Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Τον Μάρτιο οι νέες αντικειμενικές αξίες και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Τον Μάρτιο οι νέες αντικειμενικές αξίες και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ


Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Έρχεται η ώρα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Όπως αναφέρεται στην ένατη μεταμνημονιακή αξιολόγηση έχει σημειωθεί πρόοδος στη δέσμευση της κυβέρνησης για τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών. Μάλιστα, τονίζεται πως έχει συμφωνηθεί να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο η άσκηση η οποία αναμένεται να "διευρύνει σημαντικά τη βάση του φόρου ακινήτων", ενώ έως τα τέλη Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με ουδέτερο τρόπο.

Επί της ουσίας η έκθεση της Κομισιόν προαναγγέλλει αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2021 και αυτό καθώς από την αναπροσαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών και την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα (3.000 περιοχών)  θα προκύψει ένα όφελος της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό, όπως έχουν δηλώσει από το οικονομικό επιτελείο, θα επιστρέψει στους φορολογούμενους μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά.

Η νέα παράμετρος που μπαίνει στο τραπέζι αναφορικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι εάν θα γίνει στον κύριο φόρο ή στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ. Αυτή, άλλωστε, είναι και η εισήγηση της επιτροπής Πισσαρίδη που έχει κατατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο ποσό των 629 εκατ. ευρώ και καταβάλλεται από 450.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 50.000 επιχειρήσεις.

Πάντως στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται αναφορά και σε καθυστερήσεις που αφορούν στην ηλεκτρονική διαδικασία είσπραξης φόρων και εισφορών.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το έργο θα είχε ολοκληρωθεί από τον ανάδοχο έως το τέλος του 2020, που θα επέτρεπε την πλήρη εφαρμογή του έως τα μέσα του 2021. Ωστόσο, λόγω συμβατικών ζητημάτων που καθυστερούν την έναρξη του έργου και κάποιων πιο πρόσφατων καθυστερήσεων λόγω της πανδημίας, η προθεσμία για την παράδοση του έργου από τον εργολάβο παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια: