ΕΝΦΙΑ- μικρά νησιά: Ποιοι δεν απαλλάσσονται και γιατί αντιδρούν - Οι δήμαρχοι Λειψών και Τήλου στο enikos.gr
08:12
Οικονομία
Της Εύης Κατσώλη
Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για τον ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά. Ο φόρος που όλοι «μισούν» έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό και γίνεται αντικείμενο δυσαρέσκειας και αγανάκτησης. Μπορεί η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ σε 28 μικρά νησιά να αποτελεί οικονομική ανάσα για πολλούς φορολογουμένους – αφορά σε φυσικά πρόσωπα που έχουν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές και καλύπτει τη συνολική περιουσία που διαθέτουν εκεί – όμως προκαλεί «πονοκέφαλο» και γίνεται… ενοχλητική ακίδα για αρκετούς επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αλλά και για όσους διαθέτουν πατρικό ή εξοχικό σπίτι στα συγκεκριμένα νησιά, αλλά έχουν δηλώσει σε άλλο μέρος την κύρια κατοικία τους. Και αυτό γιατί βάσει της νομοθετικής διάταξης θα πληρώσουν κανονικά ΕΝΦΙΑ. Όσον αφορά στην πρώτη κατηγορία, οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν κανονικά τον ΕΝΦΙΑ καθώς αποκλείονται από την απαλλαγή του όλα τα νομικά πρόσωπα. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι αν κάποιος έχει στην Τήλο ή στο Καστελλόριζο ή στην Ψέριμο ή την Τέλενδο μια μικρή επιχείρηση και έχει συστήσει μια εταιρεία που έχει δικό της ακίνητο, αυτό δεν απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ. Έτσι μια μικρή επιχείρηση με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ένα αρτοποιείο, ένα μπαράκι ή ένα μίνι μάρκετ στα νησιά αυτά, αν το ακίνητο στο οποίο λειτουργούν, το έχουν αγοράσει ή μεταγράψει σε νομικό πρόσωπο της επιχείρησής τους, θα πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ.
Μια επιβάρυνση σημαντική για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που στην πλειονότητά τους σε αυτά τα μικρά νησιά, ανεξαρτήτως της επωνυμίας ή του φορολογικού καθεστώτος, είναι μικρές, οικογενειακές με αυτοαπασχολούμενους, τους ιδιοκτήτες. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μεγάλες απρόσωπες επιχειρήσεις που έχουν αλλού έδρα και άρα μπορούν να επωφεληθούν εις βάρος των ανταγωνιστών τους ή του Δημοσίου και να προκαλέσουν στρεβλώσεις στην αγορά. Επιπλέον, λόγω της εποχικότητας και του αυξημένου μεταφορικού κόστους για πρώτες ύλες ή άλλα απαραίτητα εφόδια αλλά και των αυξημένων αναγκών του οικογενειακού προϋπολογισμού, τα έσοδά τους δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε τις απαιτήσεις των νοικοκυριών τους.
Άδικο μέτρο θεωρούν την εξαίρεσή τους από τον ΕΝΦΙΑ και όσοι τυγχάνει να έχουν ένα πατρικό ή εξοχικό σπίτι στις μικρές νησιωτικές περιοχές καθώς δεν θέλουν να αποκοπούν εντελώς από τις ρίζες και τον τόπο τους κι όμως, αν έχουν δηλώσει ως κύρια κατοικία τους π.χ. την Αθήνα όπου ζουν και εργάζονται θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο κανονικά.
Αρκετοί δήμαρχοι των συγκεκριμένων μικρών νησιών έχουν αποστείλει επιστολές στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και στα μέλη της Επιτροπής Πισσαρίδη ζητώντας να συμπεριληφθούν και όλες οι επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) στην πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μεταξύ αυτών που έστειλαν επιστολή είναι και η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά- Αλιφέρη, αλλά και ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος, οι οποίοι μιλώντας στο enikos.gr, κάνουν λόγο για ένα άδικο μέτρο που δημιουργεί στρεβλώσεις και αιτούνται τη «διόρθωσή» του.
Ο δήμαρχος Λειψών υποστηρίζει στο enikos.gr ότι «το μέτρο της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά το είχαμε ζητήσει και από την προηγούμενη και από την παρούσα κυβέρνηση. Σε συνάντηση που είχαμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παλαιότερα είχε πει ότι θα το κάνει. Τότε βέβαια, δεν είχαμε μιλήσει για το εάν θα αφορά σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Θεωρήσαμε αυτονόητο ότι θα εφαρμοστεί οριζόντια το μέτρο. Η μη συμπερίληψη των νομικών προσώπων σε εκείνους που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ δημιουργεί στρεβλώσεις και αδικίες. Στα πολύ μικρά νησιά δεν υπάρχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις (ακόμη και αν ονομάζονται επιχειρήσεις), αλλά είναι οι περισσότερες οικογενειακές και με αυτοαπασχολούμενους ιδιοκτήτες, άρα είναι άδικο να επιβαρύνονται με τον ΕΝΦΙΑ. Άλλωστε αν συμπεριλαμβάνονταν και τα νομικά πρόσωπα στο μέτρο το επιπλέον κόστος για το σύνολο των νησιών δεν υπερβαίνει τα 500.000 με 1 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν είναι απαγορευτικό, ούτε και δυσβάστακτο για τα δημοσιονομικά της χώρας. Ζητάμε λοιπόν, αυτό να εξεταστεί έστω και τώρα και να γίνει. Πρέπει να δίνονται κίνητρα για τη συγκράτηση ή και την αύξηση του πληθυσμού στα μικρά νησιά».
Από την πλευρά της η δήμαρχος Τήλου τόνισε ότι «στο νησί της το μεγαλύτερο ποσοστό των ιδιοκτητών ακινήτων θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ. Πρέπει να αλλάξει αυτό και να συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις στο μέτρο. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτό καθώς οι περισσότερες έχουν πληγεί οικονομικά σημαντικά. Κι αν προσμετρήσει κανείς ότι και η χρονιά τουριστικά δεν ήταν καλή, πολλές από αυτές δεν θα αντέξουν και δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν».
Στην επιστολή που είχε αποστείλει στον Πρωθυπουργό, η δήμαρχος Τήλου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η ανέλπιστη χαρά των νησιωτών, κατοίκων των 26 μικρότερων νησιών της χώρας από την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη, κατέληξε σε λύπη για την άδικη εξαίρεση από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ των νομικών προσώπων (κάθε είδους επιχειρήσεων) που εδρεύουν στα νησιά αυτά. Αντιλαμβάνεστε ότι ούτε ο αριθμός τους είναι μεγάλος ώστε να εκτρέπεται η δημοσιονομική πολιτική αλλά ούτε και η δραστηριότητά τους είναι σημαντική για τα δεδομένα του μέσου όρου της χώρας. Όμως, τόσο ο ρόλος τους στις τοπικές οικονομίες όσο και η συμβολή τους στη διατήρηση (ίσως και αύξηση) του πληθυσμού στα νησιά μας είναι ανυπολόγιστα. Το θετικότατο μέτρο που εξαγγείλατε έχει κοστολογηθεί σε 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Η εκτίμηση μας είναι ότι η επέκταση της εφαρμογής του μέτρου και στις επιχειρήσεις και όλα τα νομικά πρόσωπα των 26 νησιών κοστολογείται μεταξύ 1,5 – 2,0 εκατομμύρια ευρώ. Θεωρούμε ότι το ποσό αυτό δεν είναι υπερβολικό ούτε η στέρηση του από τα Δημόσια Έσοδα θα προκαλέσει τριγμούς στα δημοσιονομικά της χώρας».
Μάλιστα στην πρότασή της η Δημοτική Αρχή έθετε τρεις εναλλακτικές:
1) Πλήρης κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και σε όλες τις επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα, των νησιών αυτών.
2) Σε περίπτωση που η πρώτη πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, προτείνουμε την παρακράτηση του ποσού που αναλογεί στον ΕΝΦΙΑ από τις επιχειρήσεις, με τη μορφή Ειδικού Αποθεματικού και την ενίσχυση του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ποσό που θα προκύψει θα πρέπει να επενδύεται στις ίδιες τις επιχειρήσεις με στόχο τη βελτίωση τους και την ποιοτική τους αναβάθμιση.
3) Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή δεύτερη πρόταση, αλλά εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί από όλες τις επιχειρήσεις, το σχηματισθέν Ειδικό Αποθεματικό που προορίζεται για επανεπένδυση, εφόσον αδυνατεί να το αξιοποιήσει κάποια επιχείρηση, τότε το ποσό αυτό να μεταφέρεται στον Δήμο, ως ένα μέτρο χρηματοδότησης.
Αντιδράσεις στη Σύμη
Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν και στη Σύμη από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ο κατάλογος με τα νησιά που συμπεριλαμβάνονται στο μέτρο, για την εξαίρεσή της από τη λίστα. Ο δήμαρχος, Λευτέρης Παπακαλοδούκας στα μέσα Σεπτέμβριου σε δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ είχε κάνει λόγο για λάθος της κυβέρνησης. Ο κ. Παπακαλοδούκας τόνιζε τότε ότι είναι απαράδεκτο να εξαιρείται ένα νησί που δεν έχει γιατρούς εν μέσω πανδημίας και με ΦΠΑ στο 24%, ενώ εξέφρασε, τέλος, τον προβληματισμό του, αν θα πρέπει να μειωθεί ο πληθυσμός, για να τύχει ευεργετικών διατάξεων η Σύμη.
«Τι θα πρέπει να γίνει, να μείνουν 500 κάτοικοι στη Σύμη για να λάβει μέτρα η Κυβέρνηση; Φαίνεται πως οι κυβερνώντες θεωρούν ότι οι κάτοικοι της Σύμης είναι οι πλούσιοι του Αιγαίου και τους εξαιρούν», είχε πει φανερά αγανακτισμένος.
Ποια είναι τα 28 νησιά και τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ
Σε ποια νησιά οι κάτοικοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το έτος 2020 και εφεξής; Η απαλλαγή αφορά σε φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που έχουν την κύρια κατοικία τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.200 κατοίκων και τα οποία βρίσκονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου, στον Δήμο Γαύδου και στο σύμπλεγμα Διαπόντιων νήσων. Συγκεκριμένα είναι:
Φούρνοι, Αγιος Μηνάς και Θύμαινα της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας,
Άγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου,
Σαμιοπούλα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου,
Οινούσσες, Ψαρά και Αντίψαρα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,
Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Τέλενδος, Ψέριμος, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αρκοί και Μαράθι ή Μάραθος της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,
Σαρία και Κάσος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου,
Μεγίστη (Καστελλόριζο), Τήλος και Χάλκη της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,
Γυαλί και Νίσυρος της Περιφερειακής Ενότητας Κω,
Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και
Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνοί της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.
Η απαλλαγή αφορά σε φυσικά πρόσωπα που έχουν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές, και καλύπτει τη συνολική περιουσία που διαθέτουν στις εν λόγω περιοχές. Εξαιρείται η περιουσία των προσώπων αυτών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σκοπός του μέτρου είναι η κινητροδότηση των κατοίκων να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν σε αυτά τα νησιά, αλλά και να ενισχυθούν οικονομικά οι εν λόγω περιοχές, που αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου