Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα. Δώρο Πάσχα και άλλα εργασιακά

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα. Δώρο Πάσχα και άλλα εργασιακά

Στα γενικότερα  μέτρα που εξήγγειλε σήμερα 20/3/2020 η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω κορωνοϊού συμπεριλαμβάνονται και μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από το κορωνοϊό, όπως:
Δώρο Πάσχα
Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί ολόκληρο από τους εργοδότες, αλλά δίδεται η δυνατότητα να καταβληθεί αργότερα χωρίς κυρώσεις.
Επέκταση του ειδικού επιδόματος των 800 €
α) Οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού θα μπορούν να θέσουν ένα μέρος ή ολόκληρο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, έως 30/4/2020. (με δυνατότητα επέκτασης του διαστήματος)  Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι δικαιούχοι του βοηθήματος των 800 ευρώ. Επίσης το κράτος θα καλύψει και τις ασφαλιστικές εισφορές των  εργαζομένων που τελούν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους.
Ο εργοδότης δεν μπορεί να προβεί σε απολύσεις για όσο διάστημα κάνει χρήση του μέτρου.
Ο εργοδότης θα πρέπει να δηλώσει τους δικαιούχους των 800 € εργαζόμενους του διαφορετικά δεν θα μπορούν να το λάβουν. Αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ότι βρίσκονται σε αναστολή της εργασιακής τους σχέσης. Τα 800 ευρώ θα είναι ακατάσχετα.
Αναμένεται η δημοσιοποίηση των ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό.
β) Δικαιούχοι των 800 €, θα είναι και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17η Μαρτίου 2020


Δεν υπάρχουν σχόλια: