Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Το καλοκαίρι το δώρο Πάσχα - Επιβεβαίωση FMvoice.gr για την καταβολή των συντάξεων

Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε πριν από λίγο, τα νέα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Το κυριότερο από αυτά, εκτός από τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ, σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων και των απολυμένων, είναι ότι το δώρο Πάσχα θα μπορεί να χορηγηθεί μεταγενέστερα από ότι έως σήμερα και ακριβέστερα το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας!
Στην κοινή συνέντευξη τύπου που συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοινώθηκε το τρίτο κατά σειρά, πακέτο στήριξης.
Όπως έγινε γνωστό:
-          Οι τράπεζες προσφέρουν διευκολύνσεις στην καταβολή των δανείων. Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που συμμετέχουν στο έκτακτο επίδομα, θα έχουν δυνατότητα αναστολής για τρεις μήνες, της καταβολής των δόσεων.
-          1,4 εκατ. εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιτηδευματίες θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που λειτουργούν, αλλά πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας. Επίσης, θα είναι δικαιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Όλοι θα έχουν και κάλυψη στις ασφαλιστικές εισφορές. Το κόστος για τον Απρίλιο ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.
-          Θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η έως 17η Μαρτίου.
-          Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους. Δίνεται η δυνατότητα το δώρο Πάσχα να καταβληθεί μεταγενέστερα, χωρίς επιπτώσεις!
-          Στα νοσοκομεία της χώρας, 108.000 εργαζόμενοι, θα λάβουν έκτακτο δώρο Πάσχα.
-          Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με αύξηση του τακτικού αποθεματικού του υπουργείου Οικονομικών, κατά 4 δισ. ευρώ. Συνολικά, τα μέτρα στήριξης διαμορφώνονται στα 10 δισ. ευρώ.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Γεωργιάδης, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών συμφώνησε να προσφέρει τρίμηνη αναστολή των πάσης φύσεως δάνειών τους, για εργαζόμενους που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, λόγω κορονοϊού. Το ίδιο ισχύει και για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που λειτουργούν, αλλά επίσης πλήττονται από την έξαρση του ιού. Όμως δεν ισχύει το ίδιο, για όσους δεν πλήττονται από τα κυβερνητικά μέτρα και την κρίση που έχει έρθει. Σε σχέση με τις εισπρακτικές εταιρίες, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «όλοι κρινόμαστε, αν δεν συμμορφωθούν, θα λάβουμε ακόμα πιο δραστικά μέτρα». Ειδικά για την αισχροκέρδεια έγινε γνωστό ότι πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι και θα επιβάλλονται πρόστιμα. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι σήμερα δημοσιεύεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες για την επάρκεια της αγοράς, σε απαραίτητα προϊόντα για τους πολίτες.
Από την πλευρά του ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι δυνατότητα υπαγωγής εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας και έτσι γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ.
  • Όσες επιχειρήσεις πλήττονται σημαντικά από τον κορονοϊό, θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε αναστολή σύμβασης εργασίας.
  • Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης εάν δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.
  • Το μέτρο αυτό είναι προσωρινό για τη συγκράτηση της ανεργίας. Παρέχει τη δυνατότητα να περιοριστεί το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.
  • Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού, απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης του προσωπικού της και εάν το πράξη, η απόλυση θα είναι άκυρη.
  • Ο εργοδότης υποχρεώνεται για το ίδιο χρονικό διάστημα, να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
  • Οι εργαζόμενοι που θα μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος, πρέπει μέχρι 31 Μαρτίου να έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα του συστήματος Εργάνη. Ο εργοδότης θα πρέπει να δηλώσει τους εργαζόμενους στην ίδια πλατφόρμα.
  • Δικαιούχοι του ίδιου επιδόματος είναι και οι απολυμένοι και όσοι αναγκάστηκαν να παραιτηθούν για το ίδιο διάστημα. Το μέτρο αυτό ισχύει ανεξάρτητα εάν ο πολίτης δικαιούται και επιδόματος ανεργίας.
  • Δώρο Πάσχα: Για να δοθεί οξυγόνο στις επιχειρήσεις που δέχονται πίεση στη ρευστότητά, προσφέρεται η δυνατότητα να καταβληθεί το σύνολο του δώρου, το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας.
Πλήρης επιβεβαίωση FMVoice
Επισημαίνεται ότι η FMVoice ανακοίνωσε από το πρωί ότι αλλάζουν οι ημερομηνίες για την καταβολή των συντάξεων.
Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ακόμη ότι:
  • Για τους συνταξιούχους σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ του e-ΕΦΚΑ οι συντάξεις θα καταβληθούν
  • Συντάξεις μη μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) στις 24 Μαρτίου, αντί της 26ης Μαρτίου.
  • Οι συντάξεις του δημοσίου στις 27 Μαρτίου, αντί 30 Μαρτίου.
  • Οι συντάξεις του ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ στις 30 Μαρτίου. Οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να μεταβαίνουν στις τράπεζες γιατί τα ποσά θα μπουν στους λογαριασμούς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: