Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Οι χαμένοι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης | Εφημερίδα των συντακτών

Οι χαμένοι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης | Εφημερίδα των συντακτών



Οι χαμένοι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Πλήττονται περισσότερο οι εργαζόμενοι που ασφαλίζονται σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών και οι μητέρες ανηλίκων που θα συνταξιοδοτηθούν από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Μεγάλη σφαγή και στα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Του Τζώρτζη Ρούσσου

76-ΟΡΙΑΟι μητέρες ανηλίκων που θα συνταξιοδοτηθούν από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, αλλά και οι εργαζόμενοι που ασφαλίζονται σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών είναι οι μεγάλοι χαμένοι της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Ούτε λίγο-ούτε πολύ κάποιοι από αυτούς θα δουν ότι χρειάζεται να εργαστούν μέχρι και 12 έτη περισσότερο διότι είχαν την… ατυχία να μη θεμελιώσουν δικαίωμα μέσα στο 2012.

Μπορεί λοιπόν να αυξήθηκαν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, ωστόσο εκεί που γίνεται η μεγάλη σφαγή είναι στα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Ετσι, η συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη επέρχεται πλέον σε ηλικία 67 ετών (από 65), ενώ σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται μειωμένη σύνταξη, αυτή θα καταβάλλεται σε ηλικία 62 ετών (από 60). Ωστόσο, αν εργάζεσαι ανελλιπώς από 22 ετών και έχεις συμπληρώσει 40 έτη εργασίας, η «πύλη εξόδου» θα ανοίγει με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 62.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ενιαίες διατάξεις ισχύουν σε όλα τα Ταμεία για τους νέους ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.

Αναλυτικότερα λοιπόν, όπως προκύπτει από τις νέες διατάξεις:

* Οι μητέρες ανηλίκων του ΙΚΑ που ασφαλίστηκαν πριν «ανατείλει» το 1993 παίρνουν 7 έτη επιπλέον εργασίας καθώς από το 60ό έτος πάνε στο 67ο έτος.

* Οσες μητέρες με ανήλικο τέκνο όμως μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993 και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ θα πρέπει να οπλιστούν με μεγάλη υπομονή στις εργασίες τους, αφού απώλεσαν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν στο 55ο έτος και θα πρέπει να περιμένουν το 67ο για να απολαύσουν τη συνταξιοδότησή τους.

* Οι μητέρες ανηλίκων του ΟΑΕΕ που ασφαλίστηκαν μετά το 1993 θα πρέπει να προσθέσουν άλλα 12 έτη εργασίας αφού το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά 12 χρόνια και πάει από το 55ο έτος στο 67ο.

* Ιδια περίπου γεύση και για τις παλιές (πριν από το 1993 ασφαλισμένες του ΟΑΕΕ), που από το 58ο έτος πάνε στο 67ο έτος, δηλαδή φορτώνονται 9 επιπλέον χρόνια εργασίας.

Οι κατηγορίες που τη γλιτώνουν

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες κατηγορίες από τις μητέρες ανηλίκων που γλιτώνουν τον… Αρμαγεδδώνα των αυξήσεων. Συγκεκριμένα, οι μητέρες ανήλικων τέκνων που μέχρι 31.12.2010 είχαν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 01.01.2013 με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, ανεξάρτητα εάν κατά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συντρέχει η ανηλικότητα του τέκνου.

Επίσης οι μητέρες ανήλικων τέκνων που συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης μέχρι 31.12.2012, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν και μετά τον Ιανουάριο του 2013, με τη συμπλήρωση του 55ου ή του 58ου έτους της ηλικίας αντίστοιχα, ανεξάρτητα εάν κατά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συντρέχει η ανηλικότητα του τέκνου. Για τις νέες ασφαλισμένες μητέρες ανήλικων τέκνων (καθώς και οι χήροι πατέρες ανήλικων τέκνων) που μέχρι 31.12.2012 συμπληρώνουν 20 έτη ασφάλισης και ηλικία 55 ετών (ή ηλικία 50 ετών για μειωμένη σύνταξη) έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και συνταξιοδοτούνται με τις ανωτέρω προϋποθέσεις και μετά την 01.01.2013.

Οι μητέρες ανήλικων τέκνων (καθώς και οι χήροι πατέρες ανήλικων τέκνων) που συμπληρώνουν 20 έτη ασφάλισης ή το 55ο έτος της ηλικίας (ή το 50ό για μειωμένη σύνταξη) από 01.01.2013 και μετά δικαιούνται σύνταξη με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης και ηλικία 67 ετών (ή 62 ετών για μειωμένη).

Τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Για τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων τουλάχιστον 7.500 ημέρες στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ανακαθορίστηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη και μειωμένη σύνταξη. Ετσι, το σκηνικό με τα έτη συνταξιοδότησης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα διαμορφώνεται ως εξής:

- Οι εργαζόμενοι στα βαρέα, οι οποίοι συνταξιοδοτούνταν στα 56 και 6 μήνες, πλέον χρειάζεται να ξεπεράσουν το 60ό έτος ηλικίας (συν 9 μήνες), που σημαίνει ότι φορτώνονται 4 επιπλέον χρόνια εργασίας.

- Για τη μειωμένη σύνταξη, σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται, αυτή θα καταβάλλεται στο 62ο έτος (για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του έτους το όριο είναι το 60ό έτος).

10/02/2013


Δεν υπάρχουν σχόλια: