Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ηλεκτρονικό "μάτι" πανω στις καταθέσεις


Ηλεκτρονικό "μάτι" πανω στις καταθέσεις

Ηλεκτρονικό "μάτι" πανω στις καταθέσεις
Προχωράει το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των στοιχείων των καταθέσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις ελληνικές τράπεζες, με τη δημιουργία μητρώου που θα περιέχει τα πλήρη στοιχεία
Συγκεκριμένα το ΣΔΟΕ, κατόπιν απαίτησης της Task Force, προχωρά στη δημιουργία μητρώου που θα περιέχει τα πλήρη στοιχεία και το "σπάσιμο κάθε απορρήτου" για τις καταθέσεις και την κίνηση των λογαριασμών των Ελλήνων πολιτών.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Ευρωπαίου Επίτροπου για Οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή. Πιο συγκεκριμένα, ο έλληνας ευρωβουλευτής, με ερώτησή του, ζητούσε πληροφορίες για δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, προωθείται Μητρώο και Σύστημα παρακολούθησης των κινήσεων των λογαριασμών.

Στην απάντησή του, ο Ευρωπαίος επίτροπος, παραδέχεται την ύπαρξη "Χάρτη πορείας για την τεχνική βοήθεια στο πεδίο της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής", και διευκρινίζει πως αυτός "εκπονήθηκε από τις ελληνικές αρχές (συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείο Οικονομικών) με την υποστήριξη της Ομάδας Δράσης και ότι θα δημοσιευθεί προσεχώς". Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι, "κύριος στόχος του χάρτη πορείας είναι να αξιοποιηθούν όλα τα υφιστάμενα εργαλεία κατά του ξεπλύματος χρήματος, συμπεριλαμβανομένων όλων των διαθέσιμων πληροφοριών από τρίτους (;), προκειμένου να αντιμετωπιστούν η φοροδιαφυγή και η διαφθορά". Επιπλέον επισημαίνει ότι, "ένα από τα μέτρα που προβλέπονται στον χάρτη πορείας είναι η εξερεύνηση και συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να δημιουργηθεί ένα κεντρικό μητρώο τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υποστήριξη της επιβολής του νόμου και δημιουργεί οφέλη για την αποτελεσματικότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων".



ΤΟ ΣΔΟΕ ΜΕ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ TASK FORCE

«Τραπεζικό μητρώο» για όλους τους καταθέτες

«Τραπεζικό μητρώο» για τις καταθέσεις και τις κινήσεις των λογαριασμών όλων των Ελλήνων πολιτών -φυσικών και νομικών προσώπων- που τηρούνται στις ελληνικές τράπεζες θα δημιουργήσει το ΣΔΟΕ, ύστερα από απαίτηση της Task Force.

«Τραπεζικό μητρώο» για όλους τους καταθέτες
Παράλληλα πρόκειται να αρθεί και το απόρρητο για την κίνηση αυτών των λογαριασμών.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής και την απάντηση που έλαβε από τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Ολι Ρεν.
Συγκεκριμένα ο κ. Χουντής ζήτησε να πληροφορηθεί αν ισχύουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία: «Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ προωθεί τη δημιουργία μητρώου τραπεζικών λογαριασμών των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες και των κινήσεων των λογαριασμών αυτών.
Η πρόταση εντάσσεται στο πρόγραμμα ''Οδικός χάρτης για την τεχνική βοήθεια στο πεδίο του ξεπλύματος χρήματος και της φοροαποφυγής''».
Και ακόμα ότι η Γερμανία θα προσφέρει την «τεχνική βοήθεια» για την επεξεργασία των στοιχείων. Ενώ στα δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι ασκούνται πιέσεις για να πειστούν οι εθνικές αρχές να συναινέσουν στην «αναγκαιότητα του μητρώου».
Ο κ. Χουντής, αφού υπογράμμιζε την αναγκαιότητα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αλλά και τον κίνδυνο να διαρρεύσουν και να αξιοποιηθούν για ιδιοτελείς σκοπούς πληροφορίες τεράστιας οικονομικής και εμπορικής σημασίας, ζητούσε να πληροφορηθεί:
Αν υπάρχει πράγματι η ιδέα επεξεργασίας τέτοιων στοιχείων από κοινού με αρχές ή υπηρεσίες που βρίσκονται εκτός Ελλάδας.
Ελεγχος - διαχείριση
Ποιος θα έχει την αρμοδιότητα ελέγχου και διαχείρισης του μητρώου.
Ο κ. Ρεν στην απάντησή του διευκρινίζει ότι «ο χάρτης πορείας εκπονήθηκε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και το υπουργείο Οικονομικών», ότι θα δημοσιευθεί σύντομα και ότι στόχος είναι να «αξιοποιηθούν όλα τα τα υφιστάμενα εργαλεία για το ξέπλυμα χρήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν η φοροδιαφυγή και η διαφθορά».
Ενα τέτοιο μέτρο είναι η δημιουργία κεντρικού μητρώου τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υποστήριξη της επιβολής του νόμου.
Παράλληλα ο κ. Ρεν ανάφερε ότι «οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με εκπροσώπους των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών για να εκπονήσουν μια αρχική πρόταση για περαιτέρω συζήτηση. Δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συγκεκριμένη πρόταση».
Εφη Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια: