Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ Οι νέοι φόροι για μισθωτούς & επαγγελματίες


ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ

Οι νέοι φόροι για μισθωτούς & επαγγελματίες

Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου και αύριο κατατίθεται στη Βουλή. Παρά τις βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, οι διατάξεις του είναι διάσπαρτες από πρόσθετους φόρους για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών ροκανίζει τα οφέλη

Οι νέοι φόροι για μισθωτούς & επαγγελματίες
Γεμάτο «παγίδες» πρόσθετων φόρων για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες είναι το τελικό σχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου. Το σχέδιο έχει σταλεί στην τρόικα και αύριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.
Από τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις και, παρά τις βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, θίγονται οι φορολογούμενοι με παιδιά καθώς για εισοδήματα υψηλότερα των 25.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις φθάνουν έως και τα 2.430 ευρώ τον χρόνο όπως φαίνεται και στους πίνακες που δημοσιεύει το «Εθνος».
Επιπλέον η κατάργηση των φοροαπαλλαγών αυξάνει κατακόρυφα τα φορολογικά βάρη που προκύπτουν με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και «ψαλιδίζει» σημαντικά τα οφέλη από τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και του πολυτεκνικού επιδόματος των 500 ευρώ που θα χορηγείται στις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.
Το τελικό σχέδιο του νέου φορολογικού είναι γεμάτο «παγίδες» πρόσθετων φόρων για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες
Το τελικό σχέδιο του νέου φορολογικού είναι γεμάτο «παγίδες» πρόσθετων φόρων για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες
Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν έκπτωση φόρου 10% των δαπανών του φορολογούμενου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κι αυτές μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες, και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.
Επίσης θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.
«Εξατμίζονται» τα οφέλη
Η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών «ροκανίζει» τα οφέλη που προκύπτουν από τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων και ανεβάζει σημαντικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους που πληρώνουν ενοίκιο για κύρια κατοικία ή για κατοικία των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, καταβάλλουν τόκους για την εξόφληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, πληρώνουν δίδακτρα σε φροντιστήρια ή ασφάλιστρα ζωής.
Για παράδειγμα για φορολογούμενο με 1 παιδί και εισόδημα 18.000 ευρώ, που πληρώνει 2.500 ευρώ ετησίως για τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, 700 ευρώ για φροντιστήρια και 800 ευρώ για ασφάλεια ζωής, ο φόρος που αναλογεί για το 2012 με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα ανέρχεται σε 1.720 ευρώ.
Ομως αφαιρούνται 10% από τον φόρο για κάθε μία από τις δαπάνες. Συνολικά ο φορολογούμενος έχει έκπτωση φόρου 400 ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να περιορίζεται στα 1.320 ευρώ. Ο φόρος που αναλογεί το 2013 στον ίδιο φορολογούμενο με τη νέα κλίμακα διαμορφώνεται σε 1.830 ευρώ, ενώ, αν αφαιρεθεί το επίδομα παιδιού των 320 ευρώ, τότε το ποσό της φορολογικής επιβάρυνσης περιορίζεται στα 1.510 ευρώ.
Επειδή όμως από τα εισοδήματα του 2013 καταργούνται οι φοροαπαλλαγές, ο φορολογούμενος δεν θα έχει έκπτωση φόρου 400 ευρώ και αντί να έχει όφελος θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 190 ευρώ παραπάνω σε σχέση με το 2012.
Εξάλλου για φορολογούμενο με δύο παιδιά και με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ, που πληρώνει 2.500 ευρώ για ενοίκιο κύριας κατοικίας, 1.000 ευρώ για δίδακτρα σε φροντιστήριο και 800 για ασφάλεια ζωής, η φορολογική επιβάρυνση για το 2012 μετά τις εκπτώσεις των φοροαπαλλαγών ανέρχεται σε 2.990 ευρώ.
Χωρίς τις απαλλαγές η επιβάρυνση για το 2013 ανέρχεται στα 3.330 ευρώ.
Ο πρόσθετος φόρος που προκύπτει είναι 340 ευρώ.
Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: