Σε επανυπολογισμό των συντάξεων για χιλιάδες συνταξιούχους αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις «συντάξεις – μαμούθ» που έφθαναν ακόμα και τα 24.000 ευρώ, απόρροια των αστοχιών του Νόμου Κατρούγκαλου.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει ρύθμιση για την εισαγωγή πλαφόν, πληροφορίες το τοποθετούν στις 5.000 έως 6.000 ευρώ, το οποίο δεν θα ξεπερνούν οι κάθε μορφής κύριες συντάξεις, ώστε να εξορθολογιστούν τα ποσά που καθ’ ομολογίαν όχι μόνον του υπουργείου, αλλά και στελεχών του ΕΦΚΑ, είναι υπερβολικά (σύνταξη 10.000, 12.000 και 20.000 ευρώ τον μήνα) και ουδέποτε είχαν εκδοθεί στα προηγούμενα χρόνια, και μάλιστα ακόμη και όταν δεν υπήρχαν μνημόνια.
Ορισμένες από τις υψηλές συντάξεις όμως (226 συνολικά) με ποσά από 3.000 ευρώ τον μήνα ως και 7.500 ευρώ τον μήνα έχουν ήδη εκδοθεί από τον ΕΦΚΑ με την ανοχή ή και συνενοχή της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου.
Οι συγκεκριμένες συντάξεις αφορούν κυρίως δικηγόρους, συμβολαιογράφους, εργαζόμενους σε ΔΕΗ, τράπεζες, ΟΤΕ κ.α.
Το νέο στοιχείο μάλιστα που προκύπτει από τις εξελίξεις στο μείζον αυτό θέμα που ανέδειξε με μια πρώτη αποτύπωση της κατάστασης που πήρε στα χέρια του ο νέος υπουργός Γιάννης Βρούτσης είναι ότι η πρώην υπουργός Ε. Αχτσιόγλου και ο πρώην υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος δεν είναι μόνον ότι γνώριζαν αλλά υποστήριξαν ότι θα έφερναν σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Δίνοντας συνέχεια στις αποκαλύψεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτσης είπε (μιλώντας στον ΑΝΤ1) ότι οι πληροφορίες που έχει δείχνουν να έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις λόγω λαθών στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, συμπλήρωσε ο υπουργός, θα γίνει restart (σ.σ.: επανεκκίνηση) στον επανυπολογισμό και θα επανεξετασθούν συντάξεις.
Πόσες θα επανεξεταστούν μένει να φανεί μόλις ερευνηθούν τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τον επανυπολογισμό και τι αυξήσεις προέκυψαν.
Στον επανυπολογισμό που θα γίνει θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μειωθούν οι προσωπικές διαφορές και θα κοντύνουν οι αυξήσεις που δόθηκαν εφόσον δεν αντανακλούν σε πραγματικά μεγέθη μισθών, εισφορών και ετών ασφάλισης.
Σε κάθε περίπτωση η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση θα εξισορροπήσει τις αποδοχές και για τους παλαιούς συνταξιούχους, χωρίς αυτό να σημαίνει μειώσεις, αφού θα διατηρήσουν την όποια νέα προσωπική διαφορά προκύψει.
Το πλαφόν θα είναι με βάση τις αποδοχές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης που θα έχουν ταβάνι τις 5.860 ευρώ μηνιαίως, ώστε για παράδειγμα στα 42 έτη η ανταποδοτική να μην ξεπερνά τα 2.742 ευρώ τον μήνα και μαζί με την εθνική να φτάνει στα 3.126 ευρώ.
«Είμαι υποχρεωμένος να φέρω διάταξη για να μπει ταβάνι στις υπέρογκες συντάξεις», είπε ο υπουργός για να «αποκατασταθεί η δικαιοσύνη» τονίζοντας ότι «δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ.
Επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη κάποιες υψηλές συντάξεις που έχουν καταβληθεί (σ.σ.: 226 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα του ΕΦΚΑ), οι οποίες, όπως είπε, θα προσαρμοστούν στο νέο ανώτατο όριο που επεξεργάζεται αρμόδια επιτροπή στο υπουργείο.