Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Έως 28 Φεβρουαρίου η οριστικοποίηση στο μητρώο βραχυχρόνιας – Εκπρόθεσμες οι τροποποιητικές Πρόστιμο 100 ευρώ για αλλαγές εκτός προθεσμίας

Έως 28 Φεβρουαρίου η οριστικοποίηση στο μητρώο βραχυχρόνιας – Εκπρόθεσμες οι τροποποιητικές
Πρόστιμο 100 ευρώ για αλλαγές εκτός προθεσμίας
11 Ιαν 2019 - 09:38
Picture 0 for Έως 28 Φεβρουαρίου η οριστικοποίηση στο μητρώο βραχυχρόνιας – Εκπρόθεσμες οι τροποποιητικές
Του Γιώργου Λαμπίρη

Αντιμέτωποι με πρόστιμο 100 ευρώ θα βρεθούν όσοι επιχειρήσουν να προβούν σε τροποποιήσεις σε σχέση με τη δήλωση των στοιχείων βραχυχρόνιας διαμονής στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στο ΤΑΧΙS, καθώς θα θεωρηθούν εκπρόθεσμες.

Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία προθεσμία για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων της συγκεντρωτικής δήλωσης, ήταν έως και τις 30 Νοεμβρίου του 2018. Αρκετοί ωστόσο είναι εκείνοι, οι οποίοι υπολογίζουν στο γεγονός ότι υφίσταται ως προθεσμία αυτή της 28ης Φεβρουαρίου, ημερομηνία που αφορά στην οριστικοποίηση του συνόλου των δηλώσεων και κατ’ επέκταση στη μεταβίβαση των φορολογητέων εισοδημάτων στο έντυπο Ε2. Πρόκειται δηλαδή για τη διαδικασία οριστικοποίησης της εικόνας του μητρώου ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής και αφορά την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής φορολογίας εισοδήματος.

Θυμίζουμε, ότι εξαιρούνται της υποχρέωσης να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όσοι υπόχρεοι προχωρούν σε βραχυχρόνια μίσθωση κάποιου ακινήτου, αλλά όχι μέσω των γνωστών ιστοτόπων αυτής της μορφής, όπως οι bookingκαι Airbnb. Έτσι, σε περίπτωση που η μίσθωση γίνεται με άλλο τρόπο – πλην ηλεκτρονικών πλατφορμών – τότε η γνωστοποίηση της μίσθωσης θα πρέπει να γίνεται με δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων εντάσσεται στις διατάξεις περί αποκτήσης εισοδήματος από ακίνητη περιουσία. Η φορολόγηση της μίσθωσης πραγματοποιείται με βάση το συντελεστή του 15% για εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ, με 35% για εισοδήματα από 12.001 έως και 35.000 ευρώ και με 45% για εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 35.000 ευρώ, ενώ δεν επιβάλλεται ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: