Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Τρέχει ο χρυσός, αλλά θα αντέξει;

Τρέχει ο χρυσός, αλλά θα αντέξει;

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 17:48
 
UPD:18:11
REUTERS/ARND WIEGMANN
Ο χρυσός ήταν ο απροσδόκητος χαμένος του 2018, καθώς παρά τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, τους φόβους για no deal στο Brexit και της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές, οι επενδυτές είχαν «σνομπάρει» το παραδοσιακό καταφύγιο των αγορών. Η τάση άλλαξε το τελευταίο μόλις τρίμηνο του έτους με την τιμή να ανακάμπτει δυναμικά, τάση που συνεχίζεται και στις αρχές του 2019. Για πόσο όμως; 
Με τις μετοχές να αιμορραγούν και τον S&P 500 να καταγράφει πτώση 14%, η τιμή του χρυσού κατέγραψε άνοδο 7,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Σήμερα η τιμή του χρυσού κινείται στα 1.290 δολάρια ανά ουγκιά, τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες και το πολύτιμο μέταλλο ανακτά την λάμψη του. 
Ωστόσο μερίδα αναλυτών προειδοποιεί πως μπορεί να επαναληφθεί και πάλι το σκηνικό των τριών πρώτων τριμήνου του 2018. Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη Federal Reserve. Το τελευταίο μήνυμά της ότι θα ακολουθήσει προσεχτικά βήματα ενισχύει την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου. Αν ωστόσο προχωρήσει κανονικά στις αυξήσεις επιτοκίων, που έχει προγραμματίσει και οδηγήσει σε ανατίμηση το δολάριο, οι επενδυτές θα αναζητήσουν και πάλι καταφύγιο αλλού. 
Όσο ανεβαίνει η αξία του αμερικανικού νομίσματος, τόσο περιορίζονται τα κίνητρα για τους επενδυτές να αγοράσουν χρυσό. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι καθώς το δολάριο επιδιδόταν σε ράλι, ο χρυσός είδε την τιμή του να καταγράφει πτώση έως και 10%.
naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: