Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Φακελώνουν και τους καταθέτες

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013
Φακελώνουν και τους καταθέτες
Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ

Και… μητρώο τραπεζικών καταθέσεων θα φτιάξουμε. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει το ελληνικό μνημόνιο, το οποίο υποχρεώνει την κυβέρνηση –και μάλιστα στο άμεσο μέλλον- να «θεσπίσει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία ενός ασφαλούς άμεσου ή έμμεσου κεντρικού μητρώου τραπεζικών λογαριασμών». Οι σχετικές επαφές έχουν ήδη γίνει με τις τράπεζες, από τις οποίες ζητείται να αποστείλουν το σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά το αν και το πότε θα ανταποκριθούν παραμένει άγνωστο, καθώς οι τράπεζες επικαλούνται τον τεράστιο όγκο των δεδομένων.

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού και με τη… βούλα του μνημονίου. Το μεταφρασμένο εις την ελληνικήν μνημόνιο ορίζει ρητώς και κατηγορηματικώς ότι για να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015 και του 2016 –ερίζουν στην κυβέρνηση για τον αν θα απαιτηθούν 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ ή 4 δισεκατομμύρια ευρώ- «μπορούν να επεκταθούν μέτρα που λήγουν, να μειωθούν περαιτέρω απαλλαγές και εκπτώσεις αλλά και να διευρυνθεί η φορολογική βάση». Τη συνέχεια περίπου τη γνωρίζουμε. Ήδη το… προσωρινό χαράτσι της ΔΕΗ μονιμοποιείται μέσω του ενιαίου φόρου ακινήτων ενώ η επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης (1%-4% επί των ετήσιων αποδοχών) είναι πλέον περίπου δεδομένο ότι θα επιβληθεί και το 2015 αλλά και το 2016.

Το «ελληνικό μνημόνιο» μαρτυρεί επίσης ότι από τον επόμενο μήνα η Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου θα καταρτίσει μια «τυποποιημένη διαδικασία για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακίνητων, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς». Ευθυγράμμιση δεν σημαίνει μόνο μειώσεις (οι οποίες αναμένονται κυρίως στο Λεκανοπέδιο) αλλά και αυξήσεις. Και όπου υπάρξουν αυξήσεις θα υπάρξουν και αυξήσεις τουλάχιστον 20 φόρων οι οποίοι συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες.

Βάσει του μνημονίου, μέσα στον Φεβρουάριο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει οριστικοποιήσει την πολιτική που θα ακολουθήσει προκειμένου να διαγράψει τα μη εισπρακτέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Επίσης, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργούνται από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι θα υπάρξει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, επαναλαμβάνεται ότι «η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην υιοθετήσει νέες φορολογικές αμνηστίες ή να μην επεκτείνει τις υφιστάμενες αμνηστίες για τη συλλογή των φόρων και των κοινωνικών εισφορών κατά τη διάρκεια των ετών που καλύπτονται από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής».

Ημ.δημοσίευσης: Τρίτη 12-2-13

http://www.6meres.gr/details.php?aid=48758
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: