Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Πώς είδαν οι τράπεζες τον «χρησμό» της Fitch Η τελευταία αξιολόγηση δεν ανακόπτει προοπτικές απ' όσα σχεδιάζονται για την ελληνική οικονομία

Πώς είδαν οι τράπεζες τον «χρησμό» της Fitch

Η τελευταία αξιολόγηση δεν ανακόπτει προοπτικές απ' όσα σχεδιάζονται για την ελληνική οικονομία
Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019 11:20
SOOC/Nikos Libertas
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
esak@naftemporiki.gr
Τι σημαίνει το γεγονός πως δεν υπήρξε αναβάθμιση της Fitch για την ελληνική οικονομία; Κύκλοι που γνωρίζουν καλά την αγορά σημειώνουν πως η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται τόσο αρνητική υπό την έννοια πως δεν αφαιρεί πράγματα απ’ όσα σχεδιάζονται για την ελληνική οικονομία. Απλώς οι εξελίξεις θα ήταν ταχύτερες στην περίπτωση μιας κάποιου είδους αναβάθμισης.
Το γεγονός όμως πως αυτή δεν συντελέστηκε δεν διαφοροποιεί τις  εξελίξεις. Τραπεζικοί παράγοντες που γνωρίζουν πολύ καλά τα συστήματα αξιολόγησης σημείωναν πως κανένας δεν ανέμενε να δοθεί από το συγκεκριμένο οίκο μία νέα υψηλότερη βαθμίδα για την ελληνική οικονομία. Άλλωστε, η Fitch είναι ο οίκος που έχει δώσει την υψηλότερη βαθμολογία για τη χώρα μας και επομένως αν κάτι θα μπορούσαμε να αναμένουμε ήταν μια αναβάθμιση της προοπτικής, η οποία τελικώς δεν ήρθε. Ας μην ξεχνάμε πάντως πως στις 23 Αυγούστου ακολουθεί η αξιολόγηση της Moody’s, που είναι ο οίκος που έχει δώσει τη χαμηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα και άρα εκεί είναι πιο λογική μια αναβάθμιση.
Πραγματική πρόοδος
Οι οίκοι παραμένουν αυστηροί στα κριτήριά τους λέει στη «Ν» έγκυρη πηγή. Θέλουν να δουν πραγματική πρόοδο στα δημοσιονομικά, στα NPLs, στην ανάπτυξη και την άρση των capital controls.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να δημιουργήσουν κλίμα αναβάθμισης. Οι διεθνείς οίκοι, λένε οι ίδιες πηγές, επιθυμούν να δουν το APS (τη συστημική λύση για τα κόκκινα δάνεια) να δουλεύει, τα NPLs να υποχωρούν, θέλουν να δουν πραγματική πιστωτική επέκταση, επιχειρήσεις να παρουσιάζουν κέρδη, τράπεζες να σημειώνουν κέρδη. Σε ό,τι αφορά την απόφαση της Fitch, όπως παρατηρούν έγκυροι παράγοντες, αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε την απόφαση του ελληνικού Δημοσίου να προχωρήσει σε μια νέα έκδοση -χρονικά την τοποθετούν κοντά στην άρση των capital controls- ούτε πρόκειται να μεταβάλει τις συνθήκες τιμολόγησης των εγγυήσεων σε ό,τι αφορά το APS, που αναμένεται προκειμένου να λειτουργήσει το συγκεκριμένο project.
Τα αποτελέσματα
Ας σημειωθεί πάντως πως όσοι έσπευσαν να προεξοφλήσουν τον «χρησμό» του οίκου ως αρνητικό για όσα επεξεργάζεται η νέα κυβέρνηση έκαναν μάλλον λάθος, μιας και η Fitch ξεκάθαρα εκτίμησε πως αποτελούν θετική εξέλιξη οι άμεσες κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τις πολιτικές της υπέρ της ανάπτυξης και την προτεραιότητα που θέτει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο, αναμένει να δει τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου πριν προχωρήσει σε αναβάθμιση. Και βεβαίως υπάρχει ένα σύνολο κινήσεων που θα αυτοτροφοδοτήσουν τον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης, όπως η λειτουργία του APS, που θα οδηγήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τα κόκκινα δάνεια, και η άρση των capital controls, που σηματοδοτεί το αυτόματο πέρασμα της χώρας σε μια κανονικότητα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: