Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύνολο σχεδόν  9 εκατομμυρίων φορολογούμενων,  μόλις 35.500 αιτήσεις για υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με την προθεσμία να λήγει την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου. Η δυνατότητα υποβολής ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων από τους συζύγους δόθηκε για πρώτη φορά το 2019 αλλά δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ζευγαριών. Από τη στιγμή μάλιστα που κάθε σύζυγος έχει το δικό του εκκαθαριστικό η υποβολή χωριστής δήλωσης δεν έχει κανένα νόημα.  

Οι σύζυγοι πάντως που θέλουν να υποβάλουν φέτος χωριστές φορολογικές δηλώσεις προλαβαίνουν μέχρι την Κυριακή 28/2 να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Θα πρέπει να γνωρίζουν  ότι:

1.            Η γνωστοποίηση για την υποβολή χωριστής δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. 

2.            Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021, οι σύζυγοι θα υποβάλουν κοινή δήλωση για το φορολογικό έτος 2020.

3.            Στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης συζύγων, θα γίνεται χωριστή βεβαίωση φόρου και δεν θα γίνεται συμψηφισμός χρεωστικού και πιστωτικού ποσού μεταξύ των συζύγων.

4.            Η χορήγηση επιδομάτων δεν επηρεάζεται από την υποβολή χωριστών δηλώσεων.

5.            Δεν είναι απαραίτητο να υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία διότι προβλέπεται ήδη χωριστή φορολογική αντιμετώπιση στις κοινές δηλώσεις συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία.

6.            Στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων η κύρια κατοικία δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα. Ο σύζυγος που δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης, συμπληρώνει στον πίνακα 6 την ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο». Ο άλλος σύζυγος δεν συμπληρώνει καμία ένδειξη.

7.            Στις χωριστές δηλώσεις, τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους

8.            Το εισόδημα του ανηλίκου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

9.            Στις χωριστές δηλώσεις δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.

10.         Στις χωριστές δηλώσεις δεν  υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον έναν σύζυγο στον άλλο.

11.         Για όσους παντρευτούν από την 1η Μαρτίου και μετά  η εφαρμογή για την υποβολή αίτησης για χωριστές δηλώσεις θα μείνει ανοιχτή έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.