Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Χ. Σταϊκούρας: Έρχεται παρέμβαση από τις τράπεζες για 6μηνο πάγωμα των δόσεων επιχειρηματικών δανείων

της Δήμητρας Καδδά
Την παρέμβαση που θα γίνει τις επόμενες ώρες από τις τράπεζες για 6μηνη παράταση καταβολής χρεολυσίων ενήμερων εταιρειών προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σημειώνεται ότι η πρόθεση της κυβέρνησης έλαβε χθες την έγκριση του Eurogroup.
Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία που ελήφθη από κοινού με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ΤτΕ και αφορά στις ενήμερες επιχειρήσεις έως τις 31-12-2019.
Επίσης ο ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε πως θα πληρωθούν σε διαφορετική ημερομηνία οι συνταξιούχοι του δημοσίου για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες. 
Προανήγγειλε πως το επόμενο δεύτερο πακέτο μέτρων  θα ανακοινωθεί αύριο ή μεθαύριο σε πλήρη συντονισμό του οικονομικού επιτελείου με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας.
Για τις εταιρείες ο κ. Σταϊκούρας είπε πως με την ΠΝΠ που εκδόθηκε δεν υπάρχει διάκριση στις επιχειρήσεις που κλείνουν με εκείνες που έχουν μεγάλη πτώση του τζίρου τους και ο χρονικός ορίζοντας είναι ανοιχτός. Προανήγγειλε επίσης υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν αυτή και την επόμενη εβδομάδα με τις οποίες θα βοηθηθούν οι πολίτες.
Για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως  τις επόμενες ώρες θα προσδιοριστεί το ύψος του ειδικού επιδόματος που θα λάβουν. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα αφού έπρεπε πρώτα να προηγηθεί η έγκριση του Eurogroup. 
Επίσης ο ΥΠΟΙΚ  σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί μέρος από το λεγόμενο "μαξιλάρι" διαθεσίμων απάντησε ότι "όλα συνεκτιμώνται ανάλογα με την ένταση και την έκταση του προβλήματος".
Προανήγγειλε για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν σήμερα ή αύριο την ανακοίνωση των όρων δημιουργίας του ειδικού μηχανισμού με τη δυνατότητα χορήγησης ειδικού επιδόματος. Θα περιλαμβάνονται  σε σχετική υπουργική απόφαση.
Εξήγησε πως την προηγούμενη εβδομάδα οι συζητήσεις που γίνονταν με τα αρμόδια υπουργεία αφορούσαν κάποιες χιλιάδες εργαζομένων. Μετά όμως και τις τελευταίες αποφάσεις της Κυβέρνησης (δηλαδή το κλείσιμο κι άλλων επιχειρήσεων από αύριο) ο αριθμός των εργαζομένων έχει εκτιναχθεί. Μίλησε χαρακτηριστικά για 2 εκατ. απασχολουμένους…
"Τώρα οι παρεμβάσεις μας δεν είναι κάποια λίγα εκατομμύρια ευρώ, είναι κάποια δισεκατομμύρια", είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών προσώπων, αλλά και για πιθανή παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων απάντησε ότι σήμερα θα συζητηθούν διάφορα μέτρα με τους συναρμόδιους υπουργούς και πως η κυβέρνηση εξετάζει επίσης τι έχουν κάνει και άλλες χώρες.
Επίσης ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε πως πλέον αλλάζουν τα νέα δεδομένα. Η κρίση του κορονοϊού και οι νέες μεγάλες ανάγκες στήριξης αλλάζουν και τους αρχικούς σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου ως προς τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ. Ο ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε πως αυτό που προέχει είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.
Επανέλαβε πως μετά την χθεσινή απόφαση για την Ελλάδα,  φέτος δεν υφίσταται πλέον ο στόχος για πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά και πως αποφασίσθηκε να εξαιρεθούν από τον μελλοντικό στόχο όλες οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Δηλαδή  για την προστασία της δημόσιας υγείας, για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αλλά και για την διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.  Επίσης επανέλαβε πως  αποφασίσθηκε και εξαίρεση δαπανών του μεταναστευτικού από τον δημοσιονομικό στόχο.
Ανέφερε και πάλι πως  κατά τη χθεσινή συνεδρίαση  των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, συζητήθηκε σύντομα η 5η αξιολόγηση. Και η αποτίμηση ήταν θετική.
Ανά πεδίο δαπανών είπε πως ήδη για την δημόσια υγεία έχουν ήδη δοθεί 85 εκατ. ευρώ εκτός προϋπολογισμού. Εκτιμάται ότι τελικά οι δαπάνες θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. Ευρώ. Επισήμανε χαρακτηριστικά  "ό,τι ζητάει το υπουργείο Υγείας το έχει και  θα το έχει. Ό,τι έχει ζητήσει το έχει πάρει αμέσως".
Για τις κρατικές ενισχύσεις και την απόφαση χαλάρωσης της νομοθεσίας της ΕΕ είπε πως δημιουργείται ένα οπλοστάσιο που δίνει ευελιξία "έτσι ώστε να ενισχύσουμε ρευστότητα και για να διατηρηθούν όσο είναι δυνατό οι θέσεις απασχόλησης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: