια - Δυνατότητες άντλησης ρευστότητας - Αστάθεια στον ευρωπαϊκό Νότο
Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 09:21
 
UPD:09:21
REUTERS/Yuri Gripas
Το πρώτο «θεσμικό» ραντεβού της ΕΕΤ στη μεταμνημονιακή περίοδο θα πραγματοποιηθεί με το ΔΝΤ στις 12 Σεπτεμβρίου.
Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
esak@naftemporiki.gr
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί τον πρώτο από τους θεσμούς που έχει δηλώσει ημερομηνία συνάντησης με τις τράπεζες και καταστρώνει την ατζέντα συνομιλιών του με τα πιστωτικά ιδρύματα. Το πρώτο ραντεβού έχει κλειστεί με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών στις 12 Σεπτεμβρίου. Μέσα στο διάστημα που ακολουθεί θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις όλων των θεσμών με τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσουν την πορεία και τα σχέδιά τους, ενώ συγχρόνως άλλα κλιμάκια θα συζητούν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τη διαμόρφωση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού.
Οι συναντήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων με τους θεσμούς, οι πρώτες μετά τη λήξη του μνημονίου, έχουν ιδιαίτερη αξία, αφού θα θέσουν μια καινούργια βάση ελέγχων και ανταλλαγής στοιχείων υπό το πρίσμα της νέας πραγματικότητας. Τα πιστωτικά ιδρύματα προσδοκούν, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, να βγουν στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους, αν και το εγχείρημα δυσκολεύει στο πλαίσιο όσων συμβαίνουν σε Ιταλία και Τουρκία που έχουν ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των spreads.
Επειδή πάντως το ΔΝΤ στις εκθέσεις του περιλαμβάνει ιδιαίτερο κεφάλαιο για την πρόοδο των τραπεζών, καθορίζει εν πολλοίς και τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουν τις αξιολογήσεις τους οι διεθνείς οίκοι. Κεφάλαιο μόνιμο και ουσιαστικό για τη συζήτηση μεταξύ τραπεζών και θεσμών θα παραμείνει αυτό των «κόκκινων» δανείων, στο οποίο, άλλωστε, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα εξαμήνου, όλα τα πιστωτικά ιδρύματα παρουσίασαν σημαντική πρόοδο και αναμένεται να αναθεωρήσουν σε μια πιο φιλόδοξη βάση τα σχέδιά τους για την ερχόμενη τριετία. Μέσα στον Σεπτέμβριο, εξάλλου, οι τράπεζες θα καταθέσουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τις νέες προτάσεις τους για τους στόχους μείωσης των NPEs και των NPLs, κατά την τριετία 2019-21.
Η Eurobank στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της τόνισε ότι στο τέλος του 2021 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (NPEs) θα πρέπει να κινούνται πέριξ του 15% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Η Εθνική εξάλλου αναμένεται να βγάλει προς πώληση, τον Οκτώβριο, χαρτοφυλάκιο δανείων με εξασφαλίσεις, η πώληση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α' τριμήνου. Δύο διαγωνισμούς πώλησης χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια «τρέχει» η Αlpha Βank, που στο τέλος του α' εξαμήνου το υπόλοιπο των NPEs ήταν 250 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από τον στόχο που είχε τεθεί.
Νέους διαγωνισμούς για την πώληση δύο νέων χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες η Τράπεζα Πειραιώς. ΠΕΙΡ-2,20% Όμως τα «κόκκινα» δάνεια δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που οι θεσμοί θα αξιολογήσουν στα πιστωτικά ιδρύματα. Θέλουν να δουν τις ευχέρειες χρηματοδότησης που διαθέτουν και την κοστολόγηση της χρηματοδότησης αυτής, όπως επίσης και τη βεβαιότητα πως οι τράπεζες αποχωρούν από τον ELA το πολύ μέχρι το α' τρίμηνο του ερχόμενου έτους. Βέβαια οι ελληνικές τράπεζες έχουν την ατυχία να ανήκουν σε ένα ενιαίο υποσύνολο που για τους θεσμούς αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα του ευρωπαϊκού Νότου. Οι τράπεζες αυτές εμφανίζονται σαφώς επηρεασμένες από τις εξελίξεις στην Ιταλία και από εκείνες επί τουρκικού εδάφους.
H κατάσταση αυτή δημιουργεί έναν προβληματισμό στους θεσμούς για τον τρόπο διαχείρισης τόσο των προβλέψεων όσο και του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών, που δεν αποτελεί κλάδο τον οποίο βολιδοσκοπούν ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο οι επενδυτές. Είναι πάντως σαφές πως ό,τι ισχύσει για τον αναβαλλόμενο φόρο σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία θα ισχύσει και στην Ελλάδα. Ψηλά στην ατζέντα λοιπόν θα τεθούν και τα SREP (διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης), διαδικασία που προσδιορίζεται για το τέλος του χρόνου, καθώς στις 2 Νοεμβρίου θα υπάρξουν τα αποτελέσματα των stress tests των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Χορηγήσεις νέων δανείων
Η ακτινογραφία των ελληνικών τραπεζών από τους θεσμούς θα σταθεί μεταξύ άλλων στα νέα κεφάλαια που αφορούν την ανάπτυξη. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει μέσα στην επόμενη χρονιά να πείσουν πως μπορούν να χορηγήσουν επαρκώς την ελληνική οικονομία, δίνοντας δυνατότητες σε ελληνικές επιχειρήσεις για ανάπτυξη. Όπως σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφάλαια να τα διαθέσουν για δάνεια αρκεί να βρεθούν αναπτυξιακά projects που θα καταφέρουν να απορροφήσουν τα κεφάλαια αυτά. Τέλος, στοίχημα αποτελεί και το θέμα επαναφοράς των καταθέσεων στα γκισέ των τραπεζών σε όποιο βαθμό αυτό είναι εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: