Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Σενάριο αναστολής της αύξησης των αντικειμενικών

Σενάριο αναστολής της αύξησης των αντικειμενικών

Του Σπύρου Δημητρέλη
Στον αέρα βρίσκεται η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών λόγω του κορονοϊού.
Ο λόγος είναι ότι η κτηματαγορά, όπως άλλωστε και το σύνολο της οικονομίας, βιώνουν στην παρούσα φάση ένα ακραίο σοκ, το οποίο θα οδηγήσει την επόμενη ημέρα σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, παρατάθηκε η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων των εκτιμητών για τις νέες τιμές ζώνης. Η νέα προθεσμία είναι πλέον η 10η Απριλίου.
Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του υπουργείο Οικονομικών όπως έχει αποτυπωθεί και στ πρόγραμμα της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας προβλέπει την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας οι πιστοποιημένοι εκτιμητές που έχουν προσληφθεί θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών.
Ανοικτό είναι, ωστόσο, το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη σχετική προσθεσμία, καθώς οι εκτιμητές θα πρέπει να συνεκτιμήσουν τις επιπτώσεις των τελευταίων εξελίξεων στις τιμές των ακινήτων.
Προς την κατεύθυνση της αναβολής στην επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων συνηγορεί και σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προς την κυβέρνηση.
Η ομοσπονδία σημειώνει, σε σχετική επιστολή που απέστειλε προς την κυβέρνηση, ότι απαιτείται αναβολή στην επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι "η κτηματαγορά, η οικοδομή και η ιδιωτική ακίνητη περιουσία γενικότερα είναι από τους κεντρικούς πυλώνες της οικονομίας που πλήττονται άμεσα και βαρύτατα και η τύχη τους αφορά όλους μας. Θα ήταν συνεπώς παράλογο υπό αυτές τις συνθήκες το ΥΠΟΙΚ να προχωρήσει σε αυξήσεις αντικειμενικών αξιών από τις οποίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι μισθώσεις και οι κατασκευές, αλλά και οι ενοικιαστές-χρήστες των ακινήτων, μέσω των τεκμηρίων, θα επιβαρυνθούν με σημαντικότατους πρόσθετους φόρους, μεταξύ των οποίων ο ΕΝΦΙΑ, βασισμένους σε προϋποθέσεις και εκτιμήσεις που σήμερα δεν υφίστανται πλέον!"
Από την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών και κυρίως την επέκτασή τους σε περίπου 4.000 περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται το ΥΠΟΙΚ έχει προϋπολογίσει να χρηματοδοτήσει την επόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις και στο μέτωπο των αντικειμενικών αξιών είτε με πάγωμα του όλου εγχειρήματος είτε με τροποποιήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: