Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Ερχεται τριπλό «ραβασάκι» σε 250.000 μπλοκάκια

Ερχεται τριπλό «ραβασάκι» σε 250.000 μπλοκάκια

Από σήμερα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του επικουρικού ταμείου ΕΤΕΑΕΠ. Τι ξεκαθαρίζει εγκύκλιος του υπουργείου για τις πληρωμές. Ποιοι εξαιρούνται από την καταβολή διπλών εισφορών. Οι τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων και οι μεγάλοι χαμένοι.
Ερχεται τριπλό «ραβασάκι» σε 250.000 μπλοκάκια
Εισφορές επικούρησης ή και εφάπαξ, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 27 μήνες, καλούνται από σήμερα να πληρώσουν περίπου 250.000 μη μισθωτοί. Το νέο καθεστώς εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ ξεκαθάρισε την περασμένη Παρασκευή, με δύο εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας,  και πλέον, από σήμερα, η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ ξεκίνησε την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων.
Οπως αναφέρει το υπουργείο, ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής ορίζεται η 12η Απριλίου 2019, με αντίστοιχη εναρκτήρια ημερομηνία πληρωμής την 5η Απριλίου 2019.
Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο, οι συγκεκριμένες εισφορές επικούρησης και εφάπαξ θα παρακρατούνται από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με παράλληλη ασφάλιση, μόνο μία φορά.
Αντίστοιχα,  και στην περίπτωση της μισθωτής απασχόλησης και παράλληλα αμοιβής με δελτίο παροχής υπηρεσιών, η κράτηση θα γίνεται μόνο από τη μισθωτή απασχόληση.  Η ελάχιστη εισφορά επικούρησης και εφάπαξ υπολογίζονται με βάση τον εκάστοτε κατώτατο μισθό, ήτοι, 586,08 ευρώ για εισφορές έως και τον Ιανουάριο του 2019 και 650 ευρώ για εισφορές που ισχύουν από τον Φεβρουάριο και εφεξής.
Από την εγκύκλιο προκύπτει βέβαια, ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑΕΠ χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, εκ των οποίων μεγάλοι χαμένοι αναδεικνύονται οιμισθωτοί με παράλληλη, δεύτερη μισθωτή απασχόληση καθώς και οι οιωνοί μισθωτοί με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έως δύο εργοδότες.
Στην πράξη, όλοι οι μισθωτοί καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορέςεπικούρησης και εφάπαξ, στο σύνολο του εισοδήματός τους κάθε φορά και όχι χαμηλότερες από αυτές που αντιστοιχούν στον εκάστοτε κατώτατο μισθό. Οι υπόλοιποι καταβάλλουν, κατά περίπτωση, εισφορές μόνο μία φορά.
Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ παρακρατούνται μόνο μία φορά επί του προβλεπόμενου κατώτατου μισθού,  ανεξαρτήτως του αριθμού των  υπαγόμενων  δραστηριοτήτων. Αλλά και στην περίπτωση μισθωτής απασχόλησης και παράλληλης αυτοαπασχόλησης, η κράτηση θα γίνεται μόνο από τη μισθωτή απασχόληση, εφόσον αυτή αντιστοιχεί σε πλήρες ποσό κατώτατου μισθού.
Ειδικότερα, στην περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, εάν ο ασφαλισμένος είναι μισθωτός, και κατά συνέπεια η κράτηση γίνεται επί των αποδοχών του, οι εισφορές παρακρατούνται για κάθε εισόδημα-απασχόληση. Έτσι, σε περίπτωση μισθωτού μηχανικού στο Δημόσιο, ο οποίος παράλληλα απασχολείται ως μισθωτός μηχανικός σε ιδιώτη, η παρακράτηση γίνεται επί των αποδοχών από κάθε δραστηριότητα (μισθωτή απασχόληση).
Στις περιπτώσεις που για κάποιες δραστηριότητες γίνεται κράτηση επί του εισοδήματος (των αποδοχών) λόγω μισθωτής απασχόλησης και παράλληλα υπάρχει ελεύθερο επάγγελμα, η κράτηση γίνεται μόνο επί των εισοδημάτων (των αποδοχών) των δραστηριοτήτων από τη μισθωτή απασχόληση. Για παράδειγμα μηχανικός που εργάζεται ως μισθωτός στο Δημόσιο με μισθό π. χ. 1.000 ευρώ μηνιαίως και παράλληλα διατηρεί τεχνικό γραφείο, θα καταβάλλει εισφορά μόνο επί του μισθωτού εισοδήματος δηλαδή 70 ευρώ (ήτοι 1.000 € Χ 7%), το οποίο επιμερίζεται σε ποσό 35 ευρώ για τον εργοδότη και 35 ευρώ για τον εργαζόμενο. Σε περιπτώσεις μερικής απασχόλησης γίνεται κράτηση από τον μισθό και το ποσό που υπολείπεται έως τη συμπλήρωση του κατώτατου μισθού καλύπτεται από τις δραστηριότητες του ελεύθερου επαγγελματία.
Στις περιπτώσεις που η κράτηση γίνεται επί του προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού για όλες τις υπαγόμενες δραστηριότητες, το ποσό αυτό παρακρατείται μία φορά. Για παράδειγμα, σε περίπτωση έμμισθου δικηγόρου, ο οποίος διατηρεί και δικό του γραφείο, η εισφορά θα καταβληθεί από την απασχόλησή του ως έμμισθου δικηγόρου, με επιμερισμό μεταξύ εντολέα και δικηγόρου, η προβλεπόμενη εισφορά επί του προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού. Επίσης σε περίπτωση μηχανικού, ο οποίος διατηρεί δικό του γραφείο και είναι και εργολήπτης δημοσίων έργων, θα καταβάλλει μία εισφορά επί του προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού.
Για τα «μπλοκάκια» που έχουν υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς του άρθρου  39 παράγραφος 9 του Νόμου Κατρούγκαλου, ήτοι θεωρείται οιονεί μισθωτός,  η εγκύκλιος αναφέρει πως δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Εξακολουθούν και εφαρμόζονται οι εισφορές ως ίσχυαν με βάση τις διατάξεις περί μισθωτών. Δηλαδή παρακρατείται το 7% για επικούρηση και επιμερίζεται 3,5% για τον εργοδότη και 3,5% για τον εργαζόμενο. Επίσης από 1/1/2019 οι εν λόγω ασφαλισμένοι με μπλοκάκι - οιονεί μισθωτοί μηχανικοί και υγειονομικοί θα καταβάλλουν 4% εισφορά επί του κατώτατου για εφάπαξ, όπως έχουν υποχρέωση. 
Η μηνιαία εισφορά για επικούρηση ορίζεται στο 7% μέχρι 31/5/2019 και 6,5% από 1/6/2019, ενώ η μηνιαία εισφορά για τον κλάδο εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ στο 4%, και υπολογίζονται  αναδρομικά από την 1/1/2017, επί του κατώτατου βασικού μισθού, όπως αυτός εκάστοτε ισχύει. Βέβαια, για τους έμμισθους δικηγόρους, η εισφορά επιμερίζεται σε 2% και 2% για τους ίδιους και τους εργοδότες τους. Συγκεκριμένα,  η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πως οι έμμισθοι δικηγόροι, οι μισθωτοί μηχανικοί και υγειονομικοί που ασφαλίζονταν υποχρεωτικά στον κλάδο πρόνοιας του τ. ΕΤΑΑ για εφάπαξ πληρώνουν από 1/1/2019 εισφορά 4% υπολογιζόμενη επί του ποσού που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό και όχι επί του όποιου ύψους των έμμισθων αποδοχών τους. Ειδικά όμως για τους έµµισθους δικηγόρους, το ποσοστό 4% επιµερίζεται σε 2% για τον ασφαλισµένο και σε 2% για τον εντολέα.
Όσο για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στο ΕΤΕΑΕΠ που αφορούν την περίοδο από 1/1/2017 έως 31/12/2018, αυτές, βάσει των εγκυκλίων θα εξοφλούνται σε 36 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019.
Τα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ αναρτώνται για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα του ταμείου, σήμερα, Δευτέρα. Αφορούν περίπου 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν λάβει ειδοποιητήρια για τις εισφορές επικούρησης και πρόνοιας από το 2017 και εφεξής. Θα είναι τριπλά: Ένα ειδοποιητήριο για τις τρέχουσες εισφορές του Ιανουαρίου 2019 και του Φεβρουαρίου 2019. Οι μεν εισφορές Ιανουαρίου έχουν υπολογιστεί με βάση τα 586,08 ευρώ ενώ αυτές του Φεβρουαρίου με βάση τα 650 ευρώ. Το δεύτερο ειδοποιητήριο θα αφορά την πρώτη δόση από τις 36 των οφειλών του 2017 και το τρίτο την πρώτη δόση από τις 36 των οφειλών του 2018.
Μάλιστα, όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr, ενδέχεται να περιέχουν λάθη, τα οποία εκτιμάται ότι θα διορθωθούν το επόμενο διάστημα.

Οσα πρέπει να ξέρετε για τις εισφορές στο εισόδημα με «μπλοκάκι»

Τι ισχύει ανάλογα με το επάγγελμα, το είδος απασχόλησης και τους εργοδότες. Τι θα πληρώσουν όσοι υπόκεινται σε επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ για τον Ιανουάριο και τι από Φεβρουάριο και μετά.
Το νέο τοπίο στις εισφορές των ασφαλισμένων σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, το γνωστό «μπλοκάκι» παρουσιάζει σήμερα το Euro2day.gr, καταγράφοντας τα διαφορετικά ποσοστά που αντιστοιχούν κατά περίπτωση.
Οι «ταχύτητες» είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα όσοι έχουν έως δύο εργοδότες, αντιμετωπίζονται ως οιωνοί μισθωτοί, διατηρώντας τις εισφορές στο επίπεδο του προηγούμενου έτους, σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με πολλαπλούς εργοδότες, που καλούνται να καταβάλλουν εισφορές μειωμένες στο 13,3% από 20% για κύρια σύνταξη και 6,95% για υγεία.
Προσοχή όμως, γιατί για όλους όσοι υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, οι εισφορές υπολογίζονται πλέον με βάση τον κατώτατο μισθό. Έτσι, ενώ για τον Ιανουάριο η βάση υπολογισμού θα είναι τα 586,08 ευρώ, από τον Φεβρουάριο και μετά θα ανέλθει στα 650 ευρώ. Να σημειωθεί εδώ πως οι εισφορές επικούρησης μειώνονται στο 6,5% (από 7% σήμερα), επιμερισμένες σε 3,25% για τους εργοδότες (από 3,5% σήμερα) και 3,25% για τους εργαζόμενους (επίσης από 3,5%), από την 1η Ιουνίου 2019.
Μπορούν βέβαια να πληρώσουν περισσότερα εφόσον το επιθυμούν, για όσο διάστημα μπορούν ή θέλουν και η μελλοντική παροχή (σύνταξη ή εφάπαξ) θα διαμορφωθεί αντίστοιχα. Επίσης, στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος του ΕΦΚΑ έχει παράλληλη απασχόληση και διπλή ιδιότητα (για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας του πρώην ΟΑΕΕ και αυτοαπασχολούμενος του πρώην ΕΤΑΑ), θα καταβάλλονται οι ελάχιστες εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, μόνο όμως για μία από τις δύο περιπτώσεις.
Την «κωδικοποίηση» των περιπτώσεων έκανε ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος,εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία - ΙΚΑ», που επισημαίνει ότι οι εισφορές για τους απασχολούμενους με μπλοκάκι που εντάσσονται στο καθεστώς των οιονεί μισθωτών, ήτοι εντάσσονται στο άρθρο 39 του Νόμου Κατρούγκαλου, παράγραφος 9, διαμορφώνονται κατά περίπτωση ως εξής:
- Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρώην ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ θα καταβάλλουν συνολικά εισφορές 27,10%, εκ των οποίων οι ίδιοι θα πληρώσουν 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγεία, ενώ οι εργοδότες τους 13,33% και 4,55% αντίστοιχα.
Μηχανικοί πρώην ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ θα καταβάλλουν επίσης συνολικά 27,10% επί του εισοδήματός τους για ΕΦΚΑ - ΕΟΠΥΥ, επιμερισμένο αντίστοιχα για τους ίδιους και τους εργοδότες τους. Θα καταβάλλουν όμως επιπλέον 11% επί του κατώτατου μισθού για ΕΤΕΑΕΠ (64,46 ευρώ για Ιανουάριο και 71,5 ευρώ από Φεβρουάριο και για κάθε επόμενο μήνα του 2019).
- Το ίδιο ισχύει και για τους δικηγόρους ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ ΤΑΝ. Θα πληρώσουν δηλαδή συνολικά 27,10% επί του εισοδήματός τους για ΕΦΚΑ - ΕΟΠΥΥ και 11% επί του κατώτατου μισθού για ΕΤΕΑΕΠ (64,46 ευρώ για Ιανουάριο και 71,5 ευρώ από Φεβρουάριο και μετά).
- Να σημειωθεί εδώ ότι δυνητικά και για τους υγειονομικούς, ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ/ΤΣΑΥ, με δελτίο παροχής υπηρεσιών, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγεία παραμένουν στο 27,10% επί του εισοδήματός τους, ενώ για πρόνοια - εφάπαξ οι εισφορές ορίζονται σε 4% επί του κατώτατου μισθού, ήτοι 23,44 ευρώ για Ιανουάριο και 26 ευρώ για Φεβρουάριο. Όμως, ο κ. Μπούρλος επισημαίνει πως οι υγειονομικοί δεν μπορούν να ασφαλίζονται με το καθεστώς των οιονεί μισθωτών και το άρθρο 39 παράγραφος 9 του νόμου Κατρούγκαλου, βάσει σχετικού εγγράφου του υπουργείου Εργασίας.
Στον αντίποδα, υπογραμμίζει ο γνωστός νομικός, τόσο για ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και για αυτοαπασχολούμενους που αμείβονται με τίτλους κτήσης ισχύουν οι εισφορές 13,33% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία. Στην ίδια κατηγορία ασφαλισμένων που υποβάλλουν εισφορές της τάξης του 20,28% εντάσσονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσίες με 3 ή περισσότερους εργοδότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: