Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 5,6 δισ. ευρώ θα επιδιώξει να εισπράξει το 2019 η ΑΑΔΕ

Ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 5,6 δισ. ευρώ θα επιδιώξει να εισπράξει το 2019 η ΑΑΔΕ

Tην είσπραξη ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών συνολικού ύψους άνω των 5,6 δισ. ευρώ έχει θέσει ως στόχο για το 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 2η αξιολόγηση της πορείας της Ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής "ενισχυμένης εποπτείας". Παράλληλα, η Κομισιόν, στην ίδια έκθεση προαναγγέλλει νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εντός του 2019 ώστε να προσεγγίσουν ακόμη περισσότερο τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της αποκαλύπτει ότι:
1) Για το 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει θέσει τους εξής στόχους όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο:
- Την είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ από το λεγόμενο «παλαιό» υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή από το συνολικό ποσό των οφειλών που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι το τέλος του 2018
- Την είσπραξη του 27% από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα δημιουργηθούν εντός του 2019. Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ, ο καθορισμός του εισπρακτικού στόχου στο 27% συνεπάγεται ότι φέτος θα επιδιωχθεί να εισπραχθούν τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ από τα νέα αυτά χρέη.
Συνεπώς, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Εφορίες που θα επιδιώξουν να εισπράξουν οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. υπερβαίνει τα 5,6 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι ο πήχης έχει στηθεί ακόμη πιο ψηλά από τα προηγούμενα έτη, με σκοπό να επιτευχθεί ένα νέο εισπρακτικό ρεκόρ.
Η είσπραξη ενός τόσο μεγάλου ποσού ληξιπρόθεσμων οφειλών θα επιτευχθεί και φέτος με τρεις τρόπους:
* Με την εντατικοποίηση της επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου, δηλαδή με κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων (κινητών και ακινήτων).
* Με την αξιοποίηση των υφιστάμενων "πάγιων ρυθμίσεων" τμηματικής καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο, που προβλέπουν εξόφληση χρεών έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν τα χρέη προέρχονται από έκτακτες αιτίες (από φόρους κληρονομιάς, πρόστιμα τροχαίας, πρόστιμα για αυθαίρετα κ.λπ.). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της Κομισιόν, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς να μην προωθήσει στο εγγύς μέλλον καμία νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο που θα προβλέπει πολύ περισσότερες μηνιαίες δόσεις που θα μπορούν να φθάνουν έως και τις 120. Αυτό σημαίνει ότι τα όποια σχέδια είχαν καταρτιστεί για την προώθηση νέων ρυθμίσεων ευνοϊκότερων από τις ισχύουσες "παγώνουν" μέχρι νεωτέρας.
* Με αυτεπάγγελτους συμψηφισμούς ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο με απαιτήσεις οφειλετών από το Δημόσιο.
2) Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα γίνει και το 2019 και το 2020, ώστε μέχρι το τέλος του επόμενου έτους να έχει επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους ευθυγράμμισης των τιμών ζώνης των ακινήτων με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που θα πραγματοποιηθεί φέτος θα βασιστεί στις εισηγήσεις που έκαναν πέρυσι οι πιστοποιημένοι εκτιμητές προς το υπουργείο Οικονομικών, για το ύψος των αγοραίων τιμών των ακινήτων. Δηλαδή, δεν θα γίνει φέτος νέα διαδικασία εκτίμησης των αγοραίων τιμών. Αυτό σημαίνει ότι η φετινή διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να διατεθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ο χρόνος που απαιτήθηκε πέρυσι.
Αξιολογώντας, ειδικότερα, τη μεταρρύθμιση στον τομέα του καθορισμού των αντικειμενικών φορολογητέων αξιών των ακινήτων η Κομισιόν σημειώνει ότι:
«Το νομικό πλαίσιο για το νέο σύστημα αποτίμησης ακινήτων από επαγγελματίες εκτιμητές ακινήτων έχει θεσπιστεί με τροποποίηση του νόμου 4587/2018. Έχει δημιουργηθεί μια Μονάδα Αποτίμησης Φόρου Ακινήτων και έχουν ξεκινήσει δύο βασικά έργα πληροφορικής για την ηλεκτρονική χαρτογράφηση των ορίων των ζωνών και για τη συστηματοποίηση της συλλογής δεδομένων σχετικά με τις τιμές των ακινήτων.
Μια ανεξάρτητη άσκηση αξιολόγησης της ποιότητας των αποτελεσμάτων της εθνικής άσκησης αποτίμησης του περασμένου έτους (σ.σ. της διαδικασίας προσδιορισμού των πραγματικών τιμών από τους εκτιμητές) βρίσκεται σε εξέλιξη με τεχνική υποστήριξη. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι δεν απαιτείται νέα εθνική άσκηση αποτίμησης το 2019 και ότι η αναπροσαρμογή των αξιών του φόρου ακίνητης περιουσίας μπορεί να συνεχιστεί με βάση την περσινή άσκηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: