120 δόσεις στα Ταμεία: Το όφελος από τη μείωση επιτοκίου στο 3%
Ελάφρυνση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, για τους οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων φέρνει η μείωση του επιτοκίου. Τι προβλέπει η διάταξη. Στα 50 ευρώ παραμένει η ελάχιστη δόση για επαγγελματίες και εργοδότες, στα 30 ευρώ για αγρότες.
Σημαντική ελάφρυνση, που ενδέχεται να φθάσει έως και τις 8 ποσοστιαίες μονάδες, στο τέλος της 10ετίας, για όσους επιλέξουν τις 120 δόσεις, αναμένεται να επιφέρει σε χιλιάδες οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, η διάταξη που προωθείται στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια της βουλής εντός της εβδομάδας. Πρόκειται για την διάταξη του άρθρου 67, με την οποία το επιτόκιο των δόσεων μειώνεται από το 5% στο 3% και για την ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως έγινε για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία.
Αναλυτικά, με το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η πολυσυζητημένη διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο, το επιτόκιο των δόσεων προς τα Ταμεία μειώνεται στις 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Σήμερα προβλέπεται πως η βασική οφειλή που υπάγεται σε ρύθμιση, όπως προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό, κεφαλαιοποιείται την ημερομηνία υπαγωγής και επιβαρύνεται με τόκο που υπολογίζεται με βάση το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πλέον 5 εκατοστιαίων μονάδων, ετησίως υπολογισμένο.
Μιλώντας στο Euro2day.gr ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, επισημαίνουν ότι η μείωση του εν λόγω επιτοκίου στο 3% από 5% θα οδηγήσει σε σημαντική ελάφρυνση που σε περιπτώσεις που η ρύθμιση διαρκέσει 10 χρόνια (120 δόσεις) θα αγγίξει και τις 8 ποσοστιαίες μονάδες.
Αυτό αφορά χρέη όπως προκύπτουν μετά από τη ρύθμιση, είτε ο ενδιαφερόμενος επιλέξει τον επανυπολογισμό είτε όχι, μετά τα προβλεπόμενα «κουρέματα» στις προσαυξήσεις. Έτσι, στο τέλος της 10ετίας, η συνολική επιβάρυνση από το ετήσιο επιτόκιο, θα είναι κοντά στο 18% και όχι 26% επί της βασικής οφειλής που υπάγεται σε ρύθμιση.
Η ελάχιστη δόση παραμένει στα 50 ευρώ το μήνα τόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους όσο και για τους εργοδότες οι οποίοι οφείλουν εισφορές προς το πρώην ΙΚΑ για τους εργαζόμενούς τους.
Οι εργοδότες μπορούν να λάβουν 50% «κούρεμα» προσαυξήσεων και τόκωναν μπουν σε ρύθμιση με δόσεις (έως 120) και 100% διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων αν καταβάλλουν εφάπαξ την βασική οφειλή. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, έχουν βέβαια την δυνατότητα επιλογής επανυπολογισμού της οφειλής, μέσω του οποίου «κουρεύεται» η βασική τους οφειλή ως και πάνω από 50%. Παράλληλα, δικαιούνται και «κούρεμα» 85% στις προσαυξήσεις.
Αντίθετα για τους αγρότες του πρ. ΟΓΑ η ελάχιστη δόση είναι στα 30 ευρώ. Οι αγρότες δεν εντάσσονται στον επανυπολογισμό αλλά επωφελούνται από 100% διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, η μείωση αυτή του επιτοκίου θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ρευστότητας των οφειλετών (επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων) που έχουν οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. «Η ρύθμιση αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία -καθώς δεν θα υπάρξει άλλη- για όσους συμπολίτες μας και επιχειρήσεις βρίσκονται με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τους οποίους καλώ όλους να ενταχθούν. Η μείωση του επιτοκίου στις δόσεις της ρύθμισης από 5% σε 3%, που σήμερα νομοθετούμε ήταν ένα διαρκές και δίκαιο αίτημα από την πλευρά των οφειλετών και σήμερα το κάνουμε πραγματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.
Αιτιολογική έκθεση:
Η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 67 εισάγει στην τρέχουσα ρύθμιση για τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων μείωση του προβλεπόμενου τόκου που επιβαρύνει το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες, ετησίως υπολογιζόμενο και με τον τρόπο αυτό ορίζεται στο εξής από τις 5, που ίσχυε αρχικά, στις 3 εκατοστιαίες μονάδες.
Με την μείωση αυτή θα καταστεί πιο ελκυστική η υπαγωγή στη ρύθμιση, καθώς θα διασφαλίζονται τόσο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, όσο και η συνεπής παρακολούθηση και καταβολή των δόσεων της ρύθμισης, μαζί με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών.
Περαιτέρω η υιοθετούμενη μείωση προτείνεται προκειμένου να εξισωθούν τα επιτόκια των ρυθμίσεων των οφειλετών του Δημοσίου με το ύψος του νόμιμου επιτοκίου και του επιτοκίου υπερημερίας κάθε οφειλής του Δημοσίου έναντι των πολιτών, το οποίο με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 45 του νόμου 4607/2019 περιορίστηκε και πλέον ισούται προς το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΜRO), που ισχύει κατά την ημερομηνία άσκησης του ένδικου βοηθήματος, πλέον 3 εκατοστιαίων μονάδων ετησίως.
Άρθρο 67
Η παράγραφος 1 του άρθρου 10 του ν. 4611/2019 (Α’ 73) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η βασική οφειλή που υπάγεται στη ρύθμιση του παρόντος, όπως αυτή προκύπτει μετά τον υπολογισμό σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2 έως 6, κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και αντί τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιβαρύνεται, από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής στη ρύθμιση, με τόκο που υπολογίζεται με βάση το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλέον 3 εκατοστιαίων μονάδων, ετησίως υπολογιζόμενο.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου