Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Είσπραξη εισφορών με «συνταγή» ΔΝΤ Στόχος να περιοριστούν οι απώλειες εσόδων από την εισφοροδιαφυγή (10 δισ. το χρόνο) και τις ανείσπρακτες οφειλές (11 δισ.)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είσπραξη εισφορών με «συνταγή» ΔΝΤ
Στόχος να περιοριστούν οι απώλειες εσόδων από την εισφοροδιαφυγή (10 δισ. το χρόνο) και τις ανείσπρακτες οφειλές (11 δισ.)
9/4/2012
Του Γιώργου Γάτου
Αλλαγές στον τρόπο είσπραξης και ελέγχου της καταβολής των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία έρχονται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου με τη... βούλα του ΔΝΤ.
Στόχος είναι να περιοριστούν οι απώλειες εσόδων των 21 δισ. ευρώ (10 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες από την εισφοροδιαφυγή και 11 δισ. ευρώ οι ανείσπρακτες οφειλές) που -σε συνδυασμό με την ύφεση, την αύξηση της ανεργίας, τις μειώσεις των μισθών και τις συνταξιοδοτήσεις- αποσταθεροποιούν τα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης και αφήνουν «ανοικτό» το ενδεχόμενο νέων μειώσεων σε συντάξεις και άλλες παροχές.
Ειδικός έλεγχος
Σε εφαρμογή του Μνημονίου (που προβλέπει να γίνουν αλλαγές το Σεπτέμβριο μέσω της δημιουργίας ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των φόρων και των εισφορών) και σε συνεννόηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη (ο οποίος κάνει το πρώτο βήμα με την ψήφιση, αύριο στη Βουλή, του νομοσχέδιου για την αλλαγή του τρόπου καταβολής και ελέγχου πληρωμής των εισφορών στο ΙΚΑ) κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ ολοκληρώνει αυτή την εβδομάδα ειδικό έλεγχο στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ για το σύστημα συλλογής των εισφορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», το κλιμάκιο ζήτησε και αυτή την εβδομάδα να λαμβάνει τα τελευταία στοιχεία από τους διοικητές των 3 Ταμείων για «τα προβλήματα στη συλλογή των εισφορών, τα συστήματα ελέγχου της καταβολής τους, τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται ήδη για τη διασφάλιση των εσόδων από εισφορές και προτάσεις για τον αποδοτικότερο έλεγχο και την παρακολούθηση της είσπραξης των εισφορών ενόψει της μεταρρύθμισης που θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».
Βελτίωση
Τα μέτρα, τα οποία θα αποφασιστούν μετά τις εκλογές, υπολογίζεται ότι θα βελτιώσουν την εισπραξιμότητα των εισφορών και θα λειτουργήσουν ως «αντίβαρο» στην απώλεια εσόδων που θα προκαλέσει στο ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ η προβλεπόμενη στο Μνημόνιο μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (σε αντίθετη περίπτωση το Μνημόνιο προβλέπει μείωση των συντάξεων «με μέριμνα για τους χαμηλοσυνταξιούχους»).
Οι πρώτες αλλαγές
Με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι πρώτες αλλαγές ξεκινούν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και προβλέπουν:
1 Την υποβολή μηνιαίας ΑΠΔ για τη διασφάλιση της βεβαίωσης και του ελέγχου των πληρωμών και την αποτροπή της διεύρυνσης των καθυστερούμενων-απλήρωτων οφειλών. Η ασφάλιση θα πιστώνεται είτε με την καταβολή των εισφορών είτε με την πιστοποίησή τους μέσω Πράξης Οφειλής.
2 Την ταυτόχρονη καταβολή, από την 1η Ιουνίου, εισφορών και αποδοχών με bonus τη μείωση κατά 5% των εργοδοτικών εισφορών για τους συνεπείς στις πληρωμές με τη μορφή rebate (απολογιστικά ανά εξάμηνο).
Επιπλέον γίνεται υποχρεωτική η δήλωση επί της ΑΠΔ του ΦΜΥ, προκειμένου να επιβεβαιώνεται ότι οι επιχειρήσεις δηλώνουν ως ασφαλιστικές αποδοχές τις πραγματικές και όχι άλλες αποδοχές για το ΦΜΥ και άλλες στο ΙΚΑ.
3 Τη μείωση των πακέτων ασφάλισης από 1.023 που είναι σήμερα στα 70 ώστε να είναι εφικτός ο μηχανογραφικός έλεγχος της ΑΠΔ και των εισφορών που δηλώνονται σε σχέση με το ποσό που καταβάλλεται.
4 Την παρακολούθηση από τον πρώτο μήνα καθυστέρησης των πληρωμών και την εφαρμογή συστήματος διακανονισμού με τους οφειλέτες χωρίς προσαυξήσεις, αν η εξόφληση γίνει εντός εξαμήνου κ.ά.
Ταμεία: Πόσα χάνουν - Ποιοι πληρώνουν
Πάνω από 10 δισ. ευρώ χάνει το ΙΚΑ εξαιτίας της εισφοροδιαφυγής και της ύφεσης (6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση + 4 δισ. ευρώ από την ανεργία και τις μειώσεις μισθών έως σήμερα).
Μόνο το 55% των ελεύθερων επαγγελμα-τιών πληρώνει κανονικά τις τρέχουσες εισφορές. Για το 35% των ασφαλισμένων δεν καταβάλλονται εισφορές, δηλαδή δεν πληρώνει το 17% των επιχειρήσεων, το 38% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και το 36% - 45% των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.
Οι βεβαιωμένες οφειλές αγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ, από τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν τα 7 δισ. ευρώ.
Στο 30% - 38%, ανάλογα με το μήνα απασχό-λησης (από 25% που ήταν κάτα μέσο όρο το 2010) έχει φτάσει η ανασφάλιστη εργασία και η εισφοροδιαφυγή κοστίζει 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση σε όλα τα Ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: