Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Ζημία 522 εκατ. στα ξενοδοχεία έως τα μέσα του Μαρτίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Τουρισμός
Σε 522 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία από τις μέχρι στιγμής ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, η οποία διεξήχθη μέχρι και τις 14 Μαρτίου. Με δεδομένο ότι η έρευνα δεν περιλαμβάνει παρά μια μέρα από την κλιμάκωση της κρίσης, που έφερε η απαγόρευση των ταξιδιών από και προς Ευρώπη από την αμερικανική κυβέρνηση, πηγές της αγοράς εκτιμούν πως ο λογαριασμός θα έχει ήδη αυξηθεί κατά πολύ και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Επιπλέον, η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν από την ανακοίνωση της TUI AG, του σημαντικότερου για την Ελλάδα tour operator, πως αναστέλλει όλες τις ταξιδιωτικές του δραστηριότητες.
Η έρευνα του ΙΤΕΠ αποτυπώνει όμως και την αρχική τάση στον ρυθμό μελλοντικών κρατήσεων, η οποία διαμορφώνεται στο -72% για εννέα στα δέκα (92%) εκ των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και στο -58% για τα οκτώ στα δέκα ( 83%) εκ των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας σε σχέση με το 2019. Θα πρέπει, ωστόσο, να συνυπολογιστεί πως κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας, μόνο το ένα τέταρτο των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας είχε δεχθεί πίεση για μείωση τιμών από tour οperators και μόνο το 12% εξ αυτών για μείωση αριθμού δωματίων, γεγονός που σύμφωνα με τους αναλυτές του ΙΤΕΠ προεξοφλεί την περαιτέρω επιδείνωση των ρυθμών πτώσης των κρατήσεων και άρα του τζίρου των επιχειρήσεων.
Υπό το πρίσμα αυτό και με βάσει τα σημερινά δεδομένα, το 91% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμά πως θα έχει ποσοστιαία απώλεια τζίρου το 2020 κατά 51%, ενώ το 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας υπολογίζει ποσοστιαία απώλεια τζίρου κατά 36% για το σύνολο του έτους. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, μία μείωση των διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων μόλις κατά 8% (πολύ μικρότερη, δηλαδή, από αυτήν που υποδεικνύει η έρευνα του ΙΤΕΠ ότι σημειώνεται) θα προκαλούσε επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά περίπου 0,83 ποσοστιαίες μονάδες και συρρίκνωση της συνολικής απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 38.284 θέσεις εργασίας.
Από την έρευνα του ΙΤΕΠ προκύπτει επίσης η εκτίμηση πως λόγω του COVID-19 κινδυνεύει το 20,5% της συνολικής απασχόλησης στα ξενοδοχεία, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που να απαντούν στην καθολική μείωση της ζήτησης.
Σε σχετική δήλωσή του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αλέξανδρος Βασιλικός υπογραμμίζει πως «ζούμε μια πρωτοφανή παγκόσμια πρόκληση και αυτή την ώρα το σημαντικό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το να σταθούμε δίπλα στις υγειονομικές αρχές που δίνουν τη μάχη με τον COVID-19. Την ίδια στιγμή, όπως αποτυπώνεται στην έρευνά μας, τα ελληνικά ξενοδοχεία δοκιμάζονται σκληρά. Ως εκ τούτου, και με δεδομένη τη στρατηγική σημασία του κλάδου για την πραγματική οικονομία, είναι αναγκαία οριζόντια μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων και των εργαζομένων σε αυτά, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει όλοι οι φορείς και με ειδική μέριμνα για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας. Με ευθύνη και σχέδιο μπορούμε να βγούμε νικητές και από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια».
Αξίζει να διευκρινιστεί πως το ποσό των 522 εκατ. ευρώ στο οποίο ανέρχονται οι απώλειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία από τις ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων επιμερίζεται σε 242,4 εκατ. για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας και σε 279,9 εκατ. για τα εποχικής λειτουργάς. Επίσης, επί του συνόλου, δωδεκάμηνης και εποχικής λειτουργίας δηλαδή, τα 482 εκατ. αφορούν σε ζημίες από δωμάτια και τα 39,9 από συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις. Ομως, στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται και το πλήγμα από την αναστολή, χθες Τρίτη, των φετινών Ποσειδωνίων, που επρόκειτο να γίνουν στις αρχές Ιουνίου και τα οποία υπολογίζεται πως φέρνουν στη χώρα σχεδόν 20.000 άτομα για μία εβδομάδα.
Δυσοίωνες εκτιμήσεις
Φυσικά, η εικόνα αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς θα εξελίσσεται η επιδημία και η καραντίνα θα παρατείνεται, εξηγούν πηγές της αγοράς. Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του που δημοσίευσε η «Κ» μίλησε για δύο σενάρια. Το ένα σενάριο είναι αυτό στο οποίο η κρίση σε επίπεδο της υγείας αντιμετωπίζεται, επανέρχεται η εμπιστοσύνη μέσα σε ένα τρίμηνο και, συνεπώς, η βασική σεζόν του καλοκαιριού είναι μπροστά μας. Το άλλο, το πιο αρνητικό σενάριο, είναι αυτό στο οποίο η υποχώρηση της απειλής θα χρειαστεί τουλάχιστον έξι μήνες. Κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί, σημαίνει πως η χώρα θα μείνει χωρίς τουρισμό έως και τον Αύγουστο. Και στις δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει μεγάλο μέρος του βάρους των οικονομικών επιπτώσεων για να στηρίξει την απασχόληση και τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχει, μετά και τις θετικές αποφάσεις του Eurogroup, «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, που αποτελούν, εξάλλου, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας», έχει υπογραμμίσει στην «Κ» ο Χάρης Θεοχάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: