Αλεξάνδρα Κλειδαρά
17/03/2020 - 07:08
Κορονοϊός: Ερωτηματικά έχει δημιουργήσει η άδεια ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν κενά για το ποιοι την δικαιούνται. Το Dikaiologitika News απαντάει στους αναγνώστες του φτιάχνοντας έναν μίνι οδηγό.
Μάλιστα λόγω του ότι καθημερινά κλείνουν επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς που έχουν κάνει χρήση ήδη ή προστίθενται να κάνουν στο εξής χρήση της άδειας ειδικού σκοπού οτι αν ο άλλος γονέας δούλευε μέχρι σήμερα σε επιχείρηση και τώρα έκλεισε πλέον δεν μπορεί γίνει χρήση άδειας ειδικού σκοπού.
Συγκεκριμένα αν ένας από τους δύο γονείς εργάζεται σε επιχείρηση που έκλεισε λόγω κυβερνητικής απόφασης ο άλλος γονέας που εργάζεται δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού.
Ωστόσο για το διάστημα που έχει χορηγηθεί ήδη η άδεια ειδικού σκοπού μέχρι να κλείσει η επιχείρηση ισχύει κανονικά η άδεια ειδικού σκοπού.
Αναλυτικότερα:
Οφείλει ο εργοδότης να εγκρίνει την άδεια ειδικού σκοπού;
Η λήψη της άδειας ειδικού σκοπού συνιστά δικαίωμα του εργαζόμενου να το αιτηθεί στον εργοδότη και εκείνος οφείλει να την εγκρίνει, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη λήψη της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χορήγησή της δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη.
Μπορεί η άδεια ειδικού σκοπού να χορηγηθεί τμηματικά;
H άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, εφόσον εξυπηρετούνται οι ανάγκες του εργαζόμενου, σύμφωνα πάντα με το σχήμα που ορίζεται από στην περίπτωση α) της παρ. 3 του άρθρου 4 της ως άνω Π.Ν.Π. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού έχει διάρκεια κατ' ελάχιστον τριών (3) ημερών, την οποία ακολουθεί στη συνέχεια η χορήγηση μίας ημέρας κανονικής αδείας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τη λήξη του έκτακτου και προσωρινού μέτρου.
Μπορεί να συνδυαστεί η άδεια ειδικού σκοπού με την τηλεργασία;
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας η άδεια ειδικού σκοπού και η τηλεργασία μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά και τα δύο μέρη, εργαζόμενοι, (εργαζόμενοι γονείς) και εργοδότες να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί, για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊου, στο πλαίσιο πάντα της καλής πίστης, της αλληλέγγυας συνευθύνης και της τριμερούς συμμετοχής για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η άδεια ειδικού σκοπού θεωρείται χρόνος εργασίας;
Η περίοδος της άδειας ειδικού σκοπού είναι χρόνος εργασίας, αμείβεται και ασφαλίζεται, ως χρόνος εργασίας και λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων που προκύπτει λόγω της σχέσης εργασίας τους.
Δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού οι εργαζόμενοι γονείς σε νοσηλευτικά ιδρύματα;
Την άδεια ειδικού σκοπού δικαιούται και το ιατρικό, νοσηλευτικό και πάσης φύσεως προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια, μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εφόσον υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου διοίκησης ή νόμιμης εκπροσώπησης του ιδιωτικού φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας
Δικαιούνται και οι δύο γονείς την άδεια ειδικού σκοπού;
Εάν και οι δύο γονείς απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, την άδεια ειδικού σκοπού δικαιούται ένας από τους δύο. Οι εργαζόμενοι γνωστοποιούν με κοινή υπεύθυνη δήλωσή τους στον εργοδότη, ποιος θα κάνει χρήση της άδειας. Την άδεια έχουν της δυνατότητα να την μοιραστούν, γνωστοποιώντας τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.
Τι ισχύει για τους διαζευγμένους γονείς;
Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης γονέων, την ειδική άδεια σκοπού λαμβάνει ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα. Εάν υπάρχει βέβαια διαφορετική συμφωνία μεταξύ τους, τότε αυτή γνωστοποιείται δια κοινής υπεύθυνης δήλωσης στον εργοδότη.
Δικαιούται μία μονογονεϊκή οικογένεια την άδεια ειδικού σκοπού;
Ναι. Στην μονογονεϊκή οικογένεια για περίπτωση γέννησης παιδιού εκτός γάμου ή εκτός συμφώνου συμβίωσης (το οποίο εξομοιώνεται πλήρως με τον γάμο), ή σε περίπτωση θανάτου του άλλου γονέα, τότε η ειδική άδεια χορηγείται άνευ άλλης προϋπόθεσης στον μονογονέα.
Αν ο ένας γονέας δεν εργάζεται δικαιούται ο άλλος την άδεια ειδικού σκοπού;
Αν ο ένας γονέας είναι άνεργος, τότε ο άλλος δεν δικαιούται να λάβει την άδεια ειδικού σκοπού. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση κατά την οποία ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από κορωνοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία και λαμβάνει επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.
Αν ένας από τους δύο γονείς εργάζεται σε επιχείρηση που έκλεισε λόγω κυβερνητικής απόφασης ο άλλος γονέας που εργάζεται δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού;
Όχι. Για να ληφθεί αδεια ειδικού σκοπού θα πρέπει να εργάζονται και οι δύο εργαζόμενοι. Η άδεια ειδικού σκοπού θεσπίστηκε λόγω του ότι έχουν κλείσει τα σχολεία για την φύλαξη των παιδιών.
Μέχρι πότε μπορεί ο εργαζόμενος γονέας να λάβει την άδεια ειδικού σκοπού;
Η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να ληφθεί μέχρι τις 10.4.2020.
Υπάρχει ηλικιακό όριο στα παιδιά για την άδεια ειδικού σκοπού;
Δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού είναι οι φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς παιδιών εφόσον τα παιδιά : α) είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, β) φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο), γ) φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, δ) τα παιδιά είναι άτομα με αναπηρία και είναι ωφελούμενα σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.
Πώς δηλώνεται η άδεια ειδικού σκοπού;
Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει στο ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζόμενους που λαμβάνουν ειδική άδεια σκοπού, καθώς και τη διάρκειά της, μετά το πέρας της 10ης.4.2020 και το αργότερο μέχρι τις 15.4.2020.
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου