ΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2012
Δελτίο Τύπου
Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στον Real FM, στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου
Σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τη «φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων»:
Η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή είναι ακόμη μεγάλη σε αρκετές εισοδηματικές τάξεις. Προσπαθούμε να διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Για τα «μεγάλα ψάρια» δεν αρκεί μόνο η φορολογική κλίμακα, πρέπει να δουλέψει και ο ελεγκτικός μηχανισμός, και να δραστηριοποιηθεί η Δικαιοσύνη. Με χαρά βλέπω ότι κινούνται αρκετοί προς αυτή την κατεύθυνση σήμερα.
Η φορολογική μεταρρύθμιση θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση πρέπει να εξασφαλίσουμε τα έσοδα για την επόμενη χρονιά και για το 2014. Αυτό είναι ένα μίνι φορολογικό που πρέπει να κατατεθεί μέχρι 11 Δεκεμβρίου. Σε δεύτερη φάση, μέχρι τα μέσα του 2013 θα πρέπει να καταθέσουμε το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο, για τη φορολογική διοίκηση και τη φοροδιαφυγή. Ουδέποτε ελέχθη ότι στις 11 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί ένα πλήρες φορολογικό νομοσχέδιο.
Τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ωφελούνται σημαντικά. Κανείς δεν έχει δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό. Το 80% του κόσμου ανήκει στην κατηγορία αυτή. Είναι μια σημαντική ελάφρυνση γι αυτούς.
Έχουμε έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ, που είναι πλήρης μέχρι τα 18.000 ευρώ. Δηλαδή αν χρωστάει κάποιος να πληρώσει φόρο 5.000 ευρώ, αυτομάτως τού αφαιρούνται 1.950 ευρώ. Αυτό ισοδυναμεί με το παλαιό αφορολόγητο των 9.000 ευρώ.
Με τη νέα επιδοματική πολιτική για τα παιδιά που κάνουμε, ένας που ήταν κάτω από τις 9.000 ευρώ και είχε λιγότερα από τρία παιδιά, δεν έπαιρνε ούτε επίδομα, ούτε ωφελείτο από τη μείωση φόρου. Τώρα, όμως, θα ωφεληθεί. Τώρα, την πολιτική για τα παιδιά την κάνουμε με στοχευμένη δαπάνη.
Μειώνουμε το συνολικό φορολογικό συντελεστή και για τα παρακρατούμενα κέρδη και για τα μερίσματα. Το σημαντικότερο κομμάτι για την ανάπτυξη θα έρθει από το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο. Η ανάπτυξη έχει να κάνει και με το ΕΣΠΑ και με άλλες πολιτικές. Δεν μπορούμε από τη φορολογική κλίμακα να περιμένουμε να ενισχύσουμε και την ανάπτυξη, να φέρουμε έσοδα και να κάνουμε και κοινωνική πολιτική. Το φορολογικό σύστημα δεν είναι διά πάσαν νόσον. Εξετάζουμε αυτός που έχει μπλοκάκι σε έναν εργοδότη να μην φορολογηθεί ως επιχειρηματίας, ούτε να πληρώσει και τέλος.
Προσπαθούμε να εξυγιάνουμε το σύστημα. Όλοι θα φορολογούνται με βάση βιβλία. Το αντικείμενο το φόρου είναι το κέρδος, όχι το ακαθάριστο έσοδο. Θα αφαιρούνται οι δαπάνες, οι ασφαλιστικές εισφορές- κάτι που δεν γινόταν μέχρι τώρα. Άρα θα έχουμε ένα πραγματικά καλύτερο σύστημα από πριν.
Η φοροδιαφυγή δεν πατάσσεται μόνο με τη φορολογική κλίμακα και το φορολογικό σύστημα. Χρειάζονται και έλεγχοι και περιουσιολόγιο και ποινές. Προσπαθούμε να εξυγιάνουμε κάθε μέρος του φορολογικού συστήματος.
Για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος:
Υπάρχει πρόβλεψη συμμετρική. Εάν δεν πάμε καλά σε ορισμένα κομμάτια -και αυτό δεν οφείλεται στην ύφεση, αλλά εμάς - τότε θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα. Αν, όμως, πάμε καλύτερα από ότι λέει το πρόγραμμα, τότε το 2014 θα έχουμε λιγότερα μέτρα από αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα. Ό,τι θα κάνουμε το 2014 προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο. Δεν σημαίνει ότι αν κάτι δεν πάει καλά πρέπει να κόψουμε μισθούς και συντάξεις. Υπάρχουν ακόμη περιθώρια μείωσης δαπανών που έχουν και το χαρακτήρα σπατάλης.
Έχουμε, ήδη κόψει στο μέγιστο δυνατόν αυτό που λέμε «λειτουργικές δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου».
Για το εάν θα τοποθετηθούν Επίτροποι στα Υπουργεία:
Με το πολυνομοσχέδιο, ψηφίσαμε ένα σχέδιο αυτόματης προειδοποίησης, όπου τα Υπουργεία από μόνα τους θα ειδοποιούν το ΓΛΚ για το πώς πηγαίνουν οι δαπάνες. Άρα με την έννοια που ρωτάτε, όχι.
Σχετικά με παλαιότερες δηλώσεις ότι «εάν δεν πάρουμε τη δόση χρεοκοπούμε»:
Υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση σε αυτό το σημείο. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε και να μιλήσουμε με παρρησία στον κόσμο - έχετε ευθύνη και εσείς, όπως έχω και εγώ. Αυτή τη στιγμή, ναι μεν δεν έχουμε πάρει ακόμη τη δόση, αλλά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ζει με τη στήριξη της ΕΚΤ. Η στήριξή της υπάρχει διότι συνεχίζουμε, διαπραγματευόμαστε και οδεύουμε προς τη δόση. Εάν το Eurogroup είχε πάρει αρνητική στάση, εάν εμείς δεν είχαμε τηρήσει όλα τα προαπαιτούμενα, θα είχε βγει το «καλώδιο από την πρίζα». Δεν υπάρχει σήμερα περίπτωση η Ελλάδα να επιζήσει εάν δεν τηρήσει το πρόγραμμα. Εμείς έχουμε σχέδιο το οποίο ξεδιπλώνεται σε κάθε φάση και ό,τι στόχους βάλαμε στο τραπέζι τους πετύχαμε. Δόση είναι και τα λεφτά που η ΕΚΤ δίνει στις ελληνικές τράπεζες και είναι περίπου τα ίδια.
Για την ενδοκυβερνητική κριτική στους χειρισμούς του Υπουργού Οικονομικών:
Εγώ κρίνομαι εκ του αποτελέσματος. Δεν ιδρώνει το αυτί μου. Δεν είμαι πολιτικός, δεν πρόκειται να πολιτευτώ. Δεν ξέρω το μέλλον τι μου επιφυλάσσει. Έχω έρθει να κάνω μια συγκεκριμένη δουλειά. Ας πετύχω σε αυτό που κάνω τώρα- διότι αυτό είναι ο βασικός μου στόχος – και τα άλλα είναι τόσο μακρινά, που ούτε καν τα βλέπω.
Ερώτηση για το εάν είναι εύθραυστος ο κυβερνητικός συνασπισμός;
Όχι. Τουλάχιστον από τις διαβουλεύσεις που έχω τώρα για το φορολογικό, αλλά και πριν, η αίσθηση που μου δίνεται είναι ότι υπάρχει ισχυρή στήριξη της κυβέρνησης.
Σχετικά με τη λίστα «Λαγκάρντ»:
Την έχουμε ζητήσει, θα την παραλάβει η Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργού Οικονομικών και θα την παραδώσει –παρόντος του οικονομικού εισαγγελέα- στο ΣΔΟΕ. Θα αξιοποιηθεί, όπως αξιοποιείται, ήδη, και η άλλη με τους Έλληνες που έβγαλαν χρήματα το εξωτερικό, νομίμως ή παρανόμως. Θα δούμε εάν τα χρήματα που έχουν φύγει αντανακλώνται στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Τον τελευταίο καιρό συλλαμβάνονται επώνυμοι, επιχειρηματίες, δικάζονται, είτε αθωώνονται είτε μπαίνουν φυλακή, δημεύονται περιουσίες. Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη Δημόσια Διοίκηση. Το ελεγκτικό έργο που πρέπει να γίνει στις διασταυρώσεις είναι σημαντικό. Με τη συγχώνευση των ΔΟΥ εξοικονομούμε ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να διοχετεύει σε πιο παραγωγικό έργο, σε διασταυρώσεις και ελέγχους.
Για τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ:
Κοιτάζουμε όλο μας το νομικό οπλοστάσιο. Μία πρώτη ένδειξη που έχω από τους νομικούς συμβούλους είναι ότι η απόφαση αφορά μόνο τους διαδίκους, άρα η ΔΕΗ δεν πρέπει να διακόψει να εισπράττει το τέλος. Θα κάνουμε άμεσα αναίρεση στον Άρειο Πάγο.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση αυτή δεν ερείδεται σε αντισυνταγματικούς λόγους και έχει κρίνει ότι είναι συνταγματική η είσπραξη του τέλους. Τυχόν διακοπή είσπραξης του τέλους σημαίνει ότι τα έσοδα θα πάνε πίσω και αν πάνε τόσο πολύ πίσω και έχουμε πρόβλημα, τότε θα αναγκαστούμε να πάρουμε άλλα μέτρα, πολύ επώδυνα.
Ερώτηση για ρύθμιση που αναμένεται και θα απαλλάσσει από ευθύνες τις διοικήσεις των τραπεζών που θα ενταχθούν στα πρόγραμμα επαναγοράς:
Θα είναι ίδια ρύθμιση με αυτή που υπήρξε και με το PSI.
Για το εάν θα υπάρξει ρύθμιση για τους μικροομολογιούχους που ζημιώθηκαν:
Εγώ ποτέ δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Υπουργός Οικονομικών είμαι τώρα εγώ. Είναι νομικά περίπλοκο το θέμα, διότι εάν κάνεις κάτι για μια κατηγορία που έχει θιγεί, θα πρέπει να κάνεις και για την άλλη. Αυτό δεν είναι απλό. Το κόστος για το Δημόσιο θα είναι δυσβάστακτο.
Πρέπει να κοιτάξουμε με ρεαλισμό τι μπορούμε να κάνουμε.
Σε ερώτηση ακροατή, εάν ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί να ζήσει με 500 ευρώ:
Όχι βέβαια. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να υπάρχει μέριμνα για τους φτωχότερους- στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια- και για τους ανέργους. Κάνουμε πραγματικά ό,τι μπορούμε. Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως είπα και πριν, ωφελούνται εισοδηματικά κλιμάκια που είναι κάτω από τι 25.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου