Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Κατασχέσεις για οφειλές άνω των 300 ευρώ - Επίσπευση διαδικασιών για την επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗHμερομηνία δημοσίευσης: 10-04-12
Κατασχέσεις για οφειλές άνω των 300 ευρώ

Μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις και ακίνητα θα διεκδικεί το Δημόσιο από τους οφειλέτες του Σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ακινήτων, καταθέσεων και κινητών περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 300 ευρώ στο Δημόσιο θα μπορεί να προχωράει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο οδηγιών που εξέδωσε, το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις είναι τα 1.000 ευρώ. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, ακόμη και στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου περιουσιακού στοιχείου, ο οφειλέτης μπορεί να αναστείλει τον πλειστηριασμό εάν ενταχθεί σε πρόγραμμα τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση. To Δημόσιο μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη εφ’ όσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ και η καθυστέρηση καταβολής υπερβαίνει τους 4 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής.
Επιστροφές ΦΠΑΤην επίσπευση των επιστροφών ΦΠΑ από το Δημόσιο προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, που προσεγγίζουν το ένα δισ. ευρώ, υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου.




ΟΙΚΟΝΟΜΙΑHμερομηνία δημοσίευσης: 10-04-12
Κατασχέσεις μισθών - καταθέσεων για χρέη άνω των 300 ευρώ
Με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ακινήτων, καταθέσεων και κινητών περιουσιακών στοιχείων επιδιώκει το Δημόσιο να διασφαλίσει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο οδηγιών που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι κατασχέσεις μπορούν να γίνουν εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Παρακάτω παρατίθεται υπό μορφή ερωταπαντήσεων όσα πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες του Δημοσίου. Ειδικότερα:
1. Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος;
– Για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορούν να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, τα εξής μέτρα:
α) Κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.
β) Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, που βρίσκονται είτε στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή και η κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.
γ) Κατάσχεση ακινήτων. 2. Πότε και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά οφειλέτη του Δημοσίου;
– Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ και εφόσον η καθυστέρηση καταβολής υπερβαίνει τους 4 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής.
3. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, προς νομικά πρόσωπα και προς τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;
– Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους μέχρι 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων. Η πιο πάνω ρύθμιση δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ούτε για οφειλές υπέρ ΟΤΑ.
4. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;
– Δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως.
Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.
5. Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμό;
– Οχι. Μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του, εντός συγκεκριμένης συντόμου προθεσμίας.
Εν τω μεταξύ, ο οφειλέτης του Δημοσίου μπορεί, έπειτα από αίτησή του, να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης του σχετικού προγράμματος.
Η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου μεταβιβάζεται στον υπερθεματιστή μετά τη μεταγραφή της περίληψης της έκθεσης κατακύρωσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο όπου υφίσταται. Μέχρι τότε η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στον έως τότε κύριο του ακινήτου.
ΠΡ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑHμερομηνία δημοσίευσης: 10-04-12
Επίσπευση διαδικασιών για την επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Ποσά από 30.000 - 100.000 ευρώ θα επιστρέφονται ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο Προκοπης Χατζηνικολαου
Αλλαγές στην απόφαση για τις επιστροφές ΦΠΑ (αυτές που εκκρεμούν στις εφορίες της χώρας) σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για να διευκολουνθούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου υποσχέθηκε στους εκπροσώπους των εξαγωγικών επιχειρήσεων την επίσπευση των εκκαθαρισμένων οφειλών ΦΠΑ που προσεγγίσουν το ένα δισ. ευρώ.
Στη συνάντηση που πραγματοποίηθηκε στο περιθώριο εκδήλωσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για το νέο πληροφοριακό σύστημα εξαγωγών των τελωνείων, ο κ. Π. Οικονόμου ανέφερε ότι θα συσταθεί ειδική ομάδα στο υπουργείο Οικονομικών που θα επενεξετάσει την πρόσφατη απόφαση για τις επιστροφές ΦΠΑ κυρίως το σημείο που αναφέρει ότι: «θα εκταμιευθούν με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, με χρονοδιάγραμμα που θα καθοριστεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2012-2016».
Οσον αφορά τις εκκαθαρισμένες οφειλές του Δημοσίου προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις αυτές προσεγγίζουν το ένα δισ. ευρώ, ωστόσο είναι αδύνατον να επιστραφούν στο σύνολό τους ελέω των άδειων κρατικών ταμείων. Ο κ. Οικονόμου δεσμεύθηκε, για τις συγκεκριμένες επιστροφές, την επίσπευση των διαδικασιών το συντομότερο δυνατό στο μέτρο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.
Νέες αιτήσεις Για τις νέες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, με βάση τον σχεδιασμό, ποσά έως 30.000 ευρώ θα επιστρέφονται σύντομα χωρίς έλεγχο, ποσά από 30.000 - 100.000 ευρώ θα επιστρέφονται ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο και αιτήσεις για επιστροφή άνω των 100.000 ευρώ θα ελέγχονται υποχρεωτικά.
Οπως δήλωσε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) κ. Χρ. Σακελλαρίδη «οι άμεσες διευκρινίσεις που μας παρείχε ο κ. Οικονόμου, μετά τη σχετική παρέμβαση του ΠΣΕ, για όσο το δυνατόν πιο άμεσες επιστροφές ΦΠΑ, τόσο των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, όσο και υπό το νέο σύστημα, με σαφή χρονοδιαγράμματα, προσφέρουν ανακούφιση, αλλά και θετική προοπτική για χιλιάδες εξαγωγικές επιχειρήσεις. Είναι, άλλωστε πάγια θέση των Ελλήνων εξαγωγέων για αναπροσαρμογή του υφιστάμενου συστήματος, σε όρους πραγματικής οικονομίας και συνθηκών διεθνούς ανταγωνισμού. Οι ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ, η διεκπεραίωση των οφειλομένων και η ενεργοποίηση νέων εργαλείων ηλεκτρονικών συναλλαγών με τα τελωνεία, αποτελούν επί της ουσίας διαρθρωτικές αλλαγές και υποστηρίζουν την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, με σωρευτικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας.
Από την πλευρά του ο πρέδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΒΕ) Δ. Ασημακόπουλος, είπε ότι έλαβε δύο διαβεβαιώσεις από τον κ. Οικονόμου. Πρώτον, ότι η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ θα είναι πολύ πιο σύντομη και δεύτερον ότι το Δημόσιο μπορεί να διαθέσει τα χρήματα για τις συσσωρευμένες απαιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε λίγους μήνες.
Στη χθεσινή εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων παρουσιάστηκε το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου εξαγωγών το οποίο καταργεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πραγματοποίηση εξαγωγών, καθώς όλα τα έγγραφα και οι ενέργειες γίνονται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος. Για την ενεργοποίηση του ECS, η κ. Σακελλαρίδη τόνισε: «Ειδικά η εξάλειψη 8 σταδίων από τη διαδικασία διασάφησης των εξαγωγών και η μείωση κατά 80% του χρόνου αυτής της συναλλαγής των εξαγωγέων με τα τελωνεία, αναμένεται να έχει άμεσα οφέλη στους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: