Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ποτέ την Κυριακή... κλειστά τα καταστήματα


ΝΕΕΣ ΕΚΠΤΩΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΙ

Ποτέ την Κυριακή... κλειστά τα καταστήματα

Ποτέ την Κυριακή... κλειστά τα καταστήματα
Του Χρήστου Κολώνα
Στην απελευθέρωση του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς με τα εμπορικά καταστήματα να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου προχωρεί η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι η αργία της Κυριακής καθιερώθηκε το... 1908!
Μέσα από το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον αγορανομικό κώδικα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς δίνουν στα καταστήματα με εμβαδόν κάτω από 250 τ.μ. το δικαίωμα της λειτουργίας και τις 52 Κυριακές τον χρόνο, αρκεί οι επιχειρήσεις να μην είναι διασυνδεδεμένες με οποιαδήποτε νομική μορφή με «αλυσίδες» και να μην είναι «shop in a shop».
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι στον τελευταίο ορισμό συμπεριλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις που είναι στα malls, το εκπτωτικό χωριό και τα μεγάλα εμπορικά πάρκα. Ωστόσο, από το κείμενο του νομοσχεδίου που δόθηκε στη διαβούλευση αφήνεται ανοιχτό το «παράθυρο» και για αυτές τις περιπτώσεις. Κι αυτό, καθώς στους καταστηματάρχες των συγκεκριμένων υπεραγορών δίνεται ουσιαστικά μέσα από τη σύμβαση που υπογράφουν με τους ιδιοκτήτες τους παραχώρηση γης έναντι μισθώματος.
Έτσι, όπως συμφωνούν στελέχη πολυκαταστημάτων, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και εμποροϋπάλληλοι, αυτό το πλαίσιο μπορεί να ανατραπεί συνταγματικά. Το αποτέλεσμα θα είναι είτε να επιτραπεί σε όλους το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές το χρόνο είτε για επτά.
«Οι μεγάλοι» 
Τις τελευταίες, όπως είπαν οι κ. Χατζηδάκης και Σκορδάς, θα μπορούν να λειτουργούν και οι «μεγάλοι» της αγοράς. Οι Κυριακές αυτές είναι δύο πριν από τα Χριστούγεννα, μία την Κυριακή των Βαΐων και τέσσερις στις αντίστοιχες εκπτωτικές περιόδους, που επίσης καθιερώνονται μέσα από το νομοσχέδιο.
Η άρση της κυριακάτικης αργίας, έχει στόχο, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, την αλλαγή του τουριστικού προϊόντος, καθώς έτσι θα δοθεί κίνητρο επίσκεψης της χώρας μας και στους ξένους καταναλωτές, την τόνωση της απασχόλησης σε μεταγενέστερο χρονικό ορίζοντα, αλλά και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, με τους μικρομεσαίους να μπορούν να διεκδικήσουν μερίδιο τζίρου.
Οι κ. Χατζηδάκης και Σκορδάς έκαναν επίσης γνωστό πως πολύ σύντομα με τροπολογία θα επιτραπεί η λειτουργία και δεύτερης Κυριακής σε αυτές τις γιορτές. Θα είναι η 30ή Δεκεμβρίου.
Το νομοσχέδιο που προβλέπει τις 52 Κυριακές τον χρόνο θα τεθεί σε διαβούλευση για δύο εβδομάδες. Μέσα στις διατάξεις του περιλαμβάνονται επίσης το προτεινόμενο ωράριο 10 π.μ. με 6 μ.μ. για τις Κυριακές αλλά και το ρεπό της Δευτέρας.
Με άλλα άρθρα, καθιερώνονται τέσσερις εκπτωτικές περίοδοι. Πρόκειται για τις δύο τακτικές, με τη χειμερινή να διαρκεί από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και τη θερινή από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Στην πρώτη Κυριακή των δύο περιόδων θα επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων.
Προσφορές 
Θεσπίζονται και δύο ενδιάμεσα 10ήμερα προσφορών. Το πρώτο του Νοεμβρίου και το πρώτο του Μαΐου, με τις πρώτες Κυριακές να λειτουργούν τα καταστήματα.
Στις υπόλοιπες αλλαγές του αγορανομικού κώδικα ξεχωρίζουν η κατάργηση απαρχαιωμένων διατάξεων αλλά και η θέσπιση αυστηρών κυρώσεων για τους επιτήδειους που πειράζουν τις αντλίες καυσίμων. Γι' αυτούς προβλέπεται τουλάχιστον εξάμηνη φυλάκιση, χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ, οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του βενζινάδικου, ενώ θα απαγορεύεται στο ίδιο σημείο το άνοιγμα παρόμοιας επιχείρησης από τους παραβάτες αλλά κι από τους συγγενείς τους μέχρι δεύτερου βαθμού.
Ο στόχος
Η άρση της κυριακάτικης αργίας έχει στόχο, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, την αλλαγή του τουριστικού προϊόντος, καθώς έτσι θα δοθεί κίνητρο επίσκεψης στη χώρα μας και από ξένους καταναλωτές, τόνωσης της απασχόλησης σε μεταγενέστερο χρονικό ορίζοντα, αλλά και ενίσχυσης του ανταγωνισμού, με τους μικρομεσαίους να μπορούν να διεκδικήσουν μερίδιο τζίρου.
Οι κ. Χατζηδάκης και Σκορδάς έκαναν επίσης γνωστό πως πολύ σύντομα με τροπολογία θα επιτραπεί η λειτουργία και δεύτερης Κυριακής σε αυτές τις γιορτές. Θα είναι η 30ή Δεκεμβρίου.
Αντιδράσεις από εμπόρους, βιοτέχνες, υπαλλήλους
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των εμποροϋπαλλήλων, εμπόρων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών στις χθεσινές ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) κάνει λόγο για «αιτία πολέμου» και καλεί τις Συνομοσπονδίες των Εμπόρων και των Επαγγελματοβιοτεχνών σε κοινό μέτωπο. Υποστηρίζει δε, πως «η κυβέρνηση με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές παίζει το ρόλο ντίλερ της εξυπηρέτησης των ολιγοπωλίων».
Με καυστικό τρόπο σχολιάζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών κι Εμπόρων Ελλάδας: Επιτέλους μια πρόταση που δίνει χρόνο στους 1.300.000 ανέργους άρα και χωρίς εισόδημα «καταναλωτές», στους 100.000 μικρομεσαίους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, στους υποαπασχολούμενους και στους υπόλοιπους που θα υποστούν τις συνέπειες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, να περιφέρονται στην αγορά για «shopping therapy».
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου λέει: «Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι το θέμα του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς συνιστά αγαπημένο πεδίο πειραματισμού των «γενίτσαρων» της τρόικας σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης. Η πάγια θέση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είναι καθαρή και σαφής.
Το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς δεν αλλάζει με ανακοινώσεις - γονατογραφήματα, που εξυπηρετούν μόνο τους λίγους. Οι μέρες και οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες εργοδοτών και εργαζομένων, που συνιστούν το σύνολο των καταναλωτών με την προσθήκη βεβαίως των 1,5 εκατ. ανέργων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: