Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Στα 380 εκατ. ευρώ οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Ιούλιο

Στα 380 εκατ. ευρώ οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Ιούλιο

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Περισσότερες από 93.000 κατασχέσεις σε μισθούς, συντάξεις, τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν πραγματοποιήσει οι ελεγκτικές αρχές στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου, καταφέρνοντας να εισπράξουν ακόμα και μέσω των ρυθμίσεων στις οποίες υποχρεώθηκαν οι οφειλέτες το ποσό των 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου έφθασαν στα 5,57 δισ. ευρώ από 5,19 που ήταν στο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι πόσοι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, στοιχεία όμως που θα παρουσιασθούν στα μέσα Οκτωβρίου. Πέρυσι, 671.000 φορολογούμενοι δεν είχαν καταφέρει να πληρώσουν φόρους ύψους 340 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι φορολογούμενοι, που ενδεχομένως και φέτος δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, θα ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την καταβολή των φόρων σε 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, 3.933.628 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 101,7 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μήνα με τον μήνα αυξάνεται, καθώς οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, αφήνοντας απλήρωτους τους φόρους που τους αναλογούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η φορολογική διοίκηση:
• Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 101,7 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 5,57 δισ. ευρώ αφορούν νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους.
• Από τα 5,57 δισ. ευρώ, οι απλήρωτοι φόροι ανέρχονται στα 4,9 δισ. ευρώ, που αυξήθηκαν κατά 300 περίπου εκατ. ευρώ συγκριτικά με το εξάμηνο του έτους.
• Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται στους 3.933.628. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογουμένους έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.742.903 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
• Σε 1.143.308 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Μόνο τον Ιούνιο έγιναν 6.073 κατασχέσεις.
Πάντως, το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 3 δισ. ευρώ παλαιών και φρέσκων ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: