Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Αναδρομικός φόρος 15% στις καταθέσεις


Αναδρομικός φόρος 15% στις καταθέσεις

Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ

Αν μέσα στις επόμενες εβδομάδες κάνετε «ενημέρωση» του βιβλιαρίου της τραπεζικής σας κατάθεσης ή ζητήσετε υπόλοιπο από τον προθεσμιακό σας λογαριασμό και εντοπίσετε ότι σας λείπουν μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ, να ρίξετε το… ανάθεμα στην εφορία. Δεν θα πρόκειται για δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ανθρώπων που χρωστούν στο Δημόσιο (ναι, θα γίνει και αυτό). Η αφαίρεση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς θα οφείλεται σε… αναδρομική φορολόγηση των τόκων. Ερμηνεύοντας -για μία ακόμη φορά- νόμο με εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα φορολογικών εσόδων Χάρη Θεοχάρη, το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά επιβάλλει αναδρομική φορολόγηση των καταθέσεων.

Η «βόμβα» θα σκάσει κυρίως σε όσους διατηρούν προθεσμιακές καταθέσεις που έληξαν μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου. Σε όλες αυτές τις καταθέσεις ο φόρος επί των τόκων έχει υπολογιστεί με συντελεστή 10%. Με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών ζητάει να επανυπολογιστεί ο φόρος με συντελεστή 15% και η διαφορά να παρακρατηθεί «από οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό του καταθέτη, με ευθύνη της τράπεζας». Ιδού και το απόσπασμα της εγκυκλίου: «Ειδικά για τα ποσά των τόκων από προθεσμιακές καταθέσεις που εκτοκίσθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 23η Ιανουαρίου 2013 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4110/2013, με τον οποίο θεσπίστηκε και η αύξηση του φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις), επί των οποίων έχει παρακρατηθεί φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), το επιπλέον ποσό φόρου (5%) που οφείλεται με βάση τις κοινοποιούμενες διατάξεις θα πρέπει να εισπραχθεί από οποιονδήποτε λογαριασμό τραπεζικού προϊόντος του δικαιούχου».

Τα αναδρομικά οφείλει να τα παρακρατήσει η τράπεζα και να τα αποδώσει στην εφορία, αφού προηγουμένως υποβάλει σχετική δήλωση. Αν για κάποιο λόγο δεν το κάνει, (γιατί, π.χ., ο καταθέτης έχει προχωρήσει στην ανάληψη όλων των χρημάτων του), η υποχρέωση μεταφέρεται στον καταθέτη, ο οποίος «οφείλει να υποβάλει δήλωση στην εφορία, αφού προηγουμένως εξασφαλίσει σχετική βεβαίωση από την τράπεζά του».

Στα χαρτιά, οι τόκοι των καταθέσεων φορολογούνται με συντελεστή 15% από την 1η Ιανουαρίου 2013. Στην πράξη, το υπουργείο Οικονομικών θα εφαρμόζει τον αυξημένο φόρο και στους τόκους που «γεννήθηκαν» κατά τη διάρκεια του 2012. Και αυτό διότι το βασικό κριτήριο για να υπολογιστούν οι φόροι θα είναι η ημερομηνία πληρωμής τους.

Ετσι, από καταθέτη ο οποίος έκλεισε 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση τον Απρίλιο του 2012, συμφωνώντας οι τόκοι να καταβληθούν στη λήξη της περιόδου, θα παρακρατηθεί το 15% των τόκων. Το δίκαιο θα ήταν οι τόκοι που αντιστοιχούν στην περίοδο από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 να φορολογηθούν με 10% και οι τόκοι που αντιστοιχούν στην περίοδο από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και τον Απρίλιο του 2013 να φορολογηθούν με 15%. Φαίνεται όμως ότι προέχει να γεμίσουν τα άδεια ταμεία.

Ποιοι θα είναι οι… τυχεροί της υπόθεσης; Αυτοί που επέλεξαν προθεσμιακή κατάθεση με προκαταβολή των τόκων, καθώς και αυτοί που εισέπραξαν τόκους μέσα στο 2012 μέσα από τη διαδικασία της μηνιαίας καταβολής. Ακόμη και αν έκλεισαν μια προθεσμιακή κατάθεση με ημερομηνία λήξης μέσα στο 2013 αλλά με ημερομηνία προκαταβολής των τόκων μέσα στο 2012, ο φόρος θα υπολογιστεί με 10% και οι δικαιούχοι του λογαριασμού δεν θα οφείλουν αναδρομικά. Με την ίδια εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι και οι τόκοι ομολόγων (ελληνικού δημοσίου και εταιρικών) που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή δέκα πέντε τοις εκατό (15%), ανεξάρτητα αν αφορούν και τόκους της περιόδου 2012. Χρόνος απόκτησης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος εξαργύρωσης των τοκομεριδίων.

Ημ.δημοσίευσης: Τετάρτη 13-2-13 

Δεν υπάρχουν σχόλια: