Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Αποδέσμευση αυτοψίας κατά την έναρξη επιχείρησης

Αποδέσμευση αυτοψίας κατά την έναρξη επιχείρησης


Του Σπύρου Δημητρέλη
Την πλήρη αποδέσμευση της αυτοψίας από την έναρξη μιας επιχείρησης προβλέπει απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλή η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να υπογραφεί σύντομα.
Με την απόφαση αυτή διευκολύνεται το επιχειρείν καθώς η διαδικασία της αυτοψίας καθυστερούσε σε ορισμένες περιπτώσεις την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται ενδοκοινοτικές συναλλαγές απαιτείται η διενέργεια αυτοψίας στον επαγγελματικό χώρο που δηλώνεται ως έδρα προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξή της. Η αυτοψία διενεργείται από υπάλληλο της αρμόδιας εφορίας στην οποία υπάγεται η διεύθυνση της επαγγελματικής έδρας.
Ωστόσο, η προϋπόθεση της διενέργειας αυτοψίας προκαλεί προβλήματα καθυστερήσεων στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με ότι αυτό σημαίνει για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας,
Σύμφωνα με όσα θα προβλέπει η απόφαση της ΑΑΔΕ η διενέργεια της αυτοψίας δεν θα είναι προϋπόθεση για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά θα πραγματοποιείται όποτε έχει διαθέσιμο υπάλληλο η εφορία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διενέργεια αυτοψίας είναι ένα από τα μέσα για την πρόληψη της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων που χρησιμοποιούνται για τις απάτες με τον ΦΠΑ. Με την δημιουργία της υποδομής για την πλήρη ηλεκτρονική τιμολόγηση θα περιοριστεί η δυνατότητα των επιτήδειων για την υπεξαίρεση ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: