Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Στα φετινά εισοδήματα θα εφαρμοσθεί το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Hμερομηνία δημοσίευσης: 11-12-12








Στα φετινά εισοδήματα θα εφαρμοσθεί το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος



Από τα 500 στα 650 ευρώ

Η καταβολή την άνοιξη του 2013 από τους ελεύθερους επαγγελματίες

Του Προκοπη Χατζηνικολαου



Το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος από τα 500 στα 650 ευρώ θα καταβληθεί από τους ελεύθερους επαγγελματίες την άνοιξη του 2013 για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους. Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά το αυξημένο τέλος να εφαρμοσθεί στα φετινά εισοδήματα και όχι σε αυτά που θα αποκτηθούν το επόμενο έτος λόγω των δημοσιονομικών αναγκών.



Επίσης, το τέλος επιτηδεύματος για τα μπλοκάκια (όσοι έχουν συμβάσεις εργασίας) θα καταβληθεί κανονικά για τα εισοδήματα του 2012 χωρίς την προσαύξηση των 150 ευρώ. Η κατάργησή του μετατίθεται ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2013. Επί της ουσίας τα «μπλοκάκια» δεν θα πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος το 2014.



Ειδικότερα και σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές του φορολογικού νομοσχεδίου:



1. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν συμβάσεις εργασίας με τους εργοδότες τους δεν θα καταβάλλουν για το εισόδημα του 2013 το τέλος επιτηδεύματος.



2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα ξεκινήσουν το 2013 τη δραστηριότητά τους θα φορολογούνται για τα τρία πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους με χαμηλότερους συντελεστές ως εξής:



– έως 10.000 ευρώ με συντελεστή 13%,



– από 10.001 έως 50.000 με συντελεστή 26%,



– από 50.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 32%.



3. Το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται ως εξής:



α) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ από 500 ευρώ σήμερα.



β) Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν 1.000 ευρώ από 500 σήμερα και εφόσον έχουν υποκαταστήματα θα καταβάλλουν για κάθε ένα από αυτά 600 ευρώ, από 300 ευρώ σήμερα.



γ) Οι επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, θα καταβάλλουν 800 ευρώ από 400 σήμερα.



δ) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, θα καταβάλλουν 550 ευρώ από 400 σήμερα.



Σύμφωνα με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που διαμορφώνονται ως εξής: Για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 26% και για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 32%.



Τα μπλοκάκια που έχουν συμβάσεις εργασίας θα φορολογηθούν με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων εφόσον:



– Παρέχουν υπηρεσίες μέχρι και σε 3 εργοδότες, ή σε περισσότερους από 3 εργοδότες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφόσον στην περίπτωση αυτή το 75% των ακαθαρίστων εσόδων τους προέρχεται μόνο από έναν εκ των εργοδοτών αυτών.



Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους ελεύθερους επαγγελματίες θεωρείται από υπηρεσιακούς παράγοντες ιδιαίτερα φιλόδοξο και κάνουν λόγο για κίνδυνο διόγκωσης της φοροδιαφυγής. Η είσπραξη επιπλέον φόρων ύψους 1,3 δισ. ευρώ από την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων είναι επισφαλής και μόνο εφόσον ενεργοποιηθεί άμεσα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα επιτευχθεί ο στόχος.



Πάντως, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θίγονται οι οικογένειες με παιδιά όχι μόνο λόγω της κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ποσών, αλλά και από την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών.



Επίσης, με τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν, το πολυτεκνικό επίδομα για τους φορολογούμενους με τρία και περισσότερα παιδιά αυξάνεται στα 500 ευρώ από 450 ευρώ που αρχικώς είχε ανακοινωθεί, ενώ μειώνεται το οικογενειακό επίδομα από 50 ευρώ (για τα τρία παιδιά και πάνω) που προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο στα 40 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι πολύτεκνοι με τέσσερα και περισσότερα παιδιά θα χάσουν 20 ευρώ τον μήνα ή 240 ευρώ τον χρόνο.



Οσον αφορά τις φοροαπαλλαγές, καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν έκπτωση φόρου 10% των δαπανών του φορολογουμένου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.



Διατηρούνται μόνο όσες σχετίζονται με την υγεία. Ειδικότερα οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος. Ωστόσο και αυτές θα εκπίπτουν κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Επίσης, θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.







Δεν υπάρχουν σχόλια: