Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Νέο σενάριο: Συντελεστής 42% για εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ


ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

Νέο σενάριο: Συντελεστής 42% για εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ

Ο Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο στους εκπροσώπους της τρόικας και αφού γίνουν οι τελευταίες διορθώσεις - παρατηρήσεις αναμένεται να το καταθέσει στη Βουλή την Παρασκευή
Ο Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο στους εκπροσώπους της τρόικας και αφού γίνουν οι τελευταίες διορθώσεις - παρατηρήσεις αναμένεται να το καταθέσει στη Βουλή την Παρασκευή
Νέο σενάριο για επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 42% στα εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ αντί για 40% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών έτσι ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση για τα μεσαία εισοδήματα. Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 23.000 ευρώ θα έχουν όφελος κι από εκεί και έπειτα θα υπάρξουν επιβαρύνσεις
Εκτιμάται ότι ο νέος συντελεστής θα είναι ευνοϊκότερος για όσους δηλώνουν από 23 έως 42.000 ευρώ. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται αύξηση της έκπτωσης φόρου από τα 1.950 ευρώ στις 2.100 ευρώ.
Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής έρχονται να συγκεράσουν τις απόψεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ που είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την ανώτατη κλίμακα που πρότεινε η κυβέρνηση.
Το μέτρο των αποδείξεων θα ισχύσει κανονικά για τα εισοδήματα του 2012 που θα δηλωθούν την άνοιξη του 2013. Οι φορολογούμενοι για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματος, διαφορετικά θα έχουν πέναλτι έξτρα φόρου 10%.
Για τα εισοδήματα του 2013 η συλλογή αποδείξεων δεν θα αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να εξασφαλίσει ο φορολογούμενος την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.
Οι ενστάσεις
Εν τω μεταξύ κόκκινη κάρτα έβγαλε το ΔΝΤ στη νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ εκφράζουν ενστάσεις για την επιβολή συντελεστή 40% στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup, θα έχει στις αποσκευές του το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου. Ο υπουργός θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο στους εκπροσώπους της τρόικας και αφού γίνουν οι τελευταίες διορθώσεις - παρατηρήσεις αναμένεται να το καταθέσει στη Βουλή την Παρασκευή.
Το οικονομικό επιτελείο, έπειτα από αλλεπάλληλα σενάρια αλλαγών που έφταναν ακόμα και να τιμωρούν φορολογικά όσους έχουν παιδιά, κατέληξε σε ένα ακόμη πλέγμα ρυθμίσεων, τροποποιήσεων και... «μπαλωμάτων», με κυρίαρχο στόχο την είσπραξη πρόσθετων φόρων 3 δισ. ευρώ και με έντονα χαρακτηριστικά πολιτικού συμβιβασμού.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου περιορίζονται σε αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, για τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες διατυπώνονται ενστάσεις από την τρόικα, σε νέους συντελεστές φορολόγησης για τις επιχειρήσεις, την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια και των τόκων των καταθέσεων. Όσα δηλαδή, περιλαμβάνονται, στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου για την επόμενη δόση. Η φορολογική «επανάσταση» που είχε εξαγγελθεί μετατίθεται για τον Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2013.
ΠΑΣΟΚ
Κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο κατατίθεται με ευθύνη της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ, όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος στους συνομιλητές του, επιφυλάσσεται, καθώς δεν έχει ενημερωθεί για την τελική μορφή των διατάξεων που κατατίθενται και θα διατυπώσει τις απόψεις του στην αρμόδια Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής.
Έντονη κριτική στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις ασκεί η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «για άλλη μια φορά δεν προβλέπουν τίποτα για τον σχεδιασμό και την οργάνωση άμεσης και αποτελεσματικής δράσης για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και για αυστηρό έλεγχο συναλλαγών, οικονομικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων με offshore εταιρείες».
Ενίσχυση φοροδιαφυγής
Από το νομοσχέδιο όχι μόνο απουσιάζουν μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής αλλά, αντίθετα, προβλέπονται μέτρα τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση της φοροδιαφυγής, να βαθύνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση της οικονομίας και να προκαλέσουν μείωση αντί για αύξηση στα έσοδα του Δημοσίου.
Ειδικότερα:
1. Καταργούνται οι περισσότερες φοροαπαλλαγές: Από τη στιγμή που καταργείται η έκπτωση φόρου για νοίκια κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, όπως άλλωστε και για τα δίδακτρα φροντιστηρίων, οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν πλέον κανένα κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων. Απουσία κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων, γεννάται εύλογα το ερώτημα γιατί να ζητήσει ο ενοικιαστής απόδειξη και να μην έρθει σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη για χαμηλότερο ενοίκιο. Στην περίπτωση αυτή, ο ιδιοκτήτης θα ευνοηθεί, αφού θα πληρώσει λιγότερο φόρο για τα ενοίκια που εισπράττει.
2. Καταργείται το μέτρο των αποδείξεων: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο κείμενο του νομοσχεδίου, περιλαμβάνεται η κατάργηση της διάταξης με την οποία προβλεπόταν ότι το 25% του συνολικού ετησίου εισοδήματος κάθε μισθωτού ή συνταξιούχου μέχρι του ποσού των 42.000 ευρώ πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις δαπανών για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών και σε περίπτωση μη κάλυψης, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείτο με 21%.
Η κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων, σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα εισοδήματα περίπου 800.000 αυτοαπασχολουμένων, η οποία θα επέλθει μέσω της επιβολής φόρου 26% από το πρώτο ευρώ, θα έχει ως συνέπεια να «φουντώσει» η φοροδιαφυγή από το επόμενο έτος και οι απώλειες εσόδων από ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος να είναι σημαντικές. Ειδικότερα, η απότομη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της επιβολής φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του συνολικού καθαρού εισοδήματός τους θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την έκδοση αποδείξεων από τους ίδιους τους επιτηδευματίες.
Κι αυτό γιατί για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος που θα δηλώνουν, πλέον, ο φόρος που θα καλούνται να πληρώσουν θα είναι 260 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν πλέον κανένα κίνητρο μείωσης του δικού τους φόρου μέσω της συλλογής αποδείξεων, με αποτέλεσμα να πάψει πλέον να υπάρχει ενδιαφέρον και από την πλευρά τους όσον αφορά τη ζήτηση των αποδείξεων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, θα συμφωνούν με τους καταστηματάρχες και επιτηδευματίες να μην τους εκδώσουν αποδείξεις, προκειμένου να γλιτώσουν και από την πληρωμή του ΦΠΑ 23%.
Το υπουργείο Οικονομικών μελετά επί μήνες την παροχή κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων σε συνδυασμό με τη χρήση πλαστικού χρήματος που θα διευκολύνει την είσπραξη του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο. Προς το παρόν, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το θέμα θα εξετασθεί στην επόμενη φάση της φορολογικής «μεταρρύθμισης».

Οι νέες αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές του φορολογικού [πίνακες]
Με συνδυασμό αλλαγών στα κλιμάκια και στους συντελεστές αλλά και «κλειδί» την έκπτωση φόρου που ανεβαίνει στις 2.100 ευρώ, με ταχύτερη όμως μείωση έως τις 42.000 ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών φιλοδοξεί να ξεπεράσει σήμερα το σκόπελο της Τρόικα και να καταθέσει τη Παρασκευή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Έτσι μετά από τη διαπίστωση της Τρόικα ότι η προηγούμενη κλίμακα, που έφτασε στο κατώφλι της Βουλής, κινδύνευε να αλλάξει εκ νέου μέσα σε λίγους μήνες λόγω των στρεβλώσεων που προκαλούσε κυρίως στη ζώνη εισοδημάτων από 30.000 έως 40.000 ευρώ, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε διορθώσεις, ευελπιστώντας ότι θα είναι οι τελευταίες.
Ειδικότερα, ο πρώτος συντελεστής ανέβηκε στο 22% από 21%, ωστόσο έως τις 21.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα είναι 2.100 ευρώ, κάτι που ευνοεί τα χαμηλότερα εισοδήματα. Από εκεί και πέρα το μεσαίο κλιμάκιο φτάνει έως τις 42.000 ευρώ με συντελεστή 32% αντί 36% και τέλος ο ανώτατος συντελεστής διαμορφώνεται στο 42% και όχι στο 40% που ήταν η συμφωνία της διακομματικής τη περασμένη Παρασκευή.
Με βάση το νέο σχέδιο, οι επιβαρύνσεις θα ξεκινήσουν από χαμηλότερα και συγκεκριμένα από τις 23.000 αντί των 25.000 ευρώ, γεγονός που συμπαρασύρει και τις επιβαρύνσεις των φορολογούμενων με παιδιά.
Η νέα προτεινόμενη κλίμακα

Επί του φόρου θα υπάρχει έκπτωση 2.100 ευρώ. Από τις 21.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος (θα μηδενίζεται στις 42.000 ευρώ)
Το προηγούμενο σενάριο


Πηγή: Οι νέες αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές του φορολογικού [πίνακες] | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/81212#ixzz2EvkrG45x

Δεν υπάρχουν σχόλια: