Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Το mail για τις αυξήσεις


ΔΕΗ

Το mail για τις αυξήσεις

Το... καυτό e-mail με τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που ζητά η ΔΕΗ έφτασε χθες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η μεσοσταθμική αύξηση που ζητά η εταιρεία, στο πλαίσιο και της μνημονιακής υποχρέωσης για απελευθέρωση των τιμολογίων χαμηλής τάσης, είναι 25% και σε κάποιες κατηγορίες κατανάλωσης εκτινάσσεται στο 37
Η μεσοσταθμική αύξηση που ζητά η εταιρεία, στο πλαίσιο και της μνημονιακής υποχρέωσης για απελευθέρωση των τιμολογίων χαμηλής τάσης, είναι 25% και σε κάποιες κατηγορίες κατανάλωσης εκτινάσσεται στο 37%
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεσοσταθμική αύξηση που ζητά η εταιρεία, στο πλαίσιο και της μνημονιακής υποχρέωσης για απελευθέρωση των τιμολογίων χαμηλής τάσης, είναι 25% και σε κάποιες κατηγορίες κατανάλωσης εκτινάσσεται στο 37%.
Η ΡΑΕ θα εξετάσει τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ και από κει και πέρα θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και η τελευταία με τη σειρά της να αποφασίσει για το ύψος των αυξήσεων του νέου έτους.
Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας επιβάλλει την αναπροσαρμογή των τιμολογίων έτσι ώστε να αντανακλούν το πραγματικό κόστος τους. Μάλιστα, η τρόικα έχει ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία απελευθέρωσης των οικιακών τιμολογίων την 1η Ιουλίου του 2013.
Κάτω του κόστους
Τα συγκεκριμένα τιμολόγια δε, όπως επισημαίνει κατά τις πληροφορίες η ΔΕΗ στο e-mail της προς τη ΡΑΕ, είναι κάτω του κόστους. Η εταιρεία ηλεκτρισμού προτείνει επίσης τη σταδιακή μεταβολή των τιμολογίων, με τις αυξήσεις να μοιράζονται σε τρεις δόσεις. Η πρώτη την 1η Ιανουαρίου του 2013, η δεύτερη την 1η Μαΐου και η τρίτη την 1η Ιουλίου.
Η διοίκηση της ΔΕΗ περιγράφει τους βασικούς εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής και διάθεσης του ρεύματός της, επιδιώκοντας έτσι να δικαιολογήσει τις μεγάλες αυξήσεις:
  • Η κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και, συνακόλουθα με την αγορά όλων των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και τις αυξήσεις των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά. Ειδικότερα, το κόστος της ΔΕΗ θα επηρεαστεί από την 1η/1/2013 από τη συνακόλουθη επιβάρυνση του σχετικού κόστους της κατά το ποσό των 300 εκατ. € περίπου.
  • Το αυξημένο κόστος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της εμπορίας της ΔΕΗ μέσω της χονδρεμπορικής αγοράς από μονάδες τρίτων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Την κάλυψη του μεταβλητού κόστους παραγωγής τρίτων.
  • Το κόστος του φυσικού αερίου των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ.
  • Το κόστος αγοράς πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ισχύος τρίτων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΙ).
  • Τον φόρο σε φυσικό αέριο (ΕΦΚ), μαζούτ, ντίζελ και το τέλος λιγνίτη.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, όπως πρόσφατα έκανε γνωστό και υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, μελετά τη διεύρυνση των δικαιούχων του φτηνού τιμολογίου της ΔΕΗ.
Το λεγόμενο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο προσφέρει σήμερα έκπτωση 30 με 35% στο ρεύμα που καταναλώνουν οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Πηγές αναφέρουν ότι η ΡΑΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να ανεβάσει το όριο ένταξης στο ΚΟΤ στις 1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, αντί για 800 που είναι σήμερα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: