Μέτρα για περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων επεξεργάζεται η Ε.Ε.
Μπαράζ μέτρων επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποβοήθηση των τραπεζών στη μείωση των κόκκινων δανείων, τα οποία αναμένεται να επιταχύνουν τις εξελίξεις και για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εμφανίζουν τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) εντός της Ε.Ε.
Ειδικότερα, εκτός από τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής πλατφόρμας, η Επιτροπή εισηγείται τη δυνατότητα οι τράπεζες να παίρνουν εξωδικαστικά τα ενέχυρα των δανείων που παύουν να εξυπηρετούνται. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, πρόσθετη βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες θα αποτελέσει το σχέδιο για τη μείωση των κεφαλαιακών επιπτώσεων που θα έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα όταν πωλούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με ζημία. Το νέο πλαίσιο θα δίνει στις τράπεζες επιλογές να αποφεύγουν κεφαλαιακά σοκ όταν πωλούν με ζημία χαρτοφυλάκια με κόκκινα δάνεια. Προϋπόθεση που πρέπει να πληροί μια τράπεζα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό –το οποίο περιλαμβάνεται σε σχέδιο κανονισμού (CRR)– είναι η πώληση να υπερβαίνει το 20% του χαρτοφυλακίου των NPEs που έχει στον ισολογισμό της. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, αυτή η πρόταση θα συζητηθεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών στην επόμενη συνάντησή τους, στις 4 Δεκεμβρίου.
Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, η κάθε τράπεζα πρέπει να προσαρμόζει τα στατιστικά μοντέλα που χρησιμοποιεί προκειμένου να μετρήσει τον κίνδυνο των περιουσιακών της στοιχείων όταν πουλάει ένα πακέτο κόκκινων δανείων με μεγαλύτερη ζημία από αυτήν που έχουν προβλέψει τα μοντέλα. Το νέο μέτρο, εφόσον εφαρμοστεί, θα ισχύσει για πωλήσεις κόκκινων δανείων που έγιναν μετά τις 23 Νοεμβρίου 2016, και θα πάψει να ισχύει τρία χρόνια αφότου μπει σε εφαρμογή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντίπαλος της πρότασης φέρεται η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, υποστηρίζoντας πως το πλαίσιο αυτό «σκοτώνει» την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών μοντέλων μέτρησης ρίσκου, σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές τους.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Επιτροπής για την ταχεία ρευστοποίηση ενεχύρων χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση, αυτή προβλέπει η χρήση της δικαστικής προστασίας να ισχύει μόνο σε περιπτώσεις καταχρηστικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η εξαίρεση των εξασφαλίσεων που συνδέονται με καταναλωτικά δάνεια, αλλά και αυτά που αφορούν την κύρια κατοικία του δανειολήπτη. Οι παραπάνω διατάξεις αφορούν καινούργια δάνεια, αλλά σε αυτά συγκαταλέγονται και οι νέες συμβάσεις που θα προέρχονται από ρυθμίσεις.
Βασικός πυλώνας στο σχέδιο της Κομισιόν είναι και η δημιουργία εθνικών εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού (Asset Management Companies). Οι εταιρείες αυτές θα βοηθήσουν τις τράπεζες να απελευθερώσουν τους ισολογισμούς τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία θα μεταφερθούν σε εταιρείες-οχήματα, τα οποία θα μπορούν να συσταθούν είτε από μία, είτε από περισσότερες τράπεζες, είτε από τις δημόσιες αρχές σε κάθε κράτος-μέλος. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στο Capital.gr, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα συζητήσει με την Ελλάδα την πιθανή δημιουργία μιας οντότητας ή οχήματος για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο συγχώνευσης Eurobank Grivalia, δήλωσε ότι «θα χρειαστεί χρόνος για να εκτιμηθεί το αν και κατά πόσον η τράπεζα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου