Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Eurogroup: Βασικό "μενού" η εμβάθυνση της ΕΕ-στο περιθώριο εξηγήσεις για τις παροχές

Eurogroup: Βασικό "μενού" η εμβάθυνση της ΕΕ-στο περιθώριο εξηγήσεις για τις παροχές

1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Eurogroup: Βασικό "μενού" η εμβάθυνση της ΕΕ-στο περιθώριο εξηγήσεις για τις παροχές
Της Δήμητρας Καδδά
 
Ολοήμερη θα είναι η συνεδρίαση του Eurogroup που λαμβάνει χώρα σήμερα στην Βιέννη, παρουσία των ΥΠΟΙΚ αλλά και των Κεντρικών Τραπεζιτών με βασικό "μενού" τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα στη διαδικασία εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το  θέμα "Ελλάδα" δεν υπάρχει μεν στην ατζέντα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελεί θέμα συζήτησης στα "πηγαδάκια" της συνόδου. Και τούτο καθώς οι ΥΠΟΙΚ αλλά και οι θεσμοί περιμένουν να ακούσουν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από  τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να οριστικοποιήσουν τις θέσεις  τους στην 1η αξιολόγηση στο νέο καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας που ξεκινά την Δευτέρα.
Έτσι, αναμένεται να ζητήσουν μία… πρόγευση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος είχε κομβικό ρόλο στις προτάσεις που διαμορφώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και πλέον μένει να οριστικοποιηθούν σε πολιτικό επίπεδο.
Η σύνοδος
Στη Βιέννη λαμβάνει σήμερα χώρα η άτυπη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών αλλά και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών. Θα συζητηθεί και η μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα νέα πακέτα επενδύσεων/χρηματοδοτήσεων, ζητήματα νέων τεχνολογιών αλλά και το μεγάλο θέμα της ΕΚΤ: στο τέλος του 2018 κλείνει ο κύκλος του QE και διακόπτεται εντελώς η αγορά τίτλων (ομολόγων κρατικών και ιδιωτικών). Το μεγάλο ερώτημα για τους υπ. Οικονομικών την Παρασκευή είναι το αν οι ευρω-οικονομίες είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της διακοπής της "τροφοδοσίας” από την ΕΚΤ με μηδενικού ή και αρνητικού κόστους χρηματοδότηση.
Η άφιξη στην Αθήνα
Σε καθαρά ελληνικό επίπεδο, το πρόγραμμα της σύντομης παραμονής των Θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα(10-14/9) τελεί υπό οριστικοποίηση. Οι θεσμοί, όπως και οι αγορές, περιμένουν τις εξαγγελίες Τσίπρα από τη ΔΕΘ, εκφράζοντας μάλιστα και την ανησυχία τους με το... δικό τους τρόπο: οι θεσμοί μέσω προειδοποιήσεων και οι αγορές μέσα από την πίεση που ασκούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στα ομόλογα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: