Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Διπλή "σάρωση" οργανώνουν Κομισιόν - ΔΝΤ

Διπλή "σάρωση" οργανώνουν Κομισιόν - ΔΝΤ

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Διπλή "σάρωση" οργανώνουν Κομισιόν - ΔΝΤ
Της Δήμητρας Καδδά
Αυτήν τη φορά, το "σκανάρισμα" της ελληνικής οικονομίας και των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών αναμένεται… αναβαθμισμένο. Και τούτο διότι συμπίπτει χρονικά με την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Η εν λόγω έκθεση έχει αρχίσει να γράφεται και έχει ειδικό ενδιαφέρον για τους θεσμούς της ΕΕ (που παράλληλα γράφουν 2 αποτιμήσεις για την ελληνική οικονομία), αλλά και για τις αγορές.
Το Ταμείο αναμένεται να μην τηρήσει τη θέση του απλού και ολιγόλογου "παρατηρητή" που είχε στην προηγούμενη επίσκεψη των θεσμών. Έχει δείξει την πρόθεσή του να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο.
Η θέση του, παρά το τέλος των μνημονίων, έχει σημασία για δύο λόγους: γιατί δεν μπορεί να υπάρχει μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις θέσεις ΔΝΤ και Κομισιόν στα πορίσματα που αναμένονται μέσα στον Φεβρουάριο, αλλά και γιατί είναι το όργανο που "διαβάζουν" πιο πολύ οι ξένοι επενδυτές…
Η κάθοδος και τα ραντεβού
Η κάθοδος των θεσμών ξεκινά μέσα στην επόμενη εβδομάδα σε επίπεδο κλιμακίων, ενώ από τις 21 Ιανουαρίου αναμένονται οι επικεφαλής. Θα έχουν ολιγοήμερες αλλά ευρύτατες επαφές.
Στόχος είναι να μη δουν μόνο τα στελέχη της κυβέρνησης. Σχεδιάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές με εκπροσώπους από τον οικονομικό, επιχειρηματικό, τραπεζικό και κοινωνικό τομέα.
Τι έλεγε το Ταμείο
Το ΔΝΤ στην έκθεσή του θα πρέπει να αποτιμήσει την ελληνική οικονομία και τις αιρεσιμότητες που περιλαμβάνονται στα δάνεια που έχει συνάψει με την Ελλάδα. Στην τελευταία του αποτίμηση για την Ελλάδα δέχθηκε πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και στο 3% για το 2023.
Ωστόσο, στις εν λόγω προβλέψεις δεν συνυπολογιζόταν η μη μείωση των συντάξεων, η οποία μένει να φανεί πώς ενσωματώνεται στο κείμενο για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ δίνει ειδική σημασία και στη γήρανση του πληθυσμού.  Θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα υπογεννητικότητας λόγω της κρίσης, με μακροχρόνιες συνέπειες οι οποίες σχετίζονται και με το συνταξιοδοτικό.
Πέρυσι ήταν πιο αισιόδοξο από την Επιτροπή, υπολογίζοντας σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος χωρίς καν την επίδραση των συντάξεων (2% ήταν η ανάλογη πρόβλεψη της Επιτροπής που προσαρμόστηκε σε 2,3% με την επίπτωση της μη περικοπής). Ωστόσο, υπολογίζει ότι το 2023 η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι μόλις 1,2% (έναντι πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης 1,9% στις εαρινές προβλέψεις του προηγούμενου Απριλίου).
Η έλευση Μοσκοβισί και η αποτίμηση της 31/1
Μέγα θέμα της καθόδου θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες αλλά και κομβικά προαπαιτούμενα όπως το Δημόσιο, ενώ λόγω και της χρονικής συγκυρίας αποκτά ειδική σημασία η κάθοδος του Επιτρόπου Μοσκοβισί που έχει οριστεί για την προσεχή εβδομάδα.
Η πρώτη πολιτική αποτίμηση σε "ανώτερο" επίπεδο έχει προγραμματιστεί για το EWG της 31ης Ιανουαρίου. Αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το διπλό ζήτημα των τραπεζών: ο "διάδοχος" του νόμου Κατσέλη, αλλά και το σχέδιο που θα πρέπει έως τότε να έχει παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφορικά με την ταχύτερη μείωση των NPLs. Παράλληλα, θα γίνει μία αποτίμηση σε όλα τα μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: