Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Στην ηλεκτρονική ανάρτηση του συνόλου των μισθωτηρίων στο TaxisNet για τους αγρότες προσανατολίζεται το ΥπΑΑΤ - Υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ στις δηλούμενες εκτάσεις

 Στην ηλεκτρονική ανάρτηση του συνόλου των μισθωτηρίων στο TaxisNet για τους αγρότες προσανατολίζεται το ΥπΑΑΤ - Υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ στις δηλούμενες εκτάσεις

Νομοθετικές επισημάνσεις

19 Φεβρουάριος 2021

Επιπλέον αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου από φέτος - Σ. Λιβανός: Διαφάνεια και έλεγχοι στο Εθνικό Απόθεμα Taxheaven.gr


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2021


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Λιβανός: Διαφάνεια και έλεγχοι στο Εθνικό Απόθεμα - Σταματάμε τις στρεβλώσεις που πριμοδοτούν ορισμένους επιτήδειους εις βάρος των άλλων παραγωγών


Την απόφασή του να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το εθνικό απόθεμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να σταματήσει τις στρεβλώσεις που πριμοδοτούν ορισμένους επιτήδειους εις βάρος των άλλων παραγωγών.


Τα βασικά σημεία της απάντησης του κ. Λιβανού ήταν:


Η αξία του Εθνικού Αποθέματος είναι αδιαμφισβήτητη, αφού πρόκειται για το εργαλείο ενίσχυσης του κράτους προς τους νέους μας που εισέρχονται στο απαιτητικό αλλά και κομβικό για την κοινωνία μας επάγγελμα του γεωργού καθώς και αυτούς που, αν και μεγαλύτεροι σε ηλικία, αποφασίζουν να ασχοληθούν με αυτό για πρώτη φορά.


Συνεπώς, η κατανομή του αλλά και ο τρόπος δημιουργίας του αποτελούν για όλους κρίσιμο ζήτημα, κυρίως δε από τη στιγμή που για να ενισχυθούν οι νέοι «συνεισφέρουν» οι παλαιότεροι αγρότες μας.


Ο τρόπος κατανομής του Εθνικού Αποθέματος, όπως γνωρίζετε ως έμπειρος κοινοβουλευτικός καθορίστηκε με την υπ’ αριθ. 1930/81861/22.07.2015 υπουργική απόφαση.


Τότε αποφασίστηκε η δημιουργία του Εθνικού Αποθέματος με γραμμική ποσοστιαία μείωση 4,5% επί της βασικής ενίσχυσης σε εθνικό επίπεδο.


Οι πόροι δε για την συντήρηση του εθνικού αποθέματος καθορίζονται αναλυτικά στην ανωτέρω υπουργική απόφαση.


Σχετικά με τις ερωτήσεις σας τώρα:


· Ως προς τα ποια ποσά περικόπηκαν σε κάθε μια από τις 13 Περιφέρειες, απαντώ συνοπτικά:


1. Το 2017 προκειμένου να καλυφθεί το εθνικό απόθεμα υπήρξε γραμμική μείωση της αξίας όλων των βασικών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης  σε ποσοστό 2,5%.


2. Το 2018, υπήρξε γραμμική μείωση της αξίας όλων των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σε ποσοστό 2%.


3. Το 2019, δεν έγινε μείωση της αξίας των βασικών δικαιωμάτων ενίσχυσης, αφού επαρκούσε το εθνικό απόθεμα.     


4. Το 2020 έγινε γραμμική μείωση 2,5%.


Η κατανομή του Εθνικού Αποθέματος, ως μια κορυφαία διαδικασία που αφορά τόσο το Υπουργείο όσο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πρέπει και είναι θωρακισμένη από κάθε υπόνοια περί μη διαφανούς διαχείρισης τους.


Για αυτό η βούληση του Υπουργείου είναι ξεκάθαρη. Οποιαδήποτε παρατυπία έχει γίνει, θα εντοπιστεί  και θα κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.


Παράλληλα, επειδή αναφέρεστε στην ερώτηση σας και στο μεγάλο ζήτημα της έλλειψης διαθέσιμης γης για τους βοσκοτόπους, η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει μπροστά, μετά από χρόνια που ήταν στο πάγο,  το μεγάλο πρότζεκτ των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, όπου έχει ήδη υπογράψει με τις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης, τις επόμενες ημέρες θα υπογράψουμε με τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα και έπονται οι υπογραφές και των υπόλοιπων Περιφερειών.


Τα σχέδια βόσκησης θα μας επιτρέψουν να έχουμε μια πλήρη καταγραφή των βοσκοτόπων ανά την πατρίδα μας, ώστε να γνωρίζουμε τι εκτάσεις έχουμε στη διάθεση μας.


Παράλληλα, και για να αποτραπούν στρεβλώσεις που αποβαίνουν εις βάρος των παραγωγών μας, οι οποίοι στερούνται κονδύλια πολύτιμα που πηγαίνουν σε ανθρώπους που δεν τα δικαιούνται, δρομολογούνται άμεσα αλλαγές στις υπουργικές αποφάσεις που διέπουν το εθνικό απόθεμα στο πλαίσιο της απόλυτης διαύγειας και διαφάνειας.


· Ειδικότερα από φέτος θα υπάρξει επιπλέον αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου και προσανατολιζόμαστε στις ακόλουθες ενέργειες:


1. Αυστηροποίηση των ποινών για όσους δηλώνουν αναληθή στοιχεία ενώ θα αποκλείονται αυτόματα από την διαδικασία της επόμενης χρονιάς.


2. Απαγόρευση μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που έχουν ληφθεί από το Εθνικό Απόθεμα εντός της Προγραμματικής Περιόδου


3. Μη χορήγηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα σε παραγωγούς που εμφανίζουν αύξηση ζωικού κεφαλαίου χωρίς αντίστοιχα παραστατικά που να αποδεικνύουν ότι έχουν τα ζώα (παραδόσεις γάλακτος σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις-καταχωρίσεις σφαγών στο σύστημα Artemis)


4. Υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ στις δηλούμενες εκτάσεις


5. Ηλεκτρονική ανάρτηση του συνόλου των μισθωτηρίων στο taxis


6. Παράλληλα, σε περιοχές όπου υπάρχει υπέρμετρη αύξηση των αιτούμενων δικαιούχων, να γίνεται οριζόντια γραμμική μείωση στους γεωργούς που είναι ήδη κάτοχοι δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.


7. Η κατανομή των βοσκοτόπων του επόμενου έτους θα λαμβάνει υπόψιν της τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων στο ζωϊκό κεφάλαιο του προηγούμενου έτους.


8. Θα υπάρξει αναθεώρηση των συντελεστών αναφορική ενότητα με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία του 2020


Είναι ξεκάθαρη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να σταματήσει τις στρεβλώσεις που πριμοδοτούν ορισμένους επιτήδειους εις βάρος των άλλων παραγωγών.


Είμαι βέβαιος ότι στην προσπάθεια μας αυτή θα σας έχουμε όλους, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αρωγούς και συμπαραστάτες. Εκεί θα κριθούμε όλοι.


Αποτελεί πολιτική μας βούληση και θέση να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και σε ό,τι αφορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο στόχος μας είναι να μπορούμε να διασφαλίζουμε τα δικαιώματα των παραγωγών και ταυτόχρονα να προστατεύουμε την περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Σε αυτήν την πορεία κινούμαστε και με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργήσουμε. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν αλλάζουν κάποια πράγματα πιθανόν να υπάρξουν και κάποιες αναταράξεις. Το έχουμε συμπεριλάβει στη λογική μας. Αλλά το καίριο και κύριο είναι να μπορέσουμε να εξορθολογήσουμε υπέρ του δημοσίου και των Ελλήνων παραγωγών την κατάσταση που έχουμε βρει μπροστά μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: