Σύμφωνα με τα στοιχεία της Enterprise Greece, μέχρι το Νοέμβριο του 2018 είχαν χορηγηθεί 9.756 χρυσές βίζες σε ξένους επενδυτές και τις οικογένειες τους.
Από αυτές, οι 5.367 έχουν δοθεί σε Κινέζους, ενώ οι 1.028 σε Τούρκους. Τρίτοι έρχονται οι Ρώσοι, στους οποίους έχουν χορηγηθεί 1.012 άδειες, ενώ σε επενδυτές από Λίβανο έχουν χορηγηθεί 336, σε Ιράκ 325, σε Αίγυπτο 285 και Συρία 200.
Το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa προβλέπει ότι όποιος δεν είναι πολίτης της Ε.Ε. και επιθυμεί να επενδύσει 250.000 ευρώ σε ακίνητη περιουσία ή υποδομές στην Ελλάδα, τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης με πενταετή άδεια παραμονής στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός τόσο στις ελεγκτικές υπηρεσίες όσο και στην Ε.Ε. για το ενδεχόμενο τα προγράμματα προσέλκυσης πλούσιων επενδυτών που έχουν δημιουργήσει αρκετές χώρες μεταξύ τους και η Ελλάδας, να χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Για τον σκοπό αυτό η ΑΑΔΕ αναμένεται στο προσεχές διάστημα να ελέγξει μεσίτες ακινήτων αλλά και συμβολαιογράφους.
Η χρυσή βίζα σε άλλες χώρες
- Στην Πορτογαλία για να αποκτήσει κανείς άδεια διαμονής διάρκειας έξι ετών στη χώρα θα πρέπει να αγοράσει ακίνητο αξίας 350.000 ευρώ
- Στην Ιρλανδία δίνεται άδεια παραμονής σε όσους επενδύουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε αδειοδοτημένο επενδυτικό σχήμα.
- Στην Κύπρο για να αποκτήσει κάποιος υπηκοότητα, πρέπει να δαπανήσει 2 εκατ. ευρώ για την αγορά ακίνητης περιουσίας
- Στην Ισπανία μπορεί να αποκτήσει κανείς άδεια διαμονής με την αγορά κατοικίας αξίας 500.000 ευρώ
- Στη Μάλτα ο ενδιαφερόμενος επενδυτής για να αποκτήσει υπηκοότητα πρέπει να καταθέσει τουλάχιστον 650.000 ευρώ στο εθνικό ταμείο ανάπτυξης, να επενδύσει 150.000 ευρώ σε εγκεκριμένα από την κυβέρνηση χρηματοοικονομικά προϊόντα και να δεσμευτεί για διαμονή στη Μάλτα για 5 χρόνια, όπου θα πρέπει να αγοράσει ακίνητο αξίας 350.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου