Απώλειες 20% για τον δείκτη αναδυόμενων αγορών φέτος
Κρίση: Οι αναλυτές προειδοποιούν για μετάδοση των προβλημάτων
Σάββατο, 08 Σεπτεμβρίου 2018 06:59
UPD:10:13
Reuters/MARCOS BRINDICCI
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr
etriiri@naftemporiki.gr
Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αργεντινής και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέλιξη που έχει δημιουργήσει αισιοδοξία δίδοντας ανάσα στο εθνικό νόμισμα. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν σταματήσει οι φωνές που κάνουν λόγο για μετάδοση της κρίσης και σε άλλες αναδυόμενες αγορές, τη στιγμή που ο δείκτης MSCI εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες 20% από τα υψηλά του Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής και το ΔΝΤ σημειώνουν πρόοδο στις συζητήσεις τους για ενίσχυση του προγράμματος ύψους 50 δισ. δολαρίων που συμφωνήθηκε για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με απώτερο στόχο να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. «Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις, που συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο, για τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθεί περαιτέρω το πρόγραμμα για την Αργεντινή που έχει τη στήριξη του ΔΝΤ» είπε ο Ράις, προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι από την Αργεντινή βρίσκονται ακόμη στην Ουάσιγκτον για διαπραγματεύσεις. Ο αξιωματούχος επανέλαβε τη δήλωση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ότι κοινός στόχος ΔΝΤ και Αργεντινής είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα, έτσι ώστε να παρουσιαστεί μία πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
Ωστόσο, στρατηγικοί αναλυτές από JPMorgan Chase & Co. και BlackRock προειδοποιούν για μετάδοση της κρίσης, εξηγώντας ότι οι επενδυτές θα πωλήσουν σχετικά ασφαλές ενεργητικό για να καλύψουν απώλειες σε πιο ευάλωτες αγορές. Τις τελευταίες ημέρες, τα νομίσματα των αναδυόμενων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017, με το πέσο Αργεντινής, τη λίρα Τουρκίας και τη ρουπία Ινδίας να βυθίζονται σε άνευ προηγουμένου χαμηλά επίπεδα. Η ρουπία της Ινδονησίας άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η ασιατική κρίση, πριν από δύο δεκαετίες. Οι ανησυχίες για το εμπόριο, η ισχυροποίηση του δολαρίου και η προοπτική περαιτέρω αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων είχαν ως αποτέλεσμα οι εισροές προς τις αναδυόμενες αγορές να μειωθούν στα 2,2 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα από 13,7 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Αναλυτές προβλέπουν ότι οι πιέσεις προς τις αναδυόμενες αγορές θα συνεχιστούν προς το παρόν, με Τουρκία, Αργεντινή, Ν. Αφρική, Πακιστάν, Βραζιλία και Ινδία να συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο αδύναμους κρίκους. Οι πιθανότητες στάσης πληρωμών σε Ασία, οι αγορές διατραπεζικών επιτοκίων στην Ευρώπη και τα συμβόλαια CDS από μεμονωμένες τράπεζες δείχνουν κάποιες ομοιότητες με την κρίση των αναδυόμενων αγορών του 1997.
«Οι αντίξοες συνθήκες στις αναδυόμενες αγορές ενδεχομένως να συνεχιστούν με τις οικονομίες με ελλείμματα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να θεωρούνται πιο ευάλωτος στόχος για ρευστοποιήσεις. Τα νομίσματα αναδυόμενων παρουσιάζουν ωστόσο κάποια σταθεροποίηση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, κυρίως λόγω των μέτρων από τις νομισματικές αρχές, όπως παρεμβάσεις και επιτοκιακές αυξήσεις. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters προβλέπουν ότι πολλά νομίσματα αναδυόμενων θα ανακάμψουν εν μέρει έναντι του δολαρίου. Το ραντ προβλέπεται να ενισχυθεί περίπου 10% με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου στο 14 σε ορίζοντα έτους, το ρεάλ Βραζιλίας στο 3,79 ανά δολάρια, με άνοδο 8%, το πέσο Αργεντινής περίπου 10% στο 34,135 ανά δολάριο.
Οι επικείμενες εκλογές στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, τον επόμενο μήνα θα μπορούσαν να έχουν δραματικό αντίκτυπο στις αναδυόμενες, προειδοποιούν αναλυτές. Και αυτό, επειδή η ψήφος αναμένεται να είναι η πιο απρόβλεπτη από τότε που η χώρα επέστρεψε σε δημοκρατία, πριν από τρεις δεκαετίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου