Τ. Πετρόπουλος: Ποιοι χάνουν τις 120 δόσεις στα Ταμεία
Μόνον όσοι θα έχουν πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές για το 2019, θα μπορούν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων, διαμηνύει το υπουργείο Εργασίας. Γιατί ο Τ. Πετρόπουλος εκτιμά πως θα καμφθούν οι αντιστάσεις της Κομισιόν.
Εκτός της επικείμενης ρύθμισης των 120 δόσεων θα βρεθούν όσοι δεν πληρώνουν τις εισφορές του 2019, διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν το όποιο κύμα «δεν πληρώνω» δημιούργησε η προσδοκία της νέας ευνοϊκής διευθέτησης.
Πληρώστε τις τρέχουσες εισφορές, αν θέλετε να ενταχθείτε στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, διεμήνυσε χθες και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, επαναλαμβάνοντας τη θέση του υπουργείου, πως η ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα προχωρήσει κανονικά, βάσει του σχεδιασμού. Όσο για την αναφορά της Κομισιόν που προκάλεσε ανησυχία σε χιλιάδες ασφαλισμένους, ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να επιλυθούν. Υποστήριξε όμως ότι η ολοκλήρωση της επεξεργασίας δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο για αμφισβητήσεις.
Στην πράξη, από το υπουργείο Εργασίας έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν θα αφήσουν να δημιουργηθεί κουλτούρα μη πληρωμών, όπως άφηνε να εννοηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της, ξεκαθαρίζοντας ότι όσοι οφείλουν τις εισφορές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου θα αποκλειστούν από την ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση που αναμένεται τον Μάρτιο.
Μιλώντας μάλιστα στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Θέμα, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επανέλαβε αυτό που από την πρώτη στιγμή έλεγαν στο υπουργείο, ότι δηλαδή ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα προχωρήσει. «Υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να επιλύσουμε για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, προσθέτοντας πως «η ολοκλήρωση της τεχνικής επεξεργασίας δεν θα δώσει αφορμές για επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις σε μέτρα που εξυγιαίνουν την οικονομική θέση του ΕΦΚΑ».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η πολυδιαφημισμένη και πολυαναμενόμενη διάταξη θα οδηγήσει στην αξιοποίηση ανείσπρακτων επί πολλά έτη απαιτήσεων του ΕΦΚΑ.
Να σημειωθεί ότι στην 2η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, η Κομισιόν αναφέρει πως η κυβέρνηση ενημέρωσε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι δεν προτίθενται να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των συστημάτων δόσεων για τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία καθώς θα πρέπει να γίνει περαιτέρω τεχνική ανάλυση. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως αυτό είναι σημαντικό για να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα σε σχέση με τα δημόσια έσοδα και να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτά ήταν δομικά συστατικά της μεταρρύθμισης για την είσπραξη δημοσίων εσόδων που καθιερώθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων στήριξης.
Στο κεφάλαιο των κινδύνων, δε, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας τοποθετούνται επί του θέματος των ρυθμίσεων σε 120 δόσεις, αναφέροντας πως τα σχέδια καθιέρωσης νέων σχημάτων δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν ακόμα υιοθετηθεί, αλλά εάν επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να επιφέρουν εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις στη συλλογή των δημοσίων εσόδων και στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, πηγές από το υπουργείο Εργασίας υποστήριζαν πως πράγματι, όσον αφορά τη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, απαιτείται λίγος χρόνος ακόμη για τεχνικές λεπτομέρειες, σπεύδοντας βέβαια να ξεκαθαρίσουν πως η ρύθμιση θα προχωρήσει κανονικά, στο πλαίσιο που έχει περιγράψει η ηγεσία του υπουργείου. Επεσήμαναν μάλιστα ότι η νέα παρέμβαση δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών, κάτι που έχει γίνει γνωστό στους θεσμούς ως ελληνική θέση και σημείωναν ότι οι παρατηρήσεις των θεσμών κάθε φορά που ήταν στο τραπέζι κάποια ρύθμιση, «ήταν πάντα αυτού του τύπου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου