Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Επιστρέφει ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα


Επιστρέφει ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα   
Με φόρο 20% θα επιβαρύνονται όλοι όσοι πωλούν ακίνητα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των πέντε ετών από την ημερομηνία που αγόρασαν το ακίνητο.
Οπως προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, «τα κέρδη υπεραξίας κεφαλαίου που προκύπτουν από τη μεταβίβαση ακινήτων, δηλαδή η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης, θα φορολογoύνται με συντελεστή 20%».
Ο φόρος υπεραξίας θα επιβάλλεται επί ακινήτων ή μεριδίου αυτού ή εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου που αποκτάται με οποιαδήποτε αιτία (αγορά, γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά) και μετά την κτήση του μεταβιβάζεται.
Στην έννοια του όρου «μεταβίβαση» περιλαμβάνονται:
  • Η μεταβίβαση της πλήρους ή ψιλής κυριότητας.
  • Η σύσταση επικαρπίας, οίκησης ή άλλης δουλείας επί του ακινήτου.
  • Η παραίτηση από την κυριότητα ακινήτου ή από εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου.
  • Η μεταβίβαση του τίτλου μεταφοράς συντελεστή δόμησης.
  • Η παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης επί κοινόκτητων κτιρίων, βοηθητικών ή ειδικών χώρων κτισμάτων ή επί κοινόκτητου τμήματος οικοπέδου.
  • Η ανάκληση απαλλοτρίωσης η οποία έχει συντελεστεί υπέρ προσώπου υποκειμένου στον φόρο του παρόντος άρθρου.
  • Η εκποίηση ακινήτου συνεπεία εκούσιου ή δικαστικού πλειστηριασμού.

Σε ποια τιμή
Ως τιμή κτήσης του ακινήτου ή του εμπράγματου επ' αυτού δικαιώματος λαμβάνεται η αξία αυτού κατά τον χρόνο απόκτησής του όπου εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού ή το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.
Ως τιμή πώλησης του ακινήτου ή του εμπράγματου επ' αυτού δικαιώματος λαμβάνεται η αξία αυτού κατά τον χρόνο μεταβίβασής του, ανεξάρτητα από τη μεταγραφή της πράξης μεταβίβασης, όπου εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, και το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.
Σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου ή εμπράγματου επ' αυτού δικαιώματος το οποίο μετά την κτήση του εντάχθηκε σε σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας του ως τιμή πώλησης λαμβάνεται η αξία που προσδιορίζεται με βάση το σύστημα αυτό ή το δηλούμενο τίμημα εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.
Η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου, η οποία υποβάλλεται σε φόρο, λαμβάνεται αποπληθωρισμένη με την εφαρμογή των ακόλουθων συντελεστών παλαιότητας
Σε περιπτώσεις κτήσης του ακινήτου αιτία θανάτου, δωρεάς ή γονικής παροχής ως χρόνος απόκτησης για τον προσδιορισμό του φόρου θεωρείται ο χρόνος επαγωγής της κληρονομιάς ή ο χρόνος κατάρτισης του συμβολαίου δωρεάς ή γονικής παροχής.
Τα κέρδη υπεραξίας κεφαλαίου που προκύπτουν από τη μεταβίβαση ακινήτων φορολογούνται με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.

Ποιοι εξαιρούνται
Στον φόρο του παρόντος άρθρου δεν υπόκεινται:
  • Το κέρδος που πραγματοποιείται από εμπορική δραστηριότητα αγοραπωλησίας ακινήτων.
  • Το κέρδος που πραγματοποιείται από την πώληση ακινήτου, παγίου περιουσιακού στοιχείου, νομικού προσώπου.
  • Το κέρδος ως 25.000 ευρώ που πραγματοποιείται από μεταβίβαση ακινήτου και εφόσον το ακίνητο αυτό έχει διακρατηθεί για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών. Η εξαίρεση του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για φυσικά πρόσωπα τα οποία πραγματοποιούν πέραν της μιας μεταβιβάσεις εντός της ως άνω περιόδου διακράτησης.   


Πλήρη ανατροπή στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη. Πλέον, 1 εκατομμύριο επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται από το 2013 με δύο φορολογικούς συντελεστές χωρίς το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και με αυξημένο τέλος επιτηδεύματος.
Για το 2012 το τέλος επιτηδεύματος είναι 500 ευρώ και θα πληρωθεί το 2013 από το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών. Ωστόσο για το 2013 το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να απαλλάξει από το τέλος επιτηδεύματος επαγγελματίες που συνεργάζονται με έναν εργοδότη σε μόνιμη και διαρκή βάση.
Αυτό διότι από το επόμενο έτος το εν λόγω τέλος θα αυξηθεί στα 650 ευρώ από 500 ευρώ, ενώ για τα υποκαταστήματα των επιχειρήσεων διπλασιάζεται στα 600 ευρώ από 300 ευρώ. Για την έδρα των επιχειρήσεων το τέλος επιτηδεύματος αυξάνεται στα 1.000 ευρώ από 500 ευρώ σήμερα. Τα ποσά αυτά που θα επιφέρει η αύξηση της εισφοράς σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις (συνολικά 235 εκατ. ευρώ) θα διοχετευθούν στην ενίσχυση των πολυτέκνων (από τρία παιδιά και άνω) με ετήσιο εισόδημα ως 45.000 ευρώ.
Ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει για τους νέους επαγγελματίες που δεν έχουν κλείσει τρία χρόνια στην επαγγελματική τους δραστηριότητα. Η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων θα φορολογείται για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισόδημα με συντελεστή 13%. Το εισόδημα από 10.000 ευρώ ως 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 26%, ενώ το υπερβάλλον με συντελεστή 33%.
Για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες ο συντελεστής 26% θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ και μέχρι ετήσιων κερδών 50.000 ευρώ, ενώ το επιπλέον θα φορολογείται με 33%.
Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύεται παραπλεύρως, προκύπτουν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα ως 55.000 ευρώ και μικρότερες για υψηλότερα εισοδήματα.
Οσοι απασχολούνται σε έναν εργοδότη και πληρώνονται με «μπλοκάκι», δηλαδή έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος ως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά στην ουσία απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, θα συνεχίσουν να φορολογούνται ως μισθωτοί με βάση τη σχετική φορολογική κλίμακα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: