Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

"Πάγος" σε ρυθμίσεις για εφορίες, Ταμεία - χωρίς αλλαγή αντικειμενικών το 2019

"Πάγος" σε ρυθμίσεις για εφορίες, Ταμεία - χωρίς αλλαγή αντικειμενικών το 2019

16
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
"Πάγος" σε ρυθμίσεις για εφορίες, Ταμεία - χωρίς αλλαγή αντικειμενικών το 2019
Του Σπύρου Δημητρέλη 
Μια αρνητική έκπληξη για οφειλέτες των ασφαλιστικών Ταμείων και των εφοριών έκρυβε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Στο κεφάλαιο για τα δημοσιονομικά αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές (κυβέρνηση) έχουν ενημερώσει τους θεσμούς ότι δεν προτίθενται να φέρουν στο άμεσο μέλλον αλλαγές στον τρόπο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τη φορολογική διοίκηση καθώς απαιτείται περαιτέρω μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην κουλτούρα πληρωμών και στα δημόσια ταμεία. 
Στην πράξη οι ρυθμίσεις που ετοίμαζαν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες μπαίνουν, προς το παρόν, στον "πάγο" λόγω σχετικής ένστασης που έχουν οι θεσμοί για αυτές. 
Σημειώνεται ότι κυρίως από το Υπουργείο Εργασίας έχουν καλλιεργηθεί έντονες προσδοκίες για την θέσπιση νέας ρύθμισης και χιλιάδες ασφαλισμένοι την περιμένουν. Πάντως κύκλοι του Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως πράγματι χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα για τις τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη στα ταμεία. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι θα προχωρήσει κανονικά η σχετική ρύθμιση, στο πλαίσιο που έχει περιγραφεί από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Σημειώνεται, τέλος, από τους ίδιους κύκλους πως οι παρατηρήσεις των θεσμών και σε παλιότερες περιπτώσεις συζήτησης με την κυβέρνηση για ρυθμίσεις οφειλών είναι πάντοτε αυτού του τύπου. 
Καμία αλλαγή στις αντικειμενικές το 2019 
Σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται ότι δεν πρόκειται να γίνει κάποια αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2019 καθώς από την επεξεργασία των πρώτων στοιχείων που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει η ειδική μονάδα υπολογισμού των τιμών των ακινήτων στο Υπουργείο Οικονομικών δεν προκύπτουν ενδείξεις για ανάγκη νέας αναπροσαρμογής το 2019.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: