Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Παράταση μέχρι τις 10 Μαρτίου για την ΑΠΔ! Που εντοπίζονται τα προβλήματα!

 

Παράταση μέχρι τις 10 Μαρτίου για την ΑΠΔ! Που εντοπίζονται τα προβλήματα!



Του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων Epsilon Net

Αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις των συναδέλφων – λογιστών με το θέμα της υποβολής της ΑΠΔ μηνός Ιανουαρίου η οποία βέβαια συμπεριλαμβάνει και το Δώρο Χριστουγέννων το οποίο ειδικά την φετινή χρονιά έχει ενσωματωμένη και την υποχρέωση υποβολής και για το σκέλος της αναστολής.

Κατόπιν επικοινωνίας μας με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, εκφράσαμε την επιβεβλημένη ανάγκη για παράταση της ΑΠΔ Ιανουαρίου με σκοπό να αποσυμφορηθεί η διαδικασία και υπήρξε η διαβεβαίωση ότι θα δοθεί τελικά παράταση έως τις 10 Μαρτίου, η οποία και θα ανακοινωθεί επίσημα τουλάχιστον μέχρι αύριο

Βέβαια τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί δεν οφείλονται αποκλειστικά στην υποχρέωση υποβολής του Δώρου Χριστουγέννων αναστολής καθώς η τωρινή ΑΠΔ έχει ενσωματώσει και τα νέα ποσοστά ασφάλισης για τους Μηχανικούς ενώ έχουν παρατηρηθεί και πλήθος τεχνικών δυσλειτουργιών τόσο για το πρόγραμμα Συν-Εργασία όσο και για κάποια άλλα άγνωστα ζητήματα όπου προκύπτουν απροσδιόριστα μηνύματα κατά τη διαδικασία της υποβολής.

Βέβαια προβλήματα αντιμετωπίζουν και πλήθος συναδέλφων οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμη τις νέες εκδόσεις από κάποια άλλα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιούν.

Δείτε εδώ τα κυριότερα προβλήματα:

1) Προβλήματα που εντοπίστηκαν στην υποβολή ΑΠΔ Δώρου Χριστουγέννων Συνεργασίας

  • ΔΧ Συνεργασία για Τύπους αποδοχών 115-114 για τους ΚΑΔ του ΤΑΠΙΤ.
    Εμφανίζεται το απροσδιόριστο σφάλμα 152: «Λανθασμένος υπολογισμός επιδότησής εργατικής εισφοράς»
  • ΔΧ Συνεργασία για τον τύπο αποδοχών 118 για αεροπορικές
    Εμφανίζεται το απροσδιόριστο σφάλμα 152: «Λανθασμένος υπολογισμός επιδότησής εργατικής εισφοράς»

2) Απροσδιόριστο Μήνυμα Ορίου Εισφορών

Εμφανιζόταν μέχρι σήμερα το πρωί σε όλες τις υποβολές ΑΠΔ το σφάλμα 446 «το άθροισμα υπερβαίνει το αντίστοιχο όριο για τις ανώτατες αποδοχές» αλλά ΕΠΙΛΥΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ από ΕΦΚΑ.

3) Υπολογισμός μισθοδοσίας Μηχανικών μετά τις αλλαγές των εγκυκλίων (8/2021 & 48/2020)

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους 8/2021 και 48/2020 από 1/1/2020 η καταβολή των εισφορών του Κλάδου Πρόνοιας και του κλάδου Επικούρισης πραγματοποιείται σύμφωνα με 3 ασφαλιστικές κατηγορίες. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δεν είχαν πλήρη γνώση των συνεχόμενων αλλαγών της εγκυκλίου 48/2020 με αποτέλεσμα τώρα που υπάρχει η υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ να χτυπάει σφάλμα λόγω λανθασμένου ΚΠΚ για τους μηχανικούς.

Ποια η προτεινόμενη διαδικασία;

Να οριστεί ασφαλιστική κατηγορία προνοίας και επικούρισης εισάγοντας τον σωστό ΚΑΔ/ ΚΠΚ/ Ειδικότητα μέσα στις καρτέλες των εργαζομένων

Σημείωση: Τα Δώρο Χριστουγέννων για αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να γίνει με ΚΑΔ /Πακέτο Κάλυψης/Ομάδα Ταμείου βάσει των πινάκων κωδικοποίησης της εγκυκλίου 48 για το ΔΧ, δηλαδή ΚΑΔ 057/ειδι:343 ή 344 και ΚΠΚ 348 ή 349 ανάλογα με την περίπτωση κάθε φορά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: