Τρίτη 10 Απριλίου 2012

«Τυπωθήτω» για τα πρώτα 200.000 εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ του… 2009

«Τυπωθήτω» για τα πρώτα 200.000 εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ του… 2009

Μέχρι τέλος Μαΐου και εφάπαξ θα πρέπει να πληρωθεί ο φόροςΜέχρι τέλος Μαΐου και εφάπαξ θα πρέπει να πληρωθεί ο φόρος
Μπορεί στο Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών να κατέβασαν ρολά για Πάσχα, σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του κοινού, ανακοινώνοντας ότι το Γραφείο Υποστήριξης Χρηστών (Help Desk) θα λειτουργεί με ωράριο Δημοσίου από αύριο έως και την Παρασκευή, 20 Απριλίου…
Μπορεί να έχουν καθυστερήσει σημαντικά την αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τους ουκ ολίγους φόρους ακινήτων από το 2009 μέχρι και φέτος, επικαλούμενοι προβλήματα στη διαδικασία…
…φαίνεται όμως ότι μετά την κατακραυγή των φορολογουμένων και των μέσων ενημέρωσης, ότι κρατάνε τα σημειώματα για μετά τις εκλογές, αποφάσισαν «ξαφνικά» πως μπορούν να στείλουν τα πρώτα ραβασάκια.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αρχίζει η σταδιακή αποστολή των πρώτων 200.000 εκκαθαριστικών του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, του ΕΤΑΚ, για το… 2009. Πρόκειται, αν θυμάστε, για φόρο που είχε εισαγάγει η κυβέρνηση Καραμανλή, τον κατήργησε στη συνέχεια η κυβέρνηση Παπανδρέου και τώρα υπόσχεται να τον επαναφέρει η Νέα Δημοκρατία, σε περίπτωση που κυβερνήσει μετά τις εκλογές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται ακόμα ανοιχτή η εφαρμογή του Ε9 για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων θέλουν να κάνουν διορθώσεις επί των όποιων λαθών προέκυψαν από το σύστημα. Θυμίζουμε ότι δεν ήταν λίγοι οι φορολογούμενοι, που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς ακίνητα καταγεγραμμένα στο TAXISNET ή με λάθος στοιχεία, ενώ τα είχαν δηλώσει κανονικά ! Θέλουμε, λοιπόν, να ελπίζουμε ότι στο ΚΕΠΥΟ έχουν βεβαιωθεί πως τα εκκαθαριστικά που στέλνουν αφορούν σε ιδιοκτήτες, που έχουν τακτοποιήσει πλήρως το Ε9 τους.
Να σημειωθεί πως τα μισά από τα 200.000 εκκαθαριστικά, που θα σταλούν, δεν προβλέπουν την πληρωμή φόρου. Τα υπόλοιπα 100.000 θα οδηγήσουν τους υπόχρεους μέχρι το γκισέ της εφορίας ή κάποιας τράπεζας μέχρι το τέλος Μαΐου για να πληρώσουν το τέλος εφάπαξ.
Και, επειδή πολλά έχουν αλλάξει και αλλάζουν διαρκώς σε ό,τι αφορά τους συντελεστές και τα αφορολόγητα στη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, υπενθυμίζουμε πως ΕΤΑΚ για το 2009 πρέπει να πληρώσουν όσοι, την 1η Ιανουαρίου της συγκεκριμένης χρονιάς, είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ για άγαμο και άνω των 200.000 ευρώ για έγγαμο. Ο συντελεστής είναι 0,1%.
Πέραν το ΕΤΑΚ του 2009, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φέτος το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και το 2011, καθώς και το χαράτσι (Ειδικό Τέλος), που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Νεκτάριος Β. Νώτης
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια: