Στην πρώτη γραμμή της κυβέρνησης βρίσκεται η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Όπως έχει τονίσει τόσο η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, χωρίς ωστόσο να μιλήσει υπό συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και αύξηση του κατώτατου μισθού με μοντέλο Πορτογαλίας.
Τι σημαίνει αυτό; Αυξήσεις κατά περίπου 5% κάθε χρονιά, οι οποίες ελέγχονται από μία Επιτροπή η οποία εξετάζει κατά πόσο αυτό έχει επιπτώσεις στην απασχόληση.
Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο κύμα αύξησης θα ανέρχεται – βάσει των κυβερνητικών προγραμματισμών - περίπου στα 50 ευρώ. Έτσι το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα γίνει «6», από «5» που είναι σήμερα.
Όσον αφορά το ύψος, πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τμηματικά και πάλι στα 751 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν απορρίπτουν την αύξηση του κατώτατου μισθού έως 5%, τουλάχιστον στην πρώτη φάση εφαρμογής της, ωστόσο εκφράζουν τη διαφωνία τους για την κατάργηση του κατώτατου μισθού.
Εξάλλου, «φρένο» έβαλε ο ΣΕΒ στην αύξηση του κατώτατου μισθού, πριν καν ξεκινήσει η διαβούλευση.
Ειδικότερα, στο εβδομαδιαίο δελτίο του, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχανών επισημαίνει ότι η αύξηση της παραγωγικότητας είναι μικρή, άρα και οι αυξήσεις αποδοχών πρέπει να είναι κοντά στο 1%.
«Η παραγωγικότητα της εργασίας, μετά από τρία χρόνια μείωσης, έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής (+0,7% το α’ εξάμηνο του 2018), στηρίζοντας ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς άνω του 1% (ή +0,8% λαμβάνοντας υπόψιν τον πληθωρισμό) στο α’ εξάμηνο του 2018 (έναντι 0,1% το 2017 και μειώσεων τα προηγούμενα χρόνια)» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου