Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Πιθανές αλλαγές στο παρά πέντε για το φορολογικό


ΚΛΕΙΟΥΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Πιθανές αλλαγές στο παρά πέντε για το φορολογικό

Πιθανές αλλαγές στο παρά πέντε για το φορολογικό
Της Μαρίας Βουργάνα
Στην τελική ευθεία για την κατάθεση του «μίνι» φορολογικού νομοσχεδίου η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει στις τελικές ρυθμίσεις για τους αγρότες και τη φορολογική μεταχείριση των νέων ελεύθερων επαγγελματιών. Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε ενστάσεις για την εξαίρεση ορισμένων αγροτών με χαμηλά εισοδήματα από την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων και στοιχείων, αλλά και για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για νέους ελεύθερους επαγγελματίες που αποφασίστηκαν στην σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλης στην επικοινωνία του με τον κ. Σαμαρά αναμένεται να θέσει δύο ζητήματα.
1. Την κλιμακωτή φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων προκειμένου να μην υπάρξουν σοβαρές επιβαρύνσεις για τους μικροκαταθέτες. Ειδικότερα, θα προτείνει για καταθέσεις από ένα ορισμένο ύψος ο συντελεστής φορολόγησης των τόκων να αυξηθεί από 10% στο 17,5% αντί 15% που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο.
2. Την αύξηση του επιδόματος για τις οικογένειες με τέσσερα και περισσότερα παιδιά. Με τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν, το οικογενειακό επίδομα για τους φορολογούμενους με τρία και περισσότερα παιδιά μειώνεται από 50 ευρώ που προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο στα 40 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι πολύτεκνοι με τέσσερα και περισσότερα παιδιά θα «χάσουν» 20 ευρώ το μήνα ή 240 ευρώ το χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να φέρει έξτρα φόρους για τους περισσότερους φορολογούμενους και ειδικά για τα μεσαία εισοδήματα. Το βάρος των νέων φορολογικών ρυθμίσεων πέφτει κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις καθώς καλούνται να πληρώσουν σχεδόν τα μισά από τα 3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να αποδώσουν οι φορολογικές αλλαγές την επόμενη διετία.
Συγκεκριμένα, οι αυτοαπασχολούμενοι θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους 1,3 δισ. ευρώ, οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες κατά 230 εκατ. ευρώ, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν κατά 237 εκατ. ευρώ από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ενώ οι αγρότες θα επιβαρυνθούν σε πρώτη φάση από τη μείωση των επιστροφών ΦΠΑ και τη μείωση επιδοτήσεων κατά 282 εκατ. ευρώ. Τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται να πληρώσουν επιπλέον φόρους ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα περίπου 700 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των έμμεσων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο, ο στόχος άντλησης πρόσθετων εσόδων θεωρείται επισφαλής καθώς η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αλλά και του μέτρου των αποδείξεων εκτιμάται ότι θα «φουντώσει» τη φοροδιαφυγή. Από τη στιγμή που καταργείται η έκπτωση φόρου για ενοίκια κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν όπως άλλωστε και για τα δίδακτρα φροντιστηρίων οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν πλέον κανένα κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων.
Το υπουργείο Οικονομικών μελετά επί μήνες την παροχή κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων σε συνδυασμό με τη χρήση πλαστικού χρήματος που θα διευκολύνει την είσπραξη του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο. Προς το παρόν, δεν έχει καν διευκρινιστεί αν και το 2013 θα υπάρχει υποχρέωση των φορολογουμένων να συλλέγουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους για να μην υπάρξει ποινή πρόσθετου φόρου, όπως ισχύει φέτος. Έως χθες το βράδυ πάντως, σχετική διάταξη δεν είχε περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: