Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ «Επίδομα» ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες


ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

«Επίδομα» ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

«Επίδομα» ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες
Του Γιώργου Γάτου
Οικονομική στήριξη θα έχουν μέσα στο 2013 οι ελεύθεροι επαγγελματίες που, λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης, χάνουν την απασχόλησή τους και δεν διαθέτουν εισοδήματα από άλλες πηγές. Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με δήλωσή του στην «Η», προαναγγέλλει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία διαλόγου για να ενεργοποιήσει το σχετικό ν. 3986.
Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε το... 2011, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Γ. Κουτρουμάνη και ύστερα από απαίτηση των εκπροσώπων των μικρομεσαίων, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, και, έκτοτε, παραμένει ανενεργός, μολονότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (όπως και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί) καταβάλλουν κάθε μήνα ειδική εισφορά 10 ευρώ (στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ, αντίστοιχα, οι επιστήμονες) για τον σκοπό αυτό.
Την άμεση ενεργοποίηση του νόμου για την παροχή «επιδόματος» σε ελεύθερους επαγγελματίες, ζητά ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δ. Ασημακόπουλος σημειώνοντας στην «Η» τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει αλλά και την ανάγκη να στηριχθούν όσοι από τους επαγγελματίες βάζουν αναγκαστικά «λουκέτο» και βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. «Πάνω από 70.000 έχουν βγει εκτός αγοράς και άλλοι τόσοι θα βγουν μέχρι το τέλος του 2013 εξαιτίας της κρίσης και των νέων φορολογικών μέτρων που ωφελούν μόνο το 6% των επιχειρήσεων, δηλ. τις μεγαλύτερες».
Απόφαση
Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν (ξανά) οι παροχές και οι προϋποθέσεις που θα ισχύσουν με υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο θα έχει ως βάση την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης - επιδόματος τουλάχιστον 360 ευρώ τον μήνα (κατά τα πρότυπα του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ) ή άλλες καλύψεις (π.χ. ασθένειας).
Αλλά, υπό προϋποθέσεις, έτσι ώστε να υπάρχει ανταποδοτική σχέση εισφοράς - παροχής και να επαρκούν τα έσοδα του νέου λογαριασμού. Το παλαιότερο σχέδιο προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, την προηγούμενη ασφάλιση του δικαιούχου τουλάχιστον για 3 έτη, τη μη ύπαρξη οφειλών, να μην ξεπερνούσε το ετήσιο εισόδημα τα 40.000 - 50.000 ευρώ την τελευταία τριετία και να μην είχε μεταβιβαστεί η επιχείρηση σε συγγενή πρώτου ή δευτέρου βαθμού.
Εως το τέλος του 2012, το υπουργείο θα πρέπει να ψηφίσει και νέα νομοθετική ρύθμιση για να παρατείνει το δικαίωμα των ανέργων να έχουν παροχές ασθενείας με 50 ημέρες ασφάλισης. «Αν δεν γίνει αυτό, οι άνεργοι θα πρέπει να έχουν το 2013 όχι 50, αλλά 100 ημέρες ασφάλισης με βάση το ν. 3655/2008, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες», υπογραμμίζει στην «Η» ο δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δημ. Μπούρλος.



Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Πρόγραμμα για την ένταξη 55.000 ανέργων από τον Ιανουάριο

Την υλοποίηση προγράμματος για την ένταξη τουλάχιστον 55.000 νέων στην αγορά εργασίας από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης από το βήμα εκδήλωσης «People in Crisis», που διοργανώνει το Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).
Πρόκειται για «πακέτο» δράσεων που περιλαμβάνει αφενός ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα κατάρτισης, πρακτικής εκπαίδευσης και επιδοτούμενης απασχόλησης για νέους έως 29 ετών, αλλά και προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας σε καινοτόμους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και στην αγροτική παραγωγή.
Ο υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη ανάληψης συντονισμένων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία από το 7,5% το 2008 εκτοξεύτηκε στο 26%, με τις χαμένες θέσεις εργασίας την τελευταία τετραετία να ξεπερνούν τις 700.000 και τους ανέργους στο 1.300.000.
Αναφερόμενος στη συμπίεση του κόστους εργασίας, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν τη θεωρεί ως βιώσιμη και μακροχρόνια στρατηγική ανταγωνιστικότητας» και πρόσθεσε, ότι στόχος είναι «η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, εξωστρεφούς και δυναμικού που θα παράγει αξία, ποιότητα και απασχόληση».
«Ο διαρθρωτικός μετασχηματισμός της οικονομίας ήταν απαραίτητος» υποστήριξε ο κ. Βρούτσης και σημείωσε, ότι «η συγκράτηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας ήταν μια προσωρινή, αναπόφευκτη λύση για την άμεση κάλυψη του χάσματος ανταγωνιστικότητας της τελευταίας, πριν την κρίση, δεκαετίας».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας «η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% την τριετία 2012-2014, θα επιτευχθεί πλήρως και μάλιστα χωρίς νέα μέτρα που θα θίγουν τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας».
Ο κ. Βρούτσης ανέφερε επίσης, ότι «η σταδιακή ανάκτηση της αξιοπιστίας μας ως χώρα και οι πρώτες κινήσεις επενδυτικής εμπιστοσύνης (σύμπραξη Hewlett Packard-Cosco-ΤΡΑΙΝΟΣΕ), αλλάζουν σταδιακά την ψυχολογία και τις προσδοκίες της αγοράς. «Διαμορφώνεται σταδιακά ένα απλό και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, φιλικό στην υγιή επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», είπε.
Τέλος, ο υπουργός Εργασίας, προανήγγειλε την προώθηση αυστηρών μέτρων για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής που ανέρχεται στο 30% της συνολικής απασχόλησης και -σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας- συνιστά "οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα".
Η εκδήλωση «People in Crisis», που διοργανώνεται από το ΕΒΕΑ με την υποστήριξη της Εταιρείας Στρατηγικών Λύσεων Ανθρώπινου Δυναμικού, People for Business, αποσκοπεί στην «ενθάρρυνση του διαλόγου σχετικά με το νέο μοντέλο εργασίας και ανάδειξης ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: