Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Χ. Σταϊκούρας: Εξετάζεται η καταβολή του Δώρου Πάσχα για την περίοδο που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων

Χ. Σταϊκούρας: Εξετάζεται η καταβολή του Δώρου Πάσχα για την περίοδο που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων

Οικονομικές Ειδήσεις

19 Μάρτιος 2020

Συνέντευξη με διευκρινίσεις σε μερικά ερωτήματα για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, έδωσε στην ΕΡΤ1 ο υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρας Taxheaven.gr



Μεταξύ άλλων, ο κ. Υπουργός ανέφερε:

- Μέσω μηχανισμού του γενικού λογιστηρίου του Κράτους παρακολουθείται πόσο μειώνεται ο τζίρος των επιχειρήσεων που είτε έκλεισαν με κρατική εντολή, ή εφόσον εξακολουθούν να δουλεύουν έχουν πολύ μεγάλη μείωση του τζίρου, ώστε να προκύψουν οι ΚΑΔ εκείνων που βάσει της πρώτης απόφασης θα ενταχθούν στα μέτρα προστασίας. Η απόφαση πιθανών θα εκδοθεί αυτή την εβδομάδα ή το πολύ στις αρχές της επόμενης. Η διαδικασία είναι δυναμική, αλλάζει καθημερινά, θα ενταχθούν πολλοί ΚΑΔ, αλλά στοχευμένα.

- Σχετικά με τους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών οι οποίοι πλήττονται σημαντικά, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες στοχευμένες ενέργειες και θα κάνει το καλύτερο δυνατό με τα δεδομένα που έχει.
- Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, γίνονται προσπάθειες με το υπ. Εργασίας και το υπ. Ανάπτυξης να στηθεί καλύτερα ο μηχανισμός που υπάρχει και θα επιτρέψει να πραγματοποιηθούν οι προβλέψεις που έχουν τεθεί (αναβολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και λήψη των 800 ευρώ).

- Για τη μειωμένη κατά 40% καταβολή των ενοικίων μηνών Μαρτίου και Απριλίου στις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους ή όσων χρησιμοποιούν ακίνητο ως πρώτη κατοικία, αυτός που χρησιμοποιεί τον χώρο θα πληρώσει το 60% του ενοικίου και οι εκμισθωτές θα ελαφρυνθούν από την αναστολή στις φορολογικές (κατά 4 μήνες) και ασφαλιστικές (κατά 3 μήνες) υποχρεώσεις τους.

- Ακόμα δεν γνωρίζουμε την ένταση και την έκταση του προβλήματος, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις για το επόμενο δίμηνο.

- Τα μέτρα των 2 δισεκατομμυρίων που έχουν ανακοινωθεί και ακόμα 1,8 από το ευρωπαϊκό ταμείο είναι τα πρώτα, μετά τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και τους εργαζόμενους γονείς, πάνε μέχρι τέλος Απριλίου και μετά θα πρέπει το πακέτο να επαναληφθεί ή να ενισχυθεί.

- Για τις απολύσεις από χθες, ουσιαστικά για να είναι μια επιχείρηση σε θέση να λάβει τα ευεργετήματα που θεσπίστηκαν θα πρέπει να μην πραγματοποιήσει απολύσεις. Παράλληλα, με διάταξη που ετοιμάζει το υπ. Εργασίας, θα απαγορεύονται από χτες 18.3.2020 οι απολύσεις εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

- Θα αντιμετωπιστούν τις επόμενες ημέρες προβλήματα που ανακύπτουν και αφορούν σε επιταγές.

- Για τις οφειλές πολιτών στις τράπεζες, έχει ξεκινήσει διάλογος για πρωτοβουλίες που θα παρθούν.

- Αξιολογείται η υποχρέωση καταβολής του δώρου Πάσχα των εργαζομένων για την περίοδο που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων που εργάζονται.

Τόνισε τέλος πως «προφανώς θα κάνουμε και λάθη. Προσπαθούμε για το καλύτερο έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις πολλές μεγάλες αυξημένες ανάγκες. Αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Περάσαμε ένα πρώτο πακέτο γιατί προέχει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ήρθαμε χτες και κάναμε ένα δεύτερο πακέτο. Ένα δεύτερο πακέτο το οποίο εξαντλείται τέλος Απριλίου και ανάλογα με την ένταση και την έκταση της κρίσεως θα λειτουργήσουμε. δεν μπορώ συνεπώς να δεχτώ, ότι κάποιοι ξέρουν από τώρα πόσο θα κρατήσει η κρίση και ποια θα είναι η ένταση αυτής. αυτό που κάνουμε, είναι ότι έχουμε βάλει πλέον την Ελλάδα στον χάρτη των αποφάσεων της Ευρώπης, έτσι ώστε ότι αποφασίζεται για τα άλλα Κράτη Μέλη, να ισχύει και για την Ελλάδα. Όχι να είναι εξαίρεση, όχι να είναι ουραγός όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια επί διακυβέρνησης Σύριζα.».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: