Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Κύπρος: Μετά τη δεύτερη γεώτρηση τα αποτελέσματα της Exxon

Κύπρος: Μετά τη δεύτερη γεώτρηση τα αποτελέσματα της Exxon

Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι χρειάζονται πάρα πολλές γεωτρήσεις για να υπάρξουν επιτυχή αποτελέσματα.

kupros-meta-ti-deuteri-gewtrisi-ta-apotelesmata-tis-exxon

«Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης γεώτρησης στο οικόπεδο 10 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και από το στόχο Δελφύνη», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αποτυχία της γεώτρησης της Exxonmobil στον στόχο Δελφύνη, ο κ. Λακκοτρύπης συνέστησε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο δεύτερο στόχο – «Γλαύκος», η οποία ξεκινά την Παρασκευή.
Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι χρειάζονται πάρα πολλές γεωτρήσεις για να υπάρξουν επιτυχή αποτελέσματα, ασχέτως εάν η Κύπρος φάνηκε τυχερή με το οικόπεδο Αφροδίτη, που έδειξε επιτυχή αποτελέσματα από την αρχή.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, εντός του 2019 θα αρχίσει ένας κύκλος γεωτρήσεων από την ENI-TOTAL, ο οποίος θα ολοκληρωθεί εντός του 2020. Μεταξύ των δοκιμών που θα γίνουν περιλαμβάνεται και αυτή στο στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3, που τον περασμένο Φεβρουάριο επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς, λόγω των παρενοχλήσεων από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για κάθοδο τουρκικού γεωτρύπανου στις θάλασσες της Κύπρου, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι ο προγραμματισμός συνεχίζεται, πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου «η περίεργη απόφαση της κυβέρνησης και της εταιρείας ExxonMobil να ανακοινωθεί χθες η ολοκλήρωση της γεώτρησης στον στόχο Δελφύνη χωρίς καμία αναφορά στον εντοπισμό ή όχι φυσικού αερίου προκάλεσε απορίες στην κοινή γνώμη και δεν στάθηκε αρκετή για να αποτρέψει την πρόκληση απογοήτευσης. Όπως θα έπρεπε να θεωρηθεί αναμενόμενο από τους αρμόδιους, η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε εντοπισμό κοιτάσματος ή έστω σε ύπαρξη προοπτικών για ανακάλυψη αποθέματος φυσικού αερίου μέσα από την επεξεργασία των γεωλογικών ευρημάτων οδήγησε μεγάλο μέρος του κοινού στο συμπέρασμα ότι διαψεύστηκαν οι μεγάλες προσδοκίες». 

Πηγή: Πολίτης
Φωτογραφίες: Αρχείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: