Τα «ψιλά» και… «χοντρά» γράμματα στο παζάρι για την α’ κατοικία
Σε ποια σημεία εντοπίζονται τώρα οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας. Οι πιέσεις για μείωση της περιμέτρου προστασίας.
Οι θεσμοί, μέσω της ΕΚΤ δεν αναμένεται να αποστείλουν νέα «γνώμη» στις ελληνικές αρχές αναφορικά με τις προωθούμενες διατάξεις νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι παρατηρήσεις τους αναλύθηκαν σε αυτή που εξέδωσε πριν το τελευταίο Eurogroup η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει μεγάλος όγκος τεχνικής δουλειάς που πρέπει να γίνει πριν οι διατάξεις νόμου πάρουν την τελική τους μορφή, εφόσον συνεχίζει να επιδιώκεται συμφωνία επί του νέου πλαισίου.
Ενδείξεις ενδεχόμενης μονομερούς κατάθεσης δεν έχουν καταγραφεί από τους θεσμούς- όλοι υποστηρίζουν σε δημόσιες δηλώσεις τους πως είναι εφικτή μια συμφωνία άμεσα-, αλλά ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές δεν το αποκλείουν αν οι προσαρμογές που απαιτήσουν τελικά οι δανειστές είναι τέτοιου μεγέθους ώστε να πλήττεται το κυβερνητικό αφήγημα προστασίας των ευάλωτων στο δρόμο προς τις κάλπες. Όπως είχε γράψει το Euro2day.gr προ ημερών αρμόδιες πηγές επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθέτηση των νέων ρυθμίσεων «με ή χωρίς τη δόση του ενός δισ.» αν και συμπλήρωναν ότι στόχος παραμένει η συμφωνία με τους εταίρους.
Δεν είναι μυστικό ότι οι θεσμοί έχουν εκφράσει ισχυρές ενστάσεις αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας και τα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία. Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι για να καμφθούν οι αντιρρήσεις εξετάζεται η μείωση του ορίου προστασίας επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου από τις 250.000 ευρώ στις 175.000 ευρώ για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες.
Η πίεση αφορά επίσης στην απαίτηση να καθιερωθεί αυστηρό πλαίσιο συνολικής περιουσίας, αλλά και «κόφτης» επί των καταθέσεων, ύψους 50.000 ευρώ, που δικαιούται να έχει ο δανειολήπτης, ποσό που θεωρήθηκε πολύ υψηλό.
Όλα αυτά, θα πρέπει να τεθούν σε νέα βάση για να περάσει το σχέδιο νόμου τις εξετάσεις των θεσμών και να πάρει με τη σύμφωνη γνώμη τους το δρόμο για τη Βουλή, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση της «δόσης» του 1 δισ. ευρώ.
Μια σειρά από τεχνικές λεπτομέρειες κατά πληροφορίες βρίσκονται επίσης στο τραπέζι. Για παράδειγμα, θεωρείται πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη ένταξης δανειοληπτών στο νέο σχήμα εφόσον νωρίτερα η αιτούμενη ένταξη στο νόμο Κατσέλη, είχε απορριφθεί με δικαστικές αποφάσεις λόγω απάτης.
Ούτε επίσης να ενταχθούν και στο νέο σχήμα, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, όσοι έχουν ήδη ενταχθεί σε άλλα πλαίσιο προστασίας, του νόμου Κατσέλη περιλαμβανομένου. Θεωρείται επίσης απαραίτητο, στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας να υπάρχει πρόβλεψη κριτηρίου επιλεξιμότητας στη βάση του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τον «συνεργάσιμο» δανειολήπτη.
Κομβικό θεωρείται και το χρονικό σημείο ενεργοποίησης των νέων διατάξεων. Όπως έγραψε το Euro2day.gr, έχει επισημανθεί στην κυβέρνηση ο κίνδυνος, εξαιτίας της προαναγγελίας των νέων παρεμβάσεων στις αρχές Νοέμβρη, ορισμένοι δανειολήπτες να άφησαν τα δάνειά τους να «κοκκινίσουν» το τελευταίο δίμηνο του 2018 προκειμένου να επιδιώξουν τεχνητό κούρεμα και επιδότηση δόσης. Αυτός ο κίνδυνος έχει ζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες να εξαλειφθεί. Η πιο απλή λύση είναι να μπορούν να ενταχθούν στο νέο σχήμα, όσοι εμφάνιζαν κόκκινα δάνεια και πληρούσαν τις νέες προϋποθέσεις στο τέλος Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη και όχι όσοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις με τα δεδομένα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν στη διάθεσή τους λίγες μέρες για να καταλήξουν σε πλήρη συμφωνία εφόσον παραμένει ζητούμενο η έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στην επόμενη συνεδρίαση της 5ης Απριλίου. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ανάψει πράσινο φως από το EuroWorking Group το οποίο συνεδριάζει στις 25 Μαρτίου. Το νέο ορόσημο είναι πλέον πιεστικό.
Οι «διαπραγματεύσεις» βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μέσω αλληλογραφίας και τηλεδιασκέψεων, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη η διοργάνωση συνεδρίου από την Κομισιόν και το ΙΟΒΕ στο Μουσείο της Ακρόπολης δίνει μια ευκαιρία για τετ α τετ κυβερνητικών στελεχών με τον Ντέκλαν Κοστέλο ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα.
Το κλιμάκιο των θεσμών έχει προγραμματιστεί να έρθει στην Αθήνα την 1η Απριλίου, για τις προκαταρκτικές συζητήσεις στο πλαίσιο του νέου γύρου ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, πριν αναχωρήσουν όλοι μαζί με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο για το άτυπο Eurogroup στο Βουκουρέστι, στις 5 του Απρίλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου