Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Προειδοποιήσεις του ECOFIN στα κράτη-μέλη της ΕΕ: Δημιουργήστε κεφαλαιακά αποθέματα

Προειδοποιήσεις του ECOFIN στα κράτη-μέλη της ΕΕ: Δημιουργήστε κεφαλαιακά αποθέματα

11:57 μμ, Παρασκευή 07 Σεπ 2018
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Έκκληση στα κράτη-μέλη να αρχίσουν σιγά-σιγά να δημιουργούν κεφαλαιακά αποθέματα (cash buffers) για την περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ένα αρνητικό οικονομικό κύκλο, ταυτόχρονα με την επικείμενη διεθνή αύξηση των επιτοκίων και την κανονικοποίηση της νομισματικής πολιτικής, απηύθυνε από τη Βιέννης όπου συνεδριάζει το ECOFIN, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ενημέρωσε τον Τύπο στη Βιέννη για τις συζητήσεις των 28 υπουργών Οικονομικών, μια από τις οποίες ήταν και οι επιπτώσεις στην αγορά των επιτοκίων. Ο κ. Ντομπρόβσκις εξήγησε ότι η οικονομία πέρασε πολύ καιρό με χαμηλά επιτόκια και τώρα όσο κανονικοποιείται η νομισματική πολιτική παγκοσμίως.
Προειδοποίησε δε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να αρχίσουν να συζητούν για το πως θα γίνει η προσαρμογή σε μια οικονομία υψηλότερων επιτοκίων. Σε αυτό το σημείο επισήμανε ότι υφίσταται και μια δημοσιονομική διάσταση στην όλη συζήτηση, από την οποία προκύπτει ότι τα κράτη-μέλη καλό θα ήταν να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και την συνετή δημοσιονομική προοπτική, δημιουργώντας αποθεματικά, ώστε να έχουν περιθώρια ελιγμών σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομίας.
Νωρίτερα οι 28 Υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν και επιπτώσεις στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, συμφωνώντας ότι η επιτυχία της ΕΤΕπ είναι ταυτόσημη με την επιτυχία της ίδιας της ΕΕ και ως εκ τούτου σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την τρύπα που θα δημιουργηθεί από την απόσυρση των κεφαλαίων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είχε στο περιθώριο και μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τρία, ο οποίος και τον διαβεβαίωσε ότι ο επόμενος ιταλικός προϋπολογισμός θα αντιμετωπίζει το ιταλικό διαρθρωτικό έλλειμμα, ενώ ταυτόχρονα θα θέτει και το δημόσιο χρέος σε καθοδική τροχιά.
Τέλος σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις στο Ecofin για τα «κρυπτονομίσματα» οι υπουργοί συμφώνησαν πως τίθεται ζήτημα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και πιθανής χρηματοδότησης παράνομων δραστηριοτήτων και ως εκ τούτου, αφενός θα αναλάβουν παγκόσμια δράση για τη ρύθμιση αυτής της αγοράς, αφετέρου θα συνεχίσουν την παρακολούθηση και τη κατηγοριοποίηση των νομισμάτων αυτών ώστε εν ευθέτω χρόνω να εφαρμοστούν σε αυτά και οι αντίστοιχοι κανόνες.
Πηγή ρεπορτάζ: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: